Prima ediție a Bucharest Arts and Public Space Festival începe în data de 15 decembrie 2018

de D.S.     HotNews.ro
Vineri, 14 decembrie 2018, 9:30 Actualitate | Cultură


Bucharest Arts and Public Space Festival
Foto: Afis
Asociația 4Culture, în co-producție cu WASP Studios, organizează prima ediție a Bucharest Arts and Public Space Festival în perioada 15 -19 decembrie 2018, la București.

„Creșterea dinamicii sociale, respectiv a mobilității persoanelor și a noilor comunități urbane contemporane aduce cu ea o lipsă de cunoaștere a ceea ce orașele noastre oferă, istoria acestora și potențialul lor pentru fiecare locuitor sau turist. Artiști din România, Germania, SUA și Belgia sunt invitați să ofere o reprezentare contemporană a spațiului urban, pornind de la patrimoniul cultural existent – monumente, statui, parcuri, grădini, prin dezvoltarea și prezentarea de creații artistice – performance-uri, instalații, ateliere, în cadrul primei ediții Bucharest Arts and Public Space Festival, 2018.", declară Andreea Căpitănescu, director artistic 4Culture.
Sâmbătă și duminică (15 - 16 decembrie), de la ora 19:00, în Duet-C Eliade, artistul belgian Roel Heremans creează adevărate experiențe mentale coregrafice. Heremans folosește modele arhitecturale specifice pentru a crea spații temporare în care sunetul stimulează procesele gândirii și schimbă percepția vizuală. Heremans investighează opera filozofică târzie a lui Mircea Eliade și dezvoltă o coregrafie imaginară interactivă participativă.

Orașul este pus în valoare de prezența sonoră a corpului-obiect, observator critic al evenimentelor și trecerii timpului, în instalația video-sound Corp și arhitectură în spațiul urban, semnată de Maria Balabaș și Andreea Căpitănescu.

Voci din arhiva Radiodifuziunii Române, publicate de Editura Casa Radio este o instalație sonoră performativă pentru realizarea căreia Maria Balabaș a căutat în texte şi timbruri vocale un fir narativ, un element comun – o frază, ori un vers, ori o amintire. Performance-ul s-a născut din toate aceste întâlniri și voci aduse împreună: Ana Blandiana, Eugen Ionesco, Nina Cassian, George Coşbuc, George Bacovia, Alexandru Phillipide, Henriete Yvonne Stahl, Ion Caraion, Maria Banuş, Mariana Marin, Şerban Foarţă, Mihail Sadoveanu etc. Într-un moment în care nu ştim prea sigur spre cine să ne uităm ca reper moral şi artistic, această incursiune în arhiva sonoră a radioului funcţionează deopotrivă ca aducere aminte, reconstrucţie identitară şi inspiraţie.

Luni, 17 decembrie, la Galeria Galateca, Michael Douglas Kollectiv & Dana Caspersen invită publicul să participe la o nouă formă de explorare a întrebării: Cum influențăm noi, ca indivizi, nivelul violenței în lume?. În The Exchange, participanții se mișcă în spațiul de acțiune, spațiu ce este adus la viață prin mișcările lor și este conturat prin experiențele și convingerile acestora. Performance-ul se folosește de acțiuni fizice simple, precum mersul, gesturile și imaginația, folosite ca instrumente de schimb pentru angrenarea în această cercetare colectivă.

Sergiu Matiș, artist român ce performează la Berlin, prezintă pe 18 decembrie, la WASP Working Art Space and Production, solo-ul Nocturne for broken vocal cords. Alăturându-se romanticilor în fascinația lor pentru întuneric și noapte, imitând natura și flirtând cu folclorul, aceste nocturne sunt construite din blocuri masive de zgomot (noise) acustic și motoric, precum și din o abundență de texte reciclate, strigate sau recitate în mare viteză. Instrumentele coregrafice aplicate mișcării și vocii fac posibilă navigarea prin multitudinea de mișcări și sunete, sprijinind haosul într-un mod coerent.

În Listening to Sculptures, instalație foto-video prezentată miercuri, 19 decembrie, de la 19:30, la WASP - Working Art Space and Production, Călin Dan și Iosif Király (subREAL) adoptă postura a doi reporteri înarmaţi cu microfon, căști și cameră video, care interoghează monumente figurative de for public. Dimensiunea performativă caracteristică întregului proiect Interviewing the Cities este exacerbată în cadrul acestei serii, care pune într-o lumină critică atât sculptura de for public, cât și poziția dominantă a mass-mediei în cultura contemporană. În instalația prezentată la WASP, subREAL aduce în atenție procesul care a stat la baza realizării fotografiilor, prezentând variante de lucru alături de piese care de-a lungul anilor au devenit iconice, dar și câteva imagini de making off, fotografii documentând procesul fotografierii.

Proiectul 2565 main [Relative Position], producție 4Culture si WASP Studios, reprezintă o colaborare între artistul Ciprian Ciuclea și compozitorul Cătălin Crețu și este gândit ca un spațiu multimedial în care o proiecție video principală, de mari dimensiuni, pe 3 canale, este combinată cu o a patra dimensiune interactivă, unde o cameră video preia dinamica publicului și modifică în timp real sunetul generat. Instalația va fi prezentată la WASP, miercuri, 19 decembrie, începând cu ora 19:30.

În cadrul festivalului va mai fi prezentată o selecție de instalații multimedia produse de Asociația 4Culture și WASP Studios în 2018, și va fi organizat un workshop de design contemporan coordonat de Simina Filat, designer, recent premiată în cadrul Galei Uniunii Artiștillor Plastici din România, la secțiunea design. Workshop-ul este dedicat elevilor și se va desfășura în studioul artistei.

Evenimentele festivalului au intrarea liberă.
Adrese:
WASP – Working Art Space and Production – str. Ion Minulescu 67 - 93, sector 3, București
Galeria GALATECA – str. C. A. Rosetti 2 - 4, sector 1, București


Programul Bucharest Arts and Public Space Festival 2018

15.12.2018, WASP - Working Art Space and Production
19:00 - 20:30
▪ Duet C - Eliade // Roel Heremans (BE)
performance
▪ Corp și arhitectură în spațiul urban // Maria Balabaș, Andreea Căpitănescu (RO)
performance sonor live cu Maria Balabaș, instalații video-sound

16.12.2018, WASP - Working Art Space and Production
19:00 - 20:30
▪ Duet C - Eliade // Roel Heremans (BE)
performance
▪ Corp și arhitectură în spațiul urban // Maria Balabaș, Andreea Căpitănescu (RO)
instalații video-sound
17.12.2018, Galeria Galateca
20:00 - 21:00
▪ The Exchange // M & D Kollectiv & Dana Caspersen (DE/USA)
performance

18.12.2018, Atelierul Simina FILAT Design
15:00 - 16:00
▪ Workshop design contemporan pentru elevi // Simina Filat

19:30, WASP - Working Art Space and Production
▪ Nocturne for broken vocal cords // Sergiu Matiș (RO/DE)
performance
▪ Instalații multimedia - producții 4Culture & WASP Studios

19.12.2018, WASP - Working Art Space and Production
19:30 – 21:00
▪ Listening to Sculptures // subREAL (Călin Dan și Iosif Király)
instalație
▪ 2565 main [Relative Position] // Ciprian Ciuclea și Cătălin Crețu
▪ Instalații multimedia - producții 4Culture & WASP Studios


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

243 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by