Ambasada Cubei în România organizează, în perioada 8-12 aprilie, de la ora 19.00, în Sala Auditorium a Instituto Cervantes, o serie de proiecții de film cubanez. Cu prilejul recentei aniversări a 60 de ani de la crearea ICAIC, se vor prezenta 5 lungmetraje cubaneze actuale. Pe 24 martie 1959, la numai câteva săptămâni după 1 ianuarie 1959, lua ființă ICAIC – Institutul Cubanez de Artă și Industrie Cinematografică. Crearea, acum 60 de ani, a ICAIC a însemnat promovarea unor noi cineaști, regizori, directori de fotografie, sunetiști și producători care s-au format o dată cu această instituție.

Ciclo de cine cubano 2019Foto: Instituto Cervantes

A însemnat, de asemenea, și realizarea unor pelicule cu un discurs nou, inovator, producerea de opere cinematografice complexe, titluri de mare importanță pentru cinematografie și a căror valoare a rămas în memoria colectivă.

Filmele rulează în versiune originală spaniolă, cu subtitrare în engleză. Intrarea este liberă în limita numărului de locuri disponibile. Accesul în sală se face pe baza unei solicitări de rezervare de loc trimisă la adresa de mail cultbuc@cervantes.es .

Rezervarea devine valabilă numai dacă solicitantul a primit în scris o confirmare a disponibilității de locuri.

PROGRAM FILME

Luni, 8 aprilie, ora 19:00 - "Vestido de novia", regia Marilyn Solaya, Cuba, 2014, 100 minute, gen drama, v.o. spaniola, subtitrare engleza.

Sinopsis: Habana, 1994. Rosa Elena – în vârstă de 40 de ani, este soră medicală și infirmieră și pentru propriul tată, căruia îi poartă de grijă. S-a măritat de curând cu Ernesto, inginer șef al unei brigazi de construcții. Nemulțumită de viața pe care o duce, își reia obiceiul de a cânta în corul de bărbați cu care cânta și înainte de a-l fi cunoscut pe Ernesto. Într-o bună zi iese la iveală un secret din trecutul ei și amândoi se găsesc expuși violenței structurale a contextului hegemonic, machist și patriarhal în care trăiesc. Premii: film nominalizat la Premiile Goya 2015, categoría cel mai bun film hispanoamerican, nominalizare pentru cel mai bun film debut si pentru cea mai buna actrița (Laura de la Uz).

Marti, 9 aprilie, ora 19:00 - "Bailando con Margot", regia Arturo Santana, Cuba, 2016, gen dramă, 105 minute, v.o. spaniolă, subtitrare engleză .

Sinopsis: Pe 31 decembrie 1958, un detective cercetează furtul unui tablou din casa unei văduve bogate din Habana. Povestea celor doi, printre anchete și dansuri, relatează în același timp povestea casei și a familiei. O dată însă cu schimbarea de regim, se schimbă și cursul poveștii.

Miercuri, 10 aprilie, ora 19:00 - "Vuelos prohibidos", regia Rigoberto López, Cuba, 2015, gen dramă, romance, 105 minute, v.o. spaniolă, subtitrare engleză .

Sinopsis: Monique este o pariziană de 35 de ani, iar tatăl ei, pe care nu-l cunoaște, e cubanez. În dimineața când se pregătește să zborare spre Havana, întâlnește în aeroportul din París un cubanez de vreo 50 de ani care, ca și ea, așteaptă conexiunea de zbor. Zborurile amândurora sunt anulate din cauza unei furtuni, iar ei petrec noaptea într-un hotel din apropierea aeroportului: între confesiuni, sentimente, iubire împărtășesc viziuni despre Cuba. O călătorie printr-o furtună de adevăruri, frustrări, îndoieli și speranțe.

Joi, 11 aprilie, ora 19:00 - "Cuba libre", regia Jorge Luis Sánchez, Cuba, 2015, gen dramă, istoric, 112 minute, v.o. spaniolă, subtitrare engleză .

Sinopsis: 1898. Samuel și Simon sunt doi puști care trăiesc intens momentul în care nord-americanii se comportă ca o armată de ocupație, după ce înfrânseseră Spania în Războiul de Independență al Cubei de la sfârșitul secolului 19.

Vineri, 12 aprilie, ora 19:00 - "Los buenos demonios", regia Gerardo Chijona, gen dramă, coproducție Cuba- Spania, 88 minute, v.o. spaniolă, subtitrare engleză.

Sinopsis: Tito are 23 ani, o mamă care îl adoră și o mașină care-i permite să-și câștige traiul decent. Vecinilor le pare un băiat corect și educat. Nimeni nu ar putea ghici că în spatele acestor aparențe se află cineva extrem de pragmatic și pe care pragmatismul îl împinge să comită lucruri teribile. Lucruri pentru care într-o zi va trebui să plătească. Dar pe Tito nu-l interesează viitorul, pentru el nu exista deocamdată decât prezentul. Festival de Málaga, 2018, Premiul pentru cel mai bun scenariu, cea mai bună muzică și actor în rol principal (Vladimir Cruz).