„Credința absolută” în Dumnezeu este mai răspândită în Europa Centrală și de Est

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 20 februarie 2019, 5:19 Actualitate | Cultură


Catedrala Mantuirii Neamului - macheta
Foto: Patriarhia Romana
Europa prezintă o falie geografică distinctă atunci când vine vorba de certitudinea credinței.Conform unui studiu realizat de Pew Research Center din Washington DC, sunt mai puțini vest-europeni care-și declară credința într-un Dumnezeu creștin în comparație cu populația din Europa Centrală și de Est (ECE), potrivit Rador, care citează Euronews.

Armenia (79%) și Georgia (72%) sunt în fruntea listei țărilor ai căror adulți afirmă că cred în Dumnezeu cu siguranță absolută, în vreme ce Franța (11%), Elveția (11%) și Germania (10%) sunt țările în care oamenii sunt cel mai puțin siguri că Dumnezeu există.

Conform unui recensământ din 2011, peste 95% dintre armeni sunt membri ai Bisericii Apostolice Armene, fondată în primul secol al erei noastre și fiind prima confesiune creștină care a devenit religie de stat.
Printre țările ECE există doar trei excepții în care mai puțin de două treimi dintre adulți afirmă că cred în Dumnezeu: Ungaria (59%), Estonia (44%) și Cehia (29%).

În toate țările vest-europene mai puțin de două treimi dintre adulți cred în Dumnezeu, iar în statele cu populații mari fără nici un fel de religie, cum sunt Olanda, Belgia și Suedia, mai puțin de jumătate dintre adulți cred în Dumnezeu.

Mulți dintre respondenții din Europa de Vest au renunțat la convingerile lor din copilărie. De exemplu, în Belgia 55% din intervievați se identifică drept creștini, dar 85% din ei fuseseră crescuți în familie ca creștini.
În antiteză, 93% din adulții din Ucraina afirmă că sunt creștini, dar numai 81% din ei au fost crescuți ca creștini.

Cei mai mulți adulți occidentali au afirmat că s-au „îndepărtat gradual de religie”, deși au fost și mulți care au declarat că s-au separat de religie din cauza poziției bisericii în chestiuni sociale, cum ar fi homosexualitatea și avortul.

Dintre statele vestice participante, doar în Portugalia (44%) au fost mai mult de trei din 10 adulți care au declarat că sunt absolut convinși de existența lui Dumnezeu. Oamenii din câteva țări ECE s-au arătat a fi mai siguri de existența unui Dumnezeu, între care România (64%), Grecia (59%) și Croația (57%).

La nivel continental, majoritatea europenilor afirmă că religia și statul trebuie să rămână separate. Însă punctul de vedere e mai răspândit în Vest, iar în câteva state ECE părerile sunt mai împărțite. De exemplu, 46% dintre români au declarat că guvernul lor ar trebui să promoveze valorile și credințele religioase.

Studiul arată și că cel puțin jumătate din adulții din Grecia, Bosnia, Armenia, Georgia și România consideră religia ca fiind foarte importantă în viața lor, comparativ cu aproximativ numai 10% în Franța, Germania și Regatul Unit.

Țările în care cei mai mulți cetățeni au recunoscut deschis că nu cred în Dumnezeu sunt Cehia (66%), Suedia (60%), Belgia (54%) și Olanda (53%).
Aceste diferențe reies dintr-o serie de sondaje efectuate de Pew în perioada 2015-2017 pe un grup de aproape 56.000 de europeni (de minim 18 ani) din 34 de țări din Europa de Vest și ECE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3778 vizualizari

 • -6 (14 voturi)    
  Studiu "bias", e vorba doar de "crestini" (Miercuri, 20 februarie 2019, 8:39)

  animatron [utilizator]

  In mod intentionat se evita musulmanii, prezenti in numar de peste 20 de milioane in Europa vestica, in imensa lor majoritate fideli credintei islamice si practicanti.
  Procentele s-ar modifica imediat si substantial.

  Procesul de "decrestinare" a Europei e unul real, semnificativ in ultimele decenii si nu e strain de debusolarea morala, de haosul social care se exprima din ce in ce mai violent in unele tari.

  Sentimentul religios este intrinsec spiritului uman, a nu se confunda cu practica religioasa.

  Omul are nevoie de un reper care sa nu-i fie interior, de o scara de valori de referinta care sa nu fie doar o simpla conventie intre niste intelectuali intr-un oarecare context istoric.

  Poti fi convins ca umanitatea exista datorita unei interventii exterioare evolutiei pe Pamant (cea mai probabila explicatie), fara sa fii practicant in cadrul unei "biserici" organizate, a unui cult anume.

  Exista si religii numite "laice", cum e comunismul cu variantele sale neomarxiste.

  Oameni foarte inteligenti, genii in ale filosofiei, ne-au explicat deja logic, rational, de ce ne este imposibil sa "dovedim" ca Dumnezeu exista sau ca nu exista si ca e absurd sa condamnam una sau alta din aceste opinii de "credinta".

  Daca o facem atunci suntem partinitori, lipsiti de echilibru si meritam tratati in acelasi fel, fara echidistanta si fara obiectivitate.
  • +7 (9 voturi)    
   Atât timp cât nu poate fi dovedit că există (Miercuri, 20 februarie 2019, 10:02)

   hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   un dumnezeu n-avem de ce să ne chinuim să dovedim că nu există.
   Atât timp cât reperele exterioare care-i privesc pe oricare dintre dumnezei sunt născocirea altor oameni (adică religiile sunt simple convenții stabilite într-un context istoric), ne putem alege repere de morală socială după care să ne ghidăm viețile, repere pe care le găsim în legi.
   • -7 (9 voturi)    
    Relativismul e o capcana totalitara (Miercuri, 20 februarie 2019, 12:08)

    animatron [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

    "ne putem alege repere" inseamna automat sa relativizam totul, sa consideram ca morala si etica sunt un fel de supermarket de unde luam ce ne convine, cand ne convine.

    Si asta vulnerabilizeaza argumentele noastre ca valorile pe care le-am "ales" ar fi superioare (moral/etic) cumva altor valori, "alese" si ele de alti indivizi.

    Iar legile sunt prin definitie niste conventii arbitrare, uneori sunt rezultatul unor confuzii sau unor pozitii politice partinice. De altfel nu sunt respectate decat prin forta autoritatii si chiar si asa indivizii le fenteaza adesea.

    A proceda in felul asta, inevitabil pentru omul modern devenit subiect al societatii "statului de drept" si "drepturilor omului", ne duce imediat la a relativiza totul, pentru ca nici o valoare nu ne este sugerata ca fiind "absoluta" si atunci toate sunt de necomparat.

    E si concluzia logica a multor ganditori occidentali care au tot scris despre relativismul moral apusean si despre faptul ca societatea occidentala nu are nici un drept "divin" sau "natural" in a-si impune valorile prin lume, pt ca valorile ei sunt si ele relative.

    Dar concluzia asta vine in contradictie dura cu ideea "valorilor universale ale umanismului", asa ca da-i naibii de necivilizati cu valorile lor morale alese de ei din legile lor medievale, intram peste ei cu armata sau cu corporatiile multinationale si le bagam in cap ca valorile noastre sunt alea "adevarate".

    E o constrangere violenta, totalitara, de aia comunismul (cu varianta progresista) sau ultraliberalismul sunt niste violente care nu accepta contrazicere, sunt ideologii care vor sa se impuna planetar cu forta armelor, respectiv a banilor.

    Totul in numele a "stim noi, cei de aici, ce e mai bine pentru ei, cei de acolo".
    • +7 (9 voturi)    
     Orice creație a omului este relativă (Miercuri, 20 februarie 2019, 13:55)

     hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui animatron

     și orice reper pe care îl considerăm astăzi a fi corect poate fi răsturnat de evoluțiile viitoare ale societății.
     Singurele legi care au rezistat trecerii timpului au fost cele scrise de natură, în timp ce pe restul le-am schimbat de mii de ori până acum.

     Îți dau doar două exemple de reguli schimbate aleatoriu în religia creștină (care este de fapt o colecție de repere alese convenabil din religia mozaică):
     1. căsătoria - era permisă între mai mult de două persoane (avem relatări clare în această privință); cu toate acestea, unii au ales să schimbe regula și să o schimbe în uniunea dintre doar 2 persoane.
     2. tăierea împrejur - deși am citit cărțile de căpătâi ale religiei, nu am găsit nicăieri că dumnezeul creștin ar fi de acord cu eliminarea acelei obligații.

     Orice act normativ care reglementează fără justețe un aspect social nu poate fi numit lege; de exemplu, era legal să deții sclavi, însă nu era just, deci acea prevedere legală nu putea constitui reper moral pentru membrii unei societăți.

     Sunt curios ce regim ultraliberal cunoști tu că a încercat să-și impună doctrinele prin intermediul violenței. Întreb, pentru că principiile liberale sunt LIBERTATEA și EGALITATEA și sunt foarte curios cum consideri tu că este exagerată libertatea sau cum poate fi dăunător să admitem ca o axiomă egalitatea tuturor celor de etnii, sex, orientări religioase, politice diferite în fața legilor.
     • -4 (4 voturi)    
      apropo de"repere de morala sociala" (Miercuri, 20 februarie 2019, 18:58)

      Altiro [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      Petre Tutea:" morala crestina este deasupra moralei laice care, fara ea, nu se deosebeste de 'mersul trenurilor' decat prin obiect"..
      • +4 (4 voturi)    
       hic sunt leones: (Miercuri, 20 februarie 2019, 20:53)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

       am dreptul să ignor orice părere.

       Voltaire: este dificil să eliberezi proștii din lanțurile pe care le venerează.
     • -3 (3 voturi)    
      Reguli neschimbate (Miercuri, 20 februarie 2019, 23:59)

      Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

      Cred ca confunzi crestinismul cu iudaismul.
      Nu situ vreun crestin in istorie care sa fi fost casatorit cu mai mult de o alta persoana.

      1 Cor. 7:18 A fost cineva chemat, fiind taiat imprejur? Sa nu se ascunda. A fost cineva chemat in netaiere imprejur? Sa nu se taie imprejur.
      • +1 (1 vot)    
       Iudaismul si crestinismul nu au acelasi Dumnezeu? (Joi, 21 februarie 2019, 11:07)

       bestol [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       Vechiul Testament nu reprezinta cuvantul li Dumnezeu? Sau selectam doar ce ne convine?
       • -1 (1 vot)    
        Mai studiaza (Joi, 21 februarie 2019, 16:36)

        Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui bestol

        Vechiul Testament nu zice nicaieri ca trebuie sa ai mai multe sotii, nici macar ca e permis.
        Dumnezeu nu a zis niciodata ca ne-evreii trebuie sa se taie imprejur.
        • 0 (0 voturi)    
         Dar de lapidare a zis? (Joi, 21 februarie 2019, 18:58)

         bestol [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

         ...
        • 0 (0 voturi)    
         Haioși cei care-și spun creștini (Joi, 21 februarie 2019, 21:35)

         hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

         însă n-au avut măcar curiozitatea să citească scrierile de căpătâi ale religiei lor...

         Sigur că nu zice nicăieri că „trebuie” (nicvi căsătoria cu o singură persoană nu scrie nicăieri că „trebuie” făcută), însă zice că evreii aveau mai multe neveste (și au avut inclusiv după poveștile despre Isus: deși Dioclețian a interzis poligamia în Imperiul Roman în sec III, a fost nevoie ca Teodosiu să dea o lege specială în sec al IV-lea prin care să interzică poligamia și pentru evreii care nesocoteau legea anterioară).

         Creștinismul este o sectă a religiei mozaice; în religia mozaică nu este permis să lași prepuțul bărbatului intact.
         • 0 (0 voturi)    
          Nu zau (Vineri, 22 februarie 2019, 3:08)

          Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          Adica evreii care s-au adunat la Conciliul de la Ierusalim sa vada ce sa faca cu adeptii ne-evrei ai lui Isus nu cunosteau scriptura. Pe cine crezi ca duci de nas?
         • 0 (0 voturi)    
          Serios (Vineri, 22 februarie 2019, 6:11)

          Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          Nu imi inchipuiam ca suntem la nivelul asta, sa-ti explic diferenta dintre relatare si admonitie. Daca Biblia zice ca evreii au facut cutare nu inseamna ca asa le-a spus Dumnezeu sa faca. Daca David s-a culcat cu nevasta lui Urie, nu inseamna ca asta e exemplu pentru crestini.
          • 0 (0 voturi)    
           Și atunci ce motiv am să cred Biblia (Vineri, 22 februarie 2019, 13:10)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

           în locul cărților care vorbesc despre OZN-uri?
           Dar oare biserica nu a acționat tot timpul împotriva celor care spuneau că toate cărțile așazis sfinte sunt doar culegeri de idei, scrise de oameni oarecare, alese convenabil de alți oameni ca să-i prostească pe oamenii creduli?

           Nici voi nu știți cum e: este Biblia culegerea care conține cuvântul dumnezeului vostru sau este doar o carte care conține părerile unor înaintași de-ai noștri, păreri care în marea lor parte nu mai au absolut nicio valoare astăzi?
      • +2 (2 voturi)    
       Cred că tu faci confuzia respectivă (Joi, 21 februarie 2019, 11:34)

       hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

       la el ca restul lumii.
       Creștinismul este o simplă sectă a mozaismului; Isus a fost evreu, a respectat absolut toate sărbătorle și obiceiurile evreiești (a fost în templu, a fost tăiat împrejur, a fost botezat) și nu a vorbit niciodată împotriva religiei strămoșilor săi („Să nu credeţi că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc.” Matei 5.17).

       Corinteni cuprinde un număr de scrisori, atribuite unui predicator (un fel de Bivolaru al vremurilor respective); ele conțin părerea unui simplu om și nu au absolut nicio legătură cu voința dumnezeului evreu (sau creștin, pentru că este același) care - dacă e să credem poveștile religiei - s-a exprimat prin fiul său, când acesta și-a tăiat prepuțul.

       Sectanții evrei care au format creștinismul nu s-au căsătorit cu mai multe femei, pentru că erau săraci și nu-și permiteau, iar în Imperiul Roman - o societate educată și evoluată - poligamia nu era permisă, însă creștinii au reușit să aibă căsătorii poligame în societăți care le-au permis (mormonii în America, creștinii Zulu din Africa).
       Cele două practici menționate au dispărut ca efect al legior laice, nu ca efect al acțiunii moralei religioase.
       • -2 (2 voturi)    
        O religie noua (Joi, 21 februarie 2019, 16:51)

        Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

        Evident ca sunteti aici o secta de atei care urmariti sa creati controverse unde nu exista, sau sa le inviati cele peste care lumea a trecut acum doua mii de ani, sau sa bagati religia majoritara in sablonul vostru, doar-doar o mai abandoneaza cineva. Isus a fost evreu, noi nu suntem. Ce e controversat aici? Isus nu a scris nimic, Pavel a scris jumatate din Noul Testament. Care e problema?
        • 0 (0 voturi)    
         Eu nu sunt ateu (Joi, 21 februarie 2019, 21:44)

         hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

         eu sunt doar realist: cercetez și cred doar ceea ce poate fi probat și/sau posibil.

         Sunteți liberi să fiți cât de creștini doriți - ce-mi pasă mie? - însă nu-mi vorbiți mie despre reperele morale ale unei religii capricioase, care le schimbă așa cum dorește și care are nerușinarea să sanctifice ucigași desfrânați.
         • 0 (0 voturi)    
          Ce-ti pasa pe cine sanctificam (Vineri, 22 februarie 2019, 6:26)

          Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui hic sunt leones

          Te-am prins cu minciuna, si acum improsti cu acuzatii din ce in ce mai nastrusnice. N-am zis nimic de moralitate, ti-am aratat doar ca regulile alea doua nu s-au schimbat in crestinism. Tu esti cel care vrea sa explice crestinilor in mod absurd ce trebuie sa faca in religia lor.
          • 0 (0 voturi)    
           Mie nu-mi pasă ce facieți în bisericile voastre (Vineri, 22 februarie 2019, 13:22)

           hic sunt leones [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

           îmi pasă când faptele voastre afectează viața socială, pentru că România nu are inteligența să-i scoată în șuturi pe popi de la butoanele puterii.

           Amice, religia creștină este religia evreiască; creștinii timpurii, precum și cei ce trăiesc în anumite zone ale globului au respectat tradiția evreiască a politeismului până când au fost obligați de către popoarele civilizate - romanii în special - să renunțe la acea practică ILEGALĂ la ei (și imorală după normele unei civilizații evoluate). Monogamia este o regulă LAICĂ, religia creștină accetând politeismul (am dat deja exemplul mormonilor).

           Este foarte bine că creștinismul a evouluat, însă acest lucru dovedește faptul că este o simplă creație umană de care ne putem pur și simplu lipsi.
    • +4 (4 voturi)    
     Absolutismul e capcana totalitara (Miercuri, 20 februarie 2019, 17:52)

     arap [utilizator] i-a raspuns lui animatron

     In istorie nu relativismul a dus la totalitarism, ci absolutismul, dogmatismul si habotnicia. Relativismul e o invitatie la prudenta, moderatie si modestie, absolutismul e radical, fara concesii, inrobitor si necrutator.

     Odata ce esti in posesia ADEVARULUI toti cei care nu-l accepta devin dispenabili, vezi comunismul, nazismul, inchizitia, razboaiele religoase.

     Democratia recunoaste si protejeaza valorile universale ale umanismului, drepturile si libertatile cetatenesti, separatia statului de biserica, libertatea cuvantului, religioasa etc. Absolutismul isi impune cu forta capriciile si uniformizeaza membrii societatii.

     In democratie libertatea este bunul cel mai de pret, absolutismul pune in centrul sau forta si coercitia.
 • +3 (13 voturi)    
  Toleranțã better (Miercuri, 20 februarie 2019, 9:32)

  Seculand [utilizator]

  Partea amuzantă e că și islamiștii care execută creștini și distrug biserici strigând Dumnezeu e mare,au și ei o credință absolută.Decât evul mediu al credințelor/ideologiilor absolute,mai bine umanism.Oricum de remarcat diferența între țările civilizate,Suedia,Cehia,Germania,etc și țările mai cu misticismul medieval, România,Bulgaria,Ucraina,etc
  • -6 (10 voturi)    
   Partea amuzanta e (Miercuri, 20 februarie 2019, 10:28)

   Altiro [utilizator] i-a raspuns lui Seculand

   cum se grabeste cate un liber-cugetator de pripas sa traga concluzii. E de remarcat cum te faci a nu vedea tari civilizate si dezvoltate precum SUA si Israel avand, vorba ta, un puternic"misticism medieval", si de a confunda extremismul islamist cu "credinta absoluta".
   • +4 (4 voturi)    
    Partea și mai amuzantă e ... (Miercuri, 20 februarie 2019, 23:08)

    Seculand [utilizator] i-a raspuns lui Altiro

    Că fiecare cu părerea lui.Cât despre liber cugetătorii,crestinii moderați,agnosticii, progresiștii,ateii, umaniștii (zile cum vrei,your choice) occidentali,îi prefer oricând în locul reprezentanților cultelor fundamentaliste sau a liber cugetătorilor din est alde fondatorul psdeilor,tov Ilici
 • +8 (10 voturi)    
  Un ciclu normal, natural (Miercuri, 20 februarie 2019, 10:07)

  UpNext [utilizator]

  in traiectoria civilizatiei umane, in care evolutia si extinderea cunoasterii stiintifice/rationale substitie, in timp din ce in ce mai scurt, credinta/tele si cunoasterea mistica. Dar pentru a nu strivi total corola de minuni a lumii, cultura urbana produce "artefacte" conceptuale prin care Dumnezeu este inlocuit cu notiuni NewAge digerabile de generatiile recente, inclusiv de milleniali. Exemple - Proiectul Gaia sau teoria universului inteligent.
 • +9 (11 voturi)    
  Credinta in Soarta se coreleaza cu Venitul real (Miercuri, 20 februarie 2019, 10:18)

  Habermas [utilizator]

  Tocmai am facut o corelatie in Excel cu cifrele data de Pew, adica aici http://www.pewforum.org/2018/10/29/eastern-and-western-europeans-differ-on-importance-of-religion-views-of-minorities-and-key-social-issues/

  si am vazut ca este o corelatie destul de vizibila intre credinta in soarta si venitul real (masurat in % din media EU28 - PIB/capita ajustat la puterea de cumparare), adica pt correlatie liniara imi da coeficient de corelatie (adica R la patrat) de 66%, pt corelatie logaritmica imi da 70%, pentru c. exponentiala 70%, pt c. putere 63%, iar pt c. polynomiala de ord. 2-4 imi da 74-76%


  In schimb, pt cifrele pt "cat de importanta este religia in viata de zi cu zi, imi da ceva foarte ciudat, ca si cum ar fi doua tendinte lipite una de alta. Adica un fel de unghi de 100 (aproape 90) de grade cu deschiderea spre sus dreapta. Adica o "cadere abrupta" urmata de un platou (care platou insemana evident lipsa de corelatie). Este o relatie complicata.

  In orice caz, cred ca are a face cu gradul de emancipare a oamenilor fata de valorile "traditionale", adica miturile care tin loc de ratiune. Dezvoltaea economica ajuta dar nu-i suficienta. Indoctrinarea facuta de unele religii (mai ales cea catolica si cea ortodoxa) poate fi foarte puternica.

  Pe de alta parte, in unele cazuri, de exemplu in Romania, oamenii fac confuzie intre traditii si religie. De fapt ei vorbesc de nistre valori (da, inclusiv asta) sau/si traditii ancestarale (unele bune si interesante, altele niste superstitii de oameni needucati) iar cand sunt intrebati de religie ei se gandesc la "Plugusor cu Patru Boi, Ia mai manati mai, hai hai!"

  Cu alte cuvinte, smecheria misionarilor crestini din secolele unu-zece dupa Christos de a asimila in crestinism obiceiurile pagane a functionat, consolidand acceptarea crestinismului. In realitate, traditiile populare Europene nu au nimic a face cu crestinismul (de sorginte orientala-leventina). Cel mult, au a face cu obisnuita de a confunda traditiile cu religia.
 • -1 (1 vot)    
  Perfect normal (Miercuri, 20 februarie 2019, 18:52)

  Setalcott [utilizator]

  Occidentalii s-au familiarizat cu credinta crestina in copilarie, au crescut, dar nivelul de intelegere al crestinismului le-a ramas cel din copilarie. Biserica n-are nevoie de adulti cu nivelul de intelegere al copiilor.

  https://www.youtube.com/watch?v=5qHlBxhoaJY
 • 0 (0 voturi)    
  Până la Dumnezeu ... (Duminică, 24 februarie 2019, 11:04)

  Seculand [utilizator]

  Mai bine am avea grijă de natura planetei.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by