În perioada 30 Octombrie - 4 Noiembrie 2018, Elite Art Gallery organizează expoziția de pictură dedicată proiectului MOSAIC: Portrayal of Diversity. Expoziția reunește lucrările a cinci artiști plastici: Otilia Cadar, Theodor Grigoraș, Eduard Andrei Simion, Nadejda Lungu și Daniela Donțu-Hașcevoi.

MOSAIC: Portrayal of DiversityFoto: Elite Art Gallery

Vernisajul va avea loc pe data de 30 Octombrie 2018, ora 18:30.

MOSAIC: Portrayal of Diversity a presupus recuperarea și promovarea reperelor identitare a 5 minorități etnice din România prin realizarea a 15 portrete ale localnicilor și documentarea scrisă a istoriei personale și colective a fiecărei comunități.

Artiștii plastici au portretizat:

Sașii din Bod (Județul Brașov)

Romii din Sintești (Județul Ilfov)

Maghiarii din Ernei (Județul Mureș)

Armânii din Pipera (Județul Ilfov)

Rușii-lipoveni din Slava Cercheză (Județul Tulcea)

«În România trăiesc numeroase comunități etnice care participă prin tradițiile și cultura lor la omogenitatea istoriei naționale. Interesul majorității pentru valorile minorităților etnice este adesea redus, astfel că minoritățile ajung să se integreze în contextul general al identității naționale prin dizolvarea propriei identități. Pentru că aceste comunități minoritare se confruntă în general cu prejudecățile și practicile discriminatorii ale populației majoritare, MOSAIC: Portrayal of Diversity urmărește ca prin artă să apropie publicul de valorile și tradițiile acestor promotori ai mesteșugurilor, artelor, culturii. Comunitățile minoritare s-au luptat de-a lungul timpului cu discriminarea la nivel politic, economic și social, motiv pentru care politicile europene încearcă prin intermediul a diverse programe să abordeze și să acomodeze diversitatea, implicit să promoveze drepturile minorităților de pe teritoriul Europei. Acest lucru nu are întotdeauna efectele urmărite, dat fiind accesul redus al populației la noile strategii de integrare multiculturală, respectiv interesul scăzut general pentru minoritățile naționale, etnice, religioase, lingvistice etc. Ne bazăm pe faptul că arta este un instrument facil de receptare a realității, un limbaj care unifică prin mijloacele de expresie. În acest fel, dorim să valorificăm arta și istoria acestor minorități, conservând elementele care compun identitatea națională deși la nivel de comunitate minoritățile se deosebesc prin dialect, tradiții, ocupație etc.»

În cadrul vernisajului va fi lansată și broșura proiectului care documentează rezidențele și rezultatele proiectului.