Cum explică Biserica Catolică modificarea rugăciunii Tatăl Nostru: Vaticanul nu face nimic, este la latitudinea fiecărei țări dacă aduce sau nu un update rugăciunii

de M.H.     HotNews.ro
Vineri, 16 noiembrie 2018, 18:30 Actualitate | Cultură


Francisc Dobos
Foto: Facebook
Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Francis Doboș, a explicat pentru HotNews ce înseamnă "modificarea" textului rugăciunii "Tatăl Nostru", el spunând că este vorba, de fapt, despre adaptarea unui verset. Este un "update" adus acum textului de către Italia, iar anul trecut de Franța, mai explică Doboș, care afirmă că este la latitudinea episcopilor catolici din fiecare țară dacă fac această reinterpretare, pentru România nefiind acum o grabă.

Adunarea generală a Conferinţei Episcopale Italiene a aprobat traducerea italiană a celei de-a treia ediţii a “Roman Missal”, operaţiune care a durat peste 16 ani, timp în care episcopi şi experţi au lucrat la îmbunătăţirea textului din punct de vedere teologic, pastoral şi stilistic. Astfel, în Italia va intra în vigoare şi nouă versiune a rugăciunii “Tatăl Nostru”, în care versetul "Și nu ne duce pe noi în ispită" va fi înlocuit cu “Nu ne lăsa să cădem în ispită”.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice, Francis Doboș, a explicat pentru HotNews ce înseamnă "modificarea" textului rugăciunii "Tatăl Nostru", spunând că este o problemă care privește fiecare țară în parte, adică fiecare conferință a epicopilor catolici își organizează așa cum consideră cărțile de rugăciuni. Anul trecut, Franța a modificat acest verset, iar acum a venit rândul Italiei.

"Versetul care se updatează este <Și nu ne duce pe noi în ispită>. Fiecare țară încearcă, așa cum consideră, să le explice oamenilor că nu Dumnezeu este ispititorul, ci noi suntem cei care nu trebuie să ne lăsăm abandonați ispitei", a spus Francisc Doboș.

El a explicat că pentru catolicii din România rugăciunea "Tatăl nostru" rămâne deocamdată neschimbată, nefiind nicio grabă.

"În România, deocamdată nu s-a luat nicio decizie, iar dacă se va lua va fi în viitor, dar nu este nicio grabă. Fiecare țară se adaptează când consideră că este momentul cel mai bun pentru a aduce această îmbunătțire. Franța a făcut acest update anul trecut, iar acum a fost rândul Italiei. Biserica Catolică din fiecare țară se adapteze și încearcă, atunci când consideră, să aducă la zi rugăciunile, pentru că și limba este un organism viu si poate nu mai exprimă același sens pe care îl exprimau cândva aceleași cuvinte. (...) Este destul de înfierbântat să se spună că se modifica rugăciunea. Vaticanul nu face nimic, este la latitudinea fiecărei țări", a adăugat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7223 vizualizari

 • -1 (15 voturi)    
  Oui oui (Vineri, 16 noiembrie 2018, 18:39)

  mitg [utilizator]

  Foarte relevant si interesant.
  • +5 (17 voturi)    
   pai chiar e interesant... (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 9:52)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui mitg

   De vreo 2000 de ani rugaciunea principala a crestinatatii lasa sa se inteleaga ca D-zeu il duce pe om in ispita....Evident e o eroare de traducere din ebraica sau aramaica dar dureaza de 2000 de ani...
   • +6 (12 voturi)    
    Corectie (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 10:39)

    Anarb [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    Apostolii au scris in principal in greaca si foarte putin in aramaica. De aceea si sensul cel mai apropiat de crestinismul initial s-a pastrat in ortodoxie. Si nu va ganditi la ultimii zeci de ani ci la cei 1.000 de ani de Imperiu bizantin care a urmat celui roman.
 • 0 (18 voturi)    
  talmeș-balmeș (Vineri, 16 noiembrie 2018, 18:56)

  Mazeta [utilizator]

  Biserica Catolică nu modifică textul (original al) rugăciunii "Tatăl nostru", ci propune adoptarea unei traduceri mai libere.
 • +2 (32 voturi)    
  Adevarul absolut. (Vineri, 16 noiembrie 2018, 18:57)

  feroviarul123 [utilizator]

  Imi place cum adevărul creștin se schimba de-a lungul anilor: era o vreme când pământul era centrul universului, o vreme când sclavia era ok, acum aflam ca de fapt scrierile nu sunt de fapt nici un text dictat de vreo ființă supranaturala ci concepute de niște pastori analfabeți.
  • -1 (19 voturi)    
   Stai linistit (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 8:27)

   ids [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   Ca la momentele respective si pentru necrestini (inclusiv atei) sclavia si Pamantul - centrul universului, erau ok.
   In egala masura nu uita ca pe masura ce crestinismul s-a extins, sclavia a inceput sa dispara si ca atat Galilei, cat si Copernic erau catolici cu studii catolice.
 • -7 (17 voturi)    
  allah akbar (Vineri, 16 noiembrie 2018, 19:40)

  NuSuportProstii [utilizator]

  :))
 • -13 (31 voturi)    
  De ce nu? (Vineri, 16 noiembrie 2018, 20:02)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  A ajuns politically correctness pana si in "Tatal Nostru".

  <<"Versetul care se updatează este <Și nu ne duce pe noi în ispită>. Fiecare țară încearcă, așa cum consideră, să le explice oamenilor că nu Dumnezeu este ispititorul, ci noi suntem cei care nu trebuie să ne lăsăm abandonați ispitei", a spus Francisc Doboș.>>

  Pe bune? Trebuia explicat? Deci sa inteleg ca-s zombi spalati pe creier care spun rugaciuni dar nu le inteleg sensul? Atunci sunte a-oh-kay...

  Sigur si Dumnezeu respira usurat acum, mai putin cel romanesc... ala aparent inca "ne duce in ispita"...

  Daca si rugaciunile sunt lasate la latitudinea popoarelor, pai atunci de ce nu se fac rugaciuni "oficiale" si pentru Loto sau castigat procese intre vecini?!

  Cand se va trezi lumea la realitate si va realiza ca astea au valoare egala cu poezii gen "Pisicuta pis, pis, pis, te-am visat azi noapte-n vis"?
 • +3 (7 voturi)    
  Probleme (Vineri, 16 noiembrie 2018, 20:21)

  Setalcott [utilizator]

  Probleme cu alte traduceri care ar trebui "updatate": "painea noastra cea de toate zilele" - epiousios, "Fiul lui Dumnezeu unul nascut" - monogenes

  Problema cu declaratia preotului: o fi cartile de rugaciuni la latitudinea conferintelor episcopale nationale, dar rugaciunea asta este parte din liturghie, care se stabileste la nivel mai mare

  Problema cu articolul: daca intr-un articol in limba romana se precizeaza ca o carte (Missale Romanum) a fost tradusa din latina in italiana, de ce ni se da titlul in engleza?
 • -6 (24 voturi)    
  "Şi eu mărturisesc (Vineri, 16 noiembrie 2018, 20:28)

  ww [utilizator]

  .... oricui ascultă cuvintele proorociei acestei cărţi: De va mai adăuga cineva ceva la ele, Dumnezeu va trimite asupra lui pedepsele ce sunt scrise în cartea aceasta; Iar de va scoate cineva din cuvintele cărţii acestei proorocii, Dumnezeu va scoate partea lui din pomul vieţii şi din cetatea sfântă şi de la cele scrise în cartea aceasta"

  Este un nou pas pentru care Biserica Catolica trebuie "felicitata". Dupa inventarea purgatoriului, indulgentelor, Filioque si cultului Fecioarei Maria, iata ca mareata biserica se pune din nou la creatii. Sa nu ne oprim aici, sa modificam sau sa scoatem din Biblie si alte pasaje care nu se potrivesc cu ratiunea noastra, cum ar fi pilda iconomului nedrept sau cuvintele Mantuitorului adresate mamei Sale: "Ce ne priveşte pe mine şi pe tine, femeie? Încă n-a venit ceasul Meu." sau cele adresate Mariei Magdalena: "Nu te atinge de Mine, căci încă nu M-am suit la Tatăl Meu". Sa luam la puricat "contradictiile" biblice si eventual sa adaugam in locul lor clarificari "updatate".
  La libertatea cu care Biserica Catolica interpreteaza Biblia, nu e de mirare ca in sanul ei au aparut toate ereziile care au macinat Crestinismul.

  Daca acceptam ca ispitirea nu e in lucrarea si planul Domnului, urmatorul pas e sa ne intrebam care e atunci izvorul raului si sa cadem in zapaceala gnosticilor: "Daca Dumnezeu e bun si atotputernic, de ce exista raul?" Si eventual sa raspundem, ca si ei: "Pai poate nu e chiar atotputernic."

  Sa nu uitam cuvintele lui Iov "Dacă am primit de la Dumnezeu cele bune, nu vom primi oare şi pe cele rele?"
  • +7 (23 voturi)    
   ! (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 0:22)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui ww

   Pai tot de-al de astia au scris biblia si tot au modificat-o dupa nevoie, ce, chiar credeai ca a aparut un porumbel cu ea in cioc?
 • +2 (26 voturi)    
  Punckt! (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 1:14)

  Landser [utilizator]

  biserica ortodoxa este a sarantocilor si a popoarelor inapoiate din est!
  • -3 (19 voturi)    
   Post hoc ergo propter hoc (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 8:16)

   ww [utilizator] i-a raspuns lui Landser

   Ne poti detalia putin legatura dintre ortodoxie si saracie? Ne-ar interesa mai ales mecanismul prin care prima o cauzeaza pe cea din urma. Inapoiere cauzata de ortodoxie? Atunci oare cate secole de regres si stagnare datoreaza umanitatea Inchizitiei si terorii in care a fost tinuta sute de ani de Biserica Catolica?
   Te-as mai intreba daca, din ce stii tu, ortodoxia e predominanta cumva si in America de Sud sau in fostele colonii occidentale din Africa si Asia de Sud?
   • +4 (18 voturi)    
    saracie si progres (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 10:01)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui ww

    Daca e sa stam stramb si sa judecam drept,natiunile bogate sunt in majoritate absoluta crestin-protestante (vezi tarile nordice,SUA,Canada,Marea Britanie,Germania-Austria-Elvetia)+o tara catolica-Franta si vreo 2 budiste Japonia si Coreea de sud.Mai sunt tari ce se apropie de acestea precum Italia,Spania sau Portugalia care sunt catolice,dar niciuna ortodoxa.Saracia din Africa si unele tari sudamericane nu e din cauza cultului religios ci a sclaviei de secole.
    • +1 (15 voturi)    
     ... (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 10:47)

     cartograful [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     @grongobar, ai auzit bancul ala cu "daca taiem picioarele puricelui, acesta nu mai aude?"
     Se aplica rationamentului tau.
     Tarile in care Ortodoxia rasariteana e predominanta sunt putine (mai exact avem: Grecia, Serbia, Bulgaria, Romania/Moldova, Ucraina, Belarus, Rusia si Georgia) si foarte localizate geografic intr-o zona destul de framantata istoric (Balcani + Rusia). Tarile listate mai sus nu sunt tari sarace daca privim situatia global ci mai degraba tari situate intr-o zona de mediocritate economica. Polii saraciei sunt in alte zone dar sincer vorbind nu stiu daca are neaparat legatura cu religia, exista atat bogatie cat si saracie extrema atat in Islam, Catolicism, Hindu sau Confucianism sau ateism.
     • +4 (12 voturi)    
      putine dar sarace toate... (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 17:17)

      grongobar [utilizator] i-a raspuns lui cartograful

      ...din pacate.Si asemanarea cu bancul cu puricele se potriveste ca nuca cu peretele.Eu am constatat doar o situatie pe cat de neplacuta pe atat de reala.Si ca sa mai "adaug un purice",tot asa precum nu sunt din pacate tari ortodoxe bogate ,nu sunt nici protestante sarace...Si ca sa elimin vreo neintelegere nu sunt protestant,deci nu fac reclama,doar constat.
    • -1 (15 voturi)    
     Stai stramb si judeci stramb (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 10:52)

     Iomen [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     Concluzia o spui chiar tu; saracia rezulta din exploatare pentru colonii, dar de partea cealalta statele care au exploatat resursele s-au imbogatit in mod evident.
     Altfel e clar ca daca ai sute de milioane de catolici din America de Sud pana-n Filipine si protestanti in sudul Africii si mici colonii englezesti si olandeze prin Caraibe, unde e saracie lucie, statistic, corelatia nu se verifica.
     Asa poti sa spui ca ateismul comunist a adus saracie in Europa de est, lucru care se verifica acum si in Coreea de Nord sau Cuba.
     • +6 (12 voturi)    
      pai comunismul... (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 17:12)

      grongobar [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

      ...a adus saracie peste tot unde a fost,asta e evident.
     • +1 (5 voturi)    
      Judeca corect (Sâmbătă, 17 noiembrie 2018, 20:21)

      ankido [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

      Saracia e asociata tarilor ortodoxe mai mult decat celor catolice sau protestante, chiar si aici in Est Polonia si Ungaria sau Cehia si Slovacia sunt mai avansate economic. Iar in America de Sud sunt alti factori, comunismul, colonialismul care au tras zona in jos.

      Ortodoxia indeamna mai mult la contemplare, catolicismul si protestantismul indeamna mai mult la actiune si pragmatism.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by