Aparitia recenta a unei monografii despre celebrul Kurfürstendamm (Ku’Damm), bulevard emblematic al Berlinului, a condus la ideea unei asocieri posibile cu artera urbana care joaca in istoria Bucurestiului un rol cel putin la fel de simbolic, Calea Victoriei.

Asemanarile si deosebirile intre povestea bulevardului berlinez si a celui bucurestean constituie subiectul prezentarii initiate de Institutul Cultural Roman „Titu Maiorescu“ din Berlin care ii are ca invitati pe Dr. Helga Frisch, autoarea cartii Abenteuer Kurfürstendamm. Damals und heute/Aventura Kurfürstendamm: odinioara si azi, City AG, 2007), pe jurnalistul german Joscha Remus si pe editorul Catalin D. Constantin (editura “Humanitas”).

Podul Mogosoaiei, pavat cu trunchiuri de copaci, deschis in 1692 de domnitorul tarii Romanesti Constantin Brancoveanu pentru a asigura o cale de legatura intre mosia voievodului, Mogosoaia si palatul domnesc, amplasat in apropierea Curtii Vechi se va trasforma, in decursul istoriei, intr-o luxuoasa artera a capitalei romanesti, primind in 1878, in urma Razboiului de Independenta numele de Calea Victoriei.

Intr-un mod uimitor de asemanator, se naste si Kurfürstendamm-ul, considerat a fi unul din bulevardele cele mai celebre ale Germaniei. Istoria lui incepe sub numele de Knüppeldamm, drum croit prin asanarea, cu trunchiuri de copaci, a mlastinilor din zona, pentru a asigura legatura intre Palatul “Kurfürst”-ului Joachim II si micul castel de vanatoare din padurea Grunewald. “Kurfürstendamm”-ul se dezvolta abia in epoca cancelarului Bismarck, care emite, intre 1869 si 1876 o serie de legi edilitare care vor conduce la aparitia uneia dintre cele mai reprezentative artere urbane ale Europei, construita dupa modelul declarat al Champs Elysee-ului parisian.

Prima parte a evenimentului de la Berlin va fi consacrat unei prezentari cu texte si imagini a Caii Victoriei, in trei momente istorice succesive, cea de a doua parte fiind dedicata bulevardului Kurfüstendamm despre care va vorbi Helga Frisch.

Cu aceeasi ocazie va fi prezentata si o expozitie cu fotografii ale Caii Victoriei si ale Kurfürstendamm-ului si un stand cu albume si carti despre Bucurestiul de ieri si de azi, se arata in comunicatul ICR Berlin.