Scriitoarea franceza Chloe Delaume isi lanseaza miercuri, 6 februarie, ora 18.00, la Ceainaria Carturesti, cartea "Locuiesc in televizor", rezultatul unui experiment in care a stat 22 de luni (1451 de ore) in fata televizorului si si-a studiat reactiile. Autoarea a devenit propriul ei subiect de studiu, supunându-se fluxului de mesaje mediatice şi publicitare şi ingurgitând la maximum programe de divertisment (reality-show) pentru a culege informaţii despre „realitate”. Alaturi de autoarea cartii la lansare sunt invitati Radu Paraschivescu, Cezar-Paul Badescu.

In urma experimentului s-au constatat transformari la nivelul creierului, trupului si al limbajului. Autoarea devine victima unei anestezii progresive; suferă modificări fizice îngrijorătoare – migrene, îngrăşare, congestii oculare, halucinaţii; e cuprinsă de pulsiuni sadice vizionând o emisiune ca Star Academy şi le depăşeşte transformând candidaţii în personaje. Treptat începe să simtă că se află... în televizor, că a devenit un instrument al „ficţiunii colective”.

Mai puternică decât orice lucrare teoretică, cartea lui Chloé Delaume ne arată printr-un insolit joc ficţional – un puzzle cu 27 de piese – ce tip de produs poate ajunge omul crescut în faţa televizorului.

Cartea "Locuiesc in televizor", tradusa din limba franceza de Mioara Izverna, a fost publicata anul trecut la Editura Art.

Chloé Delaume este autoarea romanelor Weekendurile mele sunt mai proaste decât ale voastre (2001), Strigătul clepsidrei (2001, Prix décembre), Vanitatea somnambulilor (2002), Corpus Simsi (2003), Categoric nu (2004).