De de trei ani, România participă la NOAPTEA IDEILOR, ale cărei cuvinte cheie sunt "libera circulație a ideilor". Joi, 31 ianuarie 2019, se vor organiza zece evenimente în patru orașe, pe tema „Faţă în faţă cu prezentul“ la București, la Institutul Francez, la Universitatea din Bucureşti, la librăria Kyralina, la sediul OIF, la Ambasada Libanului; precum și în antenele Institutului Francez, în Cluj, Iași și Timișoara.

Noaptea ideilor 2019Foto: Institutul Francez din Bucuresti

Potrivit Institutului Francez din Bucuresti, in București, vom sta "faţă în faţă" cu prezentul abordând problema din perspectiva informării, a dezinformării, a mass-mediei și a "informațiilor false". Joi după-amiază se va organiza, în parteneriat cu Universitatea din București, o masă rotundă care va aduna profesori universitari, eseisti și jurnaliști pe tema "Viitorul mass-mediei în Europa".

La Institutul Francez din bulevardul Dacia, mai multe asociații vor anima ateliere de sensibilizare și de detectare a " informațiilor false". Un joc (Escape Game) va fi de asemenea organizat la mediatecă, cu scopul a alerta, într-un mod ludic, tânăra generaţie privind ideile preconcepute din domeniul științei. În sala de cinema Elvire Popesco, un grup de experți (istoric, arhivist, regizor, fotograf, profesor universitar) vor discuta despre utilizarea și deturnarea arhivelor prin manipularea informațiilor.

La librăria Kyralina, puteți participa la un karaoke literar, la biroul OIF, la o dezbatere cu elevii cu privire la Declarația Universală a Drepturilor Omului, și în cele din urmă la Ambasada Libanului, la o întâlnire despre "Implicarea tinerilor în societate".

Și în ţară: la Cluj-Napoca va fi organizată o dezbatere privind viitorul inteligenței digitale; la Iași, despre amintire și uitare de la 1989 încoace. La Timișoara, dezbaterea se va concentra pe viitorul Europei, şi va fi organizată pentru prima dată "MICA NOAPTE A IDEILOR" cu ateliere pentru copiii între 4 şi 7 ani.