Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Liiceanu: Neagu Djuvara a fost un cal de rasă vizibil; aristocratul de serviciu; ne-a redat verticalitatea privirii

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 29 ianuarie 2019, 22:57 Actualitate | Cultură


Neagu Djuvara
Foto: Arhiva personala
Filosoful Gabriel Liiceanu consideră că regretatul istoric Neagu Djuvara, asemenea Aniţei Nandriş, Doinei Cornea sau lui Constantin Noica, face parte dintr-o familie de personalităţi care, prin prezenţa lor fizică şi spirituală, ne-au redat verticalitatea privirii după deceniile de comunism, potrivit Agerpres.

"Oameni ca Neagu Djuvara, asemenea Aniţei Nandriş, asemeni Doinei Cornea, asemenea lui Noica, în ce mă priveşte, toţi fac parte dintr-o familie, care, prin prezenţa lor fizică şi spirituală, ne-au redat verticalitatea privirii. Ei au fost - iertaţi-mi comparaţia, aşa mi-a venit mie în minte - că au fost în mijlocul masei ăsteia de cai de tracţiune care eram, nemâncaţi şi bătuţi toată ziua, au fost caii noştri de rasă. (...) Câtă vreme a trăit printre noi, asta a fost Neagu Djuvara, un cal de rasă vizibil. A fost 'aristocratul nostru de serviciu', ar fi spus Cioran, dar nu neapărat pentru că era un descendent al lui Basarab, deşi asta îi făcea mare plăcere s-o spună. Nu de-asta a fost aristocrat, pentru că un aristocrat nu este unul care se trage prin sânge dintr-un boier. Avem astăzi, încă în viaţă, boieri de o mare ticăloşie. Foşti turnători activi, decenii, ai Securităţii. Aristocrat ca om de rasă, asta înseamnă aristocrat şi aşa îl gândim toţi pe Neagu Djuvara", a spus Liiceanu marţi seară, la lansarea Asociaţiei Culturale "Neagu Djuvara", la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

El l-a omagiat pe istoricul Djuvara, care, în lucrările sale, s-a situat "exact pe linia adevărului şi a istoriei" ori, la la fel ca şi Lucian Boia, în slujba "cunoaşterii adevărate a istoriei naţiei". Liiceanu i-a criticat pe acei istorici care ar avea "scuza că mint, în numele patriotismului", pe care i-a numit "manipulatori ai istoriei", "extrem de periculoşi, pentru că sacrifică de fiecare dată adevărul ştiinţific unei conjuncturi politice", potrivit Agerpres.








Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















922 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by