Thierry Wolton în dialog cu Gabriel Liiceanu și Ioan Stanomir despre volumul O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică

de D.S.     HotNews.ro
Miercuri, 30 ianuarie 2019, 14:16 Actualitate | Cultură


Thierry Wolton în dialog cu Gabriel Liiceanu și Ioan Stanomir despre volumul O istorie mondială a comunismului
Foto: Humanitas
Sâmbătă, 2 februarie, de la ora 17, sunteti invitati la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, la o întâlnire cu Thierry Wolton în dialog cu Gabriel Liiceanu și Ioan Stanomir despre volumul O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

La invitația Editurii Humanitas și a Institutului Francez din Timișoara, cunoscutul jurnalist și scriitor francez Thierry Wolton se va afla în România în perioada 31 ianuarie–5 februarie pentru dezbateri și întâlniri dedicate primului volumul al trilogiei O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, a cărui apariție în limba română reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente editoriale ale ultimelor luni.
Acest volum, apărut în cadrul Programului de sprijin pentru publicare „Nicolae Iorga“, a beneficiat de susținere din partea Ambasadei Franței în România.

Excepționala trilogie O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică scrisă de jurnalistul francez Thierry Wolton, recompensată cu Premiul Jan Michalski (Elveția, 2017) și Premiul Aujourd'hui (Franța, 2018), este cel mai amplu demers de acest gen, care explică sistemul comunist din perspectiva celor trei mari actori ai săi: călăii (vol. I), victimele (vol. II) și complicii (vol. III). Ultimele două volume se află în pregătire la Editura Humanitas, urmând să apară în toamna lui 2019, respectiv 2020. Pe întreg parcursul acestui an, Editura Humanitas va marca împlinirea a 30 de ani de la evenimentele din 1989 prin organizarea lunară a unor dezbateri și conferințe dedicate cărților fundamentale pentru înțelegerea comunismului, iar întâlnirile cu Thierry Wolton din primele zile ale lunii februrie, din Librăriile Humanitas din Timișoara, București și Cluj, deschid seria acestor evenimente.
„Comunismul este conștiința vinovată mondială. Nici o altă ideologie, într-un interval de timp comparabil, nu a cucerit atât de multe țări, atât de multe minți și nu a distrus atâtea vieți omenești. Și tocmai omul se află în inima cărții mele.

Nu inventez nimic în această istorie a comunismului, nu există dialoguri fabricate, toate situațiile despre care vorbesc sunt atestate, în general sunt cunoscute, nu sunt eu cel dintâi care le descoperă. Meritul meu, singurul pe care îl am în raport cu această narațiune, este acela de a fi adus laolaltă sute de elemente disparate, pentru a vedea lucrurile în ansamblu. Am vrut să-l iau pe cititor de mână și să-l însoțesc de-a lungul istoriei dramatice a comunismului. Sper că am reușit; în această carte există carne și viață.“ – Thierry Wolton

THIERRY WOLTON (n. 1951) este profesor la École Supérieure de Commerce din Paris. E preocupat în mod special de istoria regimurilor comuniste, de Războiul Rece și de influența sovietică în Occident. A mai publicat: Vivre à l’Est (1977), L’Occident des dissidents (în colaborare cu Christian Jelen, 1979), Culture et pouvoir communiste (în colaborare cu Natalia Diujeva, 1979), Le KGB en France (1986; trad. rom. KGB-ul în Franța, Humanitas, 1992), Silence, on tue (în colaborare cu André Glucksmann, 1986), Les visiteurs de l’ombre (în colaborare cu Marcel Chalet, 1990), Le Grand Recrutement (1993), La France sous influence: Paris–Moscou, 30 ans de relations secretes (1997), L’Histoire interdite (1998), Rouge-brun: Le Mal du siècle (1999; trad. rom. Roșu-brun: Răul secolului), Le grand bluff chinois: Comment Pékin nous vend sa „révolution“ capitaliste (2007), Le KGB au pouvoir: Le système Poutine, (2008; trad. rom. KGB-ul la putere: Sistemul Putin, Humanitas, 2008, ed. a II-a 2014).

Programul complet al evenimentelor:

TIMIȘOARA, joi, 31 ianuarie, ora 18
Universitatea de Vest, amfiteatrul A01
Dezbatere cu tema „Viitorul Europei se decide, oare, în România?”
Participă, alături de Thierry Wolton, Laurențiu Ștefan, profesor și cercetător la Universitatea de Vest, Aline Fontaine, jurnalistă, Mircea Mihăieș, profesor la Universitatea de Vest; moderatorul serii va fi Silviu Rogobete, fost diplomat, în prezent profesor la Facultatea de Științe Politice a UVT.
Dezbaterea va avea loc în cadrul evenimentului „Noaptea Ideilor/Nuit des idées à Timisoara”, fiind prilejuită de contextul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România începând cu 1 ianuarie 2019

TIMIȘOARA
, vineri, 1 februarie, ora 18.30
Librăria Humanitas (str. Episcop Augustin Pacha nr. 6, intrare din str. Eugeniu de Savoya)
Lansare de carte, dialog cu publicul și sesiune de autografe
Thierry Wolton, O istorie mondială a comunismului. Încercare de investigație istorică, vol. I: Cu pumnul de fier. Călăii
Vor vorbi: Thierry Wolton și Mircea Mihăieș

BUCUREȘTI, sâmbătă, 2 februarie, ora 17
Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bld. Regina Elisabeta nr. 38)
Thierry Wolton în dialog cu Gabriel Liiceanu și Ioan Stanomir
Sesiune de autografe

CLUJ, luni, 4 februarie, ora 18
Facultatea de Istorie și Filosofie, Aula „Regele Ferdinand I" (str. Napoca nr. 11)
Thierry Wolton în dialog cu prof. dr. Virgiliu Țârău și prof. dr. George Cipăianu
Sesiune de autografe

Toate evenimentele se vor desfășura în limba română, cu traducere consecutivă. Intrarea este liberă.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

590 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Interesant, dar... (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 15:00)

  UpNext [utilizator]

  cred ca este foarte greu, daca nu imposibil, sa realizezi o investigatie istorica a comunismului cu rezultate CREDIBILE SI DURABILE de pe pozitii afirmat anticomuniste. Ca si cum s-ar incerca o investigatie istorica stiintifica si lucida a nazismului de catre istorici evrei, sau analiza eticii contemporane iudaice de catre cercetatori palestinieni sau iranieni.

  Problema esentiala, dar in prezent inabordabila si, implicit, insolubila, rezida intr-o analiza profunda, sincera, rationala si in special impartiala, a relatiei dintre comunism si evreitate, in toata complexitatea sa.
 • -1 (1 vot)    
  discutii despre comunism (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 15:05)

  Liviu-Ludovic [utilizator]

  Asazisul comunism analizat de jurnalistul francez si sustinut de Liiceanu este o prezentare caricaturiala a subiectului in care idei filosofice remarcabile sunt inlocuite cu fapte reprobabile infaptuite sub stindardul lor. Cine nu face deosebirea dintre doctrine si realitati nu se poate numi nici macar intelectual. Discutia despre doctrina lui Marx , leninism, stalinism, maoism, ceausism, etc se poate face numai cu buna credinta si nu ca mijloc de propaganda. Evident ca majoritatii reprezentantilor capitalului si slujbasilor lor lingusitori inca nu le-a trecut de tot spaima ca ar putea supravietui o societate bazata pe o doctrina care critica monopolul capitalist. Ironia soartei faca ca distrugerea regimurilor de stanga, socialiste a fost pusa chyiar in sarcina claselor care au avut un avantaj din existenta lor, muncitorimea, taranimea si clasa de mijloc.
 • +1 (1 vot)    
  Comunismul este o ideologie satanica, (Miercuri, 30 ianuarie 2019, 15:15)

  soundtrack [utilizator]

  bazata pe eliminarea fizica a oponentului politic, pe promovarea urii si mediocritatii, a minciunii, a egalitarismului mizer si a interzicerii drepturilor omului, a libertatii de constiinta si de exprimare si a altor libertati. Comunismul a omorat peste 160 milioane de oameni pe planeta prin crime comandate, asasinate in masa, lagare de munca fortate si exterminari si deportari de populatii.Promotorii si ideologii lor sunt sociopati si indivizi needucati.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by