Institutul Cultural Român acordă Premiul Benjamin Fondane poetului tunisian Tahar Bekri

de D.S.     HotNews.ro
Joi, 25 octombrie 2018, 9:30 Actualitate | Cultură


Premiul Benjamin Fondane 2018
Foto: ICR
Inaugurat în 2006 de către Institutul Cultural Român de la Paris, premiul a fost creat în memoria poetului şi filozofului francez de origine română, Benjamin Fondane. Ucis la Auschwitz în 1944, Benjamin Fondane a creat o operă marcată de curentul  existenţialist, preponderent scrisă în limba franceză.

Atribuit unui scriitor francez, a cărui limbă maternă nu este limba franceză, Premiul Fondane ajunge în fiecare an către un scriitor de preferinţă poet, care se remarcă printr-o activitate culturală şi civică de amploare, legate în general de promovarea ideilor umaniste şi a limbii franceze  în lumea internaţională.

În 2018, Premiul Fondane i se atribuie lui Tahar Bekri. Poet şi eseist născut la Gabès, în Tunisia în 1951, Bekri se caracterizează ca fiind un poet citadin al Tunisiei, dar şi al întregii lumi. Cu dubla sa genealogie culturală, franceză şi arabă, Bekri este cunoscut prin contribuţia sa la recunoaşterea literaturii arabofone, atât celei clasice cât şi celei moderne în Franţa. Tahar Bekri este în egală măsură interesat de mişcările sociale actuale, precum Primăvara arabă de la începutul anului 2011, în raport cu care se poziţionează ca un spirit însetat de libertate și demnitate, dar lucid și vigilent.

Din această perspectivă, Tahar Bekri contribuie în mod activ la dialogul dintre intelectualii şi scriitorii celor două țărmuri ale Mării Mediterane.

Pentru activitatea literară care a îmbogăţit patrimoniul limbii franceze cu nuanţe provenite din limba arabă cultă, pentru prezenţa sa prolifică în câmpul literaturii francofone şi tunisiene de astăzi, dar şi pentru implicarea sa, Tahar Bekri a fost considerat de către juriu ca fiind demn de a primi Premiul Internaţional al literaturii francofone Benjamin Fondane 2018.

De-a lungul timpului, juriul acestui premiu – alcătuit din Jacques Darras, André Velter, Jean-Pierre Siméon, Michel Carassou şi Magda Carneci – a premiat personalităţi precum Abdelwahab Medeb (în 2007), Nimrod (în 2018), Linda Lé (în 2009), Jean Mettelus (în 2010), Abdellatif Laabi (în 2011), Jean Portante (în 2012), Nicole Brossard (în 2013), Luis Mizon (în 2014), Seyhmus Dagtekin (în 2015), Gabriel Okoundji (în 2016) şi Ananda Devi (în 2017).

Decernarea Premiului Fondane 2018 va avea loc sâmbătă 27 octombrie, la ora 19:30, la Maison de la Poésie din Paris, în cadrul unui spectacol organizat de Institutul Cultural Român de la Paris care va reuni şi alţi laureaţi ai premiului - Luis Mizon, Gabriel Okoundji- şi va propune muzică klezmer, împreună cu Amit Weinsberger si Frederic Dupont.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


116 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by