Europa prezintă o falie geografică distinctă atunci când vine vorba de certitudinea credinței.Conform unui studiu realizat de Pew Research Center din Washington DC, sunt mai puțini vest-europeni care-și declară credința într-un Dumnezeu creștin în comparație cu populația din Europa Centrală și de Est (ECE), potrivit Rador, care citează Euronews.

Catedrala Mantuirii Neamului - machetaFoto: Patriarhia Romana

Armenia (79%) și Georgia (72%) sunt în fruntea listei țărilor ai căror adulți afirmă că cred în Dumnezeu cu siguranță absolută, în vreme ce Franța (11%), Elveția (11%) și Germania (10%) sunt țările în care oamenii sunt cel mai puțin siguri că Dumnezeu există.

Conform unui recensământ din 2011, peste 95% dintre armeni sunt membri ai Bisericii Apostolice Armene, fondată în primul secol al erei noastre și fiind prima confesiune creștină care a devenit religie de stat.

Printre țările ECE există doar trei excepții în care mai puțin de două treimi dintre adulți afirmă că cred în Dumnezeu: Ungaria (59%), Estonia (44%) și Cehia (29%).

În toate țările vest-europene mai puțin de două treimi dintre adulți cred în Dumnezeu, iar în statele cu populații mari fără nici un fel de religie, cum sunt Olanda, Belgia și Suedia, mai puțin de jumătate dintre adulți cred în Dumnezeu.

Mulți dintre respondenții din Europa de Vest au renunțat la convingerile lor din copilărie. De exemplu, în Belgia 55% din intervievați se identifică drept creștini, dar 85% din ei fuseseră crescuți în familie ca creștini.

În antiteză, 93% din adulții din Ucraina afirmă că sunt creștini, dar numai 81% din ei au fost crescuți ca creștini.

Cei mai mulți adulți occidentali au afirmat că s-au „îndepărtat gradual de religie”, deși au fost și mulți care au declarat că s-au separat de religie din cauza poziției bisericii în chestiuni sociale, cum ar fi homosexualitatea și avortul.

Dintre statele vestice participante, doar în Portugalia (44%) au fost mai mult de trei din 10 adulți care au declarat că sunt absolut convinși de existența lui Dumnezeu. Oamenii din câteva țări ECE s-au arătat a fi mai siguri de existența unui Dumnezeu, între care România (64%), Grecia (59%) și Croația (57%).

La nivel continental, majoritatea europenilor afirmă că religia și statul trebuie să rămână separate. Însă punctul de vedere e mai răspândit în Vest, iar în câteva state ECE părerile sunt mai împărțite. De exemplu, 46% dintre români au declarat că guvernul lor ar trebui să promoveze valorile și credințele religioase.

Studiul arată și că cel puțin jumătate din adulții din Grecia, Bosnia, Armenia, Georgia și România consideră religia ca fiind foarte importantă în viața lor, comparativ cu aproximativ numai 10% în Franța, Germania și Regatul Unit.

Țările în care cei mai mulți cetățeni au recunoscut deschis că nu cred în Dumnezeu sunt Cehia (66%), Suedia (60%), Belgia (54%) și Olanda (53%).

Aceste diferențe reies dintr-o serie de sondaje efectuate de Pew în perioada 2015-2017 pe un grup de aproape 56.000 de europeni (de minim 18 ani) din 34 de țări din Europa de Vest și ECE.