Arheologii mexicani susțin că au descoperit o peșteră în ruinele maiașe de la Chichen Itza cu mai mult de 150 de vase ceramice în condiție perfectă, informează CBC.

Ceramica descoperita in pestera BalamkuFoto: Captura YouTube

Cercetătorii se aflau în căutarea unei fântâni sacre.

Institutul Național pentru Arheologie și Istorie susține că vesela datează din jurul anului 100 Î.Hr. și conține fragmente de oase și ofrande arse care urmează să fie analizate.

Arheologul Guillermo de Anda spune că explorarea peșterii a început în 2018 după ce rezidenții maya au spus experiților despre ea. Peștera a fost descoperită în urmă cu 50 de ani, dar nu a fost niciodată explorată.

Cele 155 de vase din ceramică descoperite de arheologi sunt modelate după forma lui Tlaloc, zeului ploii din zona centrală a Mexicului. Maiașii aveau propriul zeu al ploii, Chaac, despre care se crede că ar fi fost importat din alte culturi pre-hispanice.

Echipa plănuiește să lase toate obiectele în peșteră.

De Anda susține că vechii maiași erau nevoiți să se târască pe burtă prin partea extrem de strâmtă a peșterii pentru a depozita ofrandele în câteva camere mai înalte. Ofrandele aveau scopul de a convinge zeul ploii să facă să plouă.

Peștera, denumită Balamku, se află la 2,75 km la est de principala piramidă Kukulkan, cunoscută și după denumirea El Castillo (Castelul).