Miercuri va avea loc la Berlin lansarea Președinției Românei la Consiliul UE cu o Gală a culturii române având ca protagoniști două nume de referință ale culturii române, din generații diferite: maestrului Silviu Oravitzan cu expoziția Lumină și jertfe și violoncelistul Valentin Răduțiu.

HotNews.roFoto: Hotnews

După o serie impresionantă de expoziții realizate în străinătate, în Franța, Germania, Marea Britanie, SUA, Elveția, Austria, Grecia, Ungaria ș.a., maestrul Orazitzan revine, după mai mulți ani, în Germania cu o mare expoziție care vorbește despre lumina de filiație taborică și noema gesturilor ce zidesc prin puterea jertfei creatoare.

Din generația tânără de muzicieni români, violoncelistul Valentin Răduțiu este unul din cei mai prețuiți și valoroși artiști la nivel internațional, câștigând multe premii de prestigiu, între altele și Premiul I la Concursul Karl Davidov, de la Riga (2008) și Premiul II la Festivalul Enescu, București (2012). Valentin Radutiu a susținut concerte alături de Filarmonica de Camera din Munchen, Orchestra Simfonică MDR, Orchestra Simfonică a Bayerischen Rundfunks, Orchestra Națională Simfonică Letona, Filarmonica de tineret din München sau Orchestra Simfonică de Tineret a lumii.

Participarea sa la Gala culturii române din Berlin va oferi o meditație muzicală pe aceleași teme fundamentale, pe partiturile inegalabile ale lui J.S. Bach. Amfitrionul Galei este Ambasadorul Emil Hurezeanu.

Vor participa la acest eveniment ambasadori și reprezentanți ai mediului diplomatic, personalități din mediile instituționale și cultural-academice din Berlin, alături de reputați membri ai diasporei române și ai etnicilor germani originari din România.