Miercuri, 31 octombrie, ora 19.00, la cafeneaua SOTO (Str. General Henri Mathias Berthelot nr 86, București) are loc vernisajul expoziției de fotografie și lansarea volumului de basme, rezultate ale proiectului cultural “Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane”. Expoziţia va putea fi vizitată timp de o săptămână, până miercuri, 7 noiembrie 2018.

În cadrul evenimentului vor fi expuse peste 15 eseuri fotografice și texte creative realizate de elevii de la 7 școli și licee din Timișoara și din Teregova (județul Caraș-Severin). Expoziția și volumul ilustrează parcursul creativ al adolescențiilor implicați în proiect. „Eroii de poveste” au participat la ateliere creative și la o tabără urbană, unde cu ajutorul ajutorul etnologilor și a altor specialiști locali au înțeles și au trecut prin propriul filtru valorile de patrimoniu imaterial din regiunea Banatului. Proiectul “Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane” i-a încurajat pe acești elevi să redescopere timp de mai multe luni plăcerea lecturii basmelor, în special a celor în grai bănățean. Reinterpretarea artistică a acestor basme poate fi descoperită în cadrul expoziției de fotografie și în volumul ce va fi lansat joi - 18 octombrie, ora 19.00, la hubul creativ Ambasada, Str. Anton Seiller, nr 2.

Proiectul a pornit de de la o serie de basme din Banat, culese în două volume (“Basme din Banat. Lecturi postcanonice” a prof. dr. Otilia Hedeșan și “Banatul multicultural astăzi. Basme și povestiri” a dr. Eliana Popeți) și s-a materializat cu implicarea a peste 70 de adolescenți care au „remixat” vechile basme bănățene prin intermediul fotografiei și a scrierii creative.

Proiectul “Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane” este realizat de către Asociația Sinaptica împreună cu partenerii săi, Asociația Regia Artistică Timișoreană și Universitatea de Vest din Timișoara și este co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național. Perioada de derulare a proiectului: martie – noiembrie 2018.