Astazi, 21 noiembrie, va puteti intalni cu istoricul britanic de la ora 19.00, la Biblioteca Centrală Universitară, alături de jurnalistul Ion M. Ioniță. Montefiore va vorbi despre ultimul său volum istoric, Romanovii (1613-1918), iar maine, pe 22 noiembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, împreună cu jurnalistul Cristian Pătrășconiu, Simon Sebag Montefiore va discuta despre romanele din Trilogia Moscova: Într-o noapte de iarnă, Sașenka și Cerul roșu al amiezii, publicate de Editura Trei.

Simon Sebag MontefioreFoto: Wikipedia

La 100 de ani de la moartea familiei Romanov, ultimii țari ai Rusiei, Simon Sebag Montefiore a ajuns în România la invitația Editurii Trei, pentru o dezbatere despre cea mai spectaculoasă dinastie din vremurile moderne – Romanovii (1613-1918). Saga istorică a cucerit deja întreaga lume și este bestseller internațional. Cartea relatează povestea intimă a ascensiunii și prăbușirii fabuloasei dinastii a Romanovilor. Celebrul istoric britanic, om de televiziune și romancier de succes va participa la două mari evenimente culturale, cu public.

Istorici, critici, publicații de prestigiu, dar și tabloide, celebrități din showbizul internațional, toți s-au arătat interesați de Romanovii (1613-1918), un volum uluitor, care cuprinde poveștile de viață a douăzeci de țari și țarine ce au marcat istoria lumii, iar documentarea de-a dreptul sisifică a autorului a făcut din acest titlu unul absolut seducător pentru toate categoriile de public.

Romanovii este deopotrivă o captivantă poveste despre triumf și tragedie, iubire și moarte, un studiu universal despre putere și un portret esențial al măreției care continuă să definească Rusia și astăzi. Pentru romanele din Trilogia Moscova - Într-o noapte de iarnă, Sașenka și Cerul roșu al amiezii, Montefiore a folosit o parte din documentarea realizată în arhivele KGB pentru biografia lui Stalin.

Fiecare volum este nu doar o frescă socială, ci și un roman de aventuri, o poveste de dragoste care poate trece cu succes proba timpului, devenind o referință clasică a literaturii despre prima parte a secolului XX. Simon Sebag Montefiore este istoric britanic ale cărui cărți, devenite bestselleruri în întreaga lume, au fost publicate în peste 48 de limbi și recompensate cu multe premii.

Printre lucrările sale cele mai cunoscute se numără Ecaterina cea Mare și Potemkin (nominalizată la premiile Samuel Johnson, Duff Cooper și Marsh Biography), Ierusalim – Biografia unui oraș (devenită bestseller internațional), Stalin: Cartea Țarului Roșu, precum și romanele Într-o noapte de iarnă, Sașenka și Cerul roșu al amiezii. De asemenea, la Editura Pandora M au apărut primele două volume din seria pentru copii Ordinul Iepurilor Regali din Londra, semnată de Santa și Simon Sebag Montefiore.

Montefiore a studiat istoria la Universitatea Cambridge, unde a primit titlul de doctor, și este Fellow al Royal Society of Literature din Marea Britanie.