Patru semnificații majore pentru 10 Mai: De la Ziua Regatului și a Independenței, la Ziua întregii românități balcanice

de Ionut Baias     HotNews.ro
Marţi, 7 mai 2019, 5:00 Actualitate | Cultură


Gala 10 mai afis
Foto: Hotnews
În acest an vom marca două momente aniversare de mare importanță pentru macedo-români¸ dar și pentru România, la istoria și cultura căreia au contribuit și românii de la sud de Dunăre.

1. Se împlinesc 140 de ani de la fondarea Societății de Cultură Macedo-Română (S.C.M.R.), înființată la 23 septembrie 1879. Astfel, S.C.M.R. poate fi considerată una din cele mai vechi asociații cu funcționare neîntreruptă din România, având în vedere că este continuatoarea Comitetului Macedo-Român, înființat în anul 1860, la un an după Unirea Principatelor Române. Acțiunile macedo-românilor din România și ale multor altor intelectuali ai vremii au determinat Statul Român să aloce, încă din anul 1864, fonduri pentru înființarea sau întreținerea unor școli și biserici pentru românii de la sud de Dunăre.

2. S-a spus că în seara de 9/22 mai 1905 Sultanul Abdul Hamid ar fi semnat Iradeaua imperială prin care naționalitatea română era recunoscută ca atare în Imperiul Otoman. Acest decret imperial a fost publicat în dimineața zilei de 10 mai 1905.

Afis 7 mai
Foto: Hotnews
Astfel, ziua de 10 Mai este încărcată de patru semnificații:
10 Mai 1866 – Ziua Monarhiei (Principele Carol depune jurământul ca domnitor al Principatelor Unite)
⦁ 10 Mai 1877 – Ziua Declarării Independenței față de Imperiul Otoman
⦁ 10 Mai 1881 – Ziua Regatului
⦁ și 10 Mai 1905, care a fost și trebuie să fie și în continuare, reînnodând tradiția istorică, Zi a întregii românități balcanice (macedo-române și megleno-române).

România s-a interesat zeci de ani de soarta românilor din Imperiul Otoman, având un scop cultural în păstrarea și promovarea dialectelor limbii române. Cheltuielile Statului Român au fost destinate activităților culturale, editării de cărți în dialect, finanțării de școli și biserici, plăţii salariilor și burse de studii. Cuvântul de ordine al României a fost întotdeauna: libertatea limbii, libertatea cultului, egalitatea perfectă între toţi creştinii din Imperiu, pentru binele păcii în Europa.

Afis
Foto: Hotnews
După 40 de ani de eforturi diplomatice, la presiunea diplomației române, Sultanul a consacrat în mod solemn existenţa naţionalităţii române/valahe (reprezentată de macedo-români și megleno-români, sau români din Macedonia, așa cum apar în documentele vremii) în Imperiul Otoman şi-i conferă, prin Iradeaua imperială, drepturi civile egale cu acelea de care se bucurau celelalte naţionalităţi creştine din Imperiu.

S.C.M.R. invită pe românii nord- și sud-dunăreni să fie alături la manifestările din Săptămâna Culturii Macedo-Române din 7-10 mai.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1493 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  Marii Regi ai Romaniei (Marţi, 7 mai 2019, 15:50)

  sergiutales [utilizator]

  Marii Regi ai Romaniei au lasat in urma "ceva"! Au lasat urmasilor primul stat modern , care cuprindea cea mai mare parte din neamul romanesc: Regatul Romaniei Mari.
  Cand vorbesc despre regii Romaniei, adaug, intotgeauna si titlul pe care si l-au luat, incepand cu marele rege Carol I, "regele tuturor romanilor, oriunde s-ar afla".
  Multi au sarit in sus! Cum adica, regele tuturor romanilor?!! Ca eu nu sunt monarhist, etc., etc.
  Pentru conformitate: titlul mai sus mentionat, conferea regilor Romaniei posibilitatea sa intervina in favoarea populatiilor romanesti din afara teritoriului Romaniei, unde romanii erau persecutati si supusi unei politici de desnationalizare.
  Ma intreb (este, practic, o intrebare retorica), ce lasa in urma, actuala clasa politica, guvernul si parlamentul actual?
  Despre macedo-romani, numai de bine!
  Cred ca sunt ramura cea mai puternica a nemului romanesc


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by