Sighișoara. Școala din Deal. Gimnaziul care poartă astăzi numele celebrului filolog și asiduu culegător de povești și poezii populare săsești, Josef Haltrich, a fost atestat pentru prima oară în 1522. Atunci, Sfatul orașului regal a donat rectorului școlii o haină în valoare de 4 florini ca să dovedească "străduință în munca cu tineretul".

Rudolf S.-Cumpana, Scara școlarilor din SighișoaraFoto: Artmark

Iar tineretul se străduia să acumuleze varii cunoștințe în limba latină, însă, ca să urce pe cele mai înalte trepte ale cunoașterii, trebuia o apuce cătinel în sus, pe Scara școlarilor, o scară din lemn, cu acoperiș.

Scara cu cele 300 de trepte ale sale a fost construită în anul 1662, de către primarul Eisenburger, facilitând drumul elevilor spre Școala din Deal, pe timpul iernii.

În anul 1933, pe când Rudolf Schweitzer-Cumpăna picta în ulei celebra Scară a școlarilor, aceasta nu mai avea decât 175 de trepte. Legenda rămăsese însă intactă: dacă băiatul săruta fata pe fiecare treaptă a scării, rostindu-i numele fără să-I greșească, avea să rămână pe vecie cu aleasa inimii sale.

Opera Scara școlarilor din Sighișoara (€ 3.000 - 5.000) de Rudolf Schweitzer - Cumpăna face parte din Licitaţia de Primăvară, inclusiv o colecție repatriată din Cehia și o colecție retrocedată de Muzeul Național de Artă al României din 27 martie.

Licitaţia de Primăvară, inclusiv o colecție repatriată din Cehia și o colecție retrocedată de Muzeul Național de Artă al României va avea loc 27 martie 2019, de la ora 19.30, la Radisson Blu Hotel Bucharest.