Luni 29 octombrie 2018, de la ora 17,30, sala Atrium a Bibliotecii Naționale a României (Bd. Unirii nr. 22) găzduiește un nou eveniment sonor, parte a proiectului ambițios „100 de ani în 100 de concerte” organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale și a Administrației Fondului Cultural Național.

Duo KitharsisFoto: Poster

Un program 100% ROMÂNESC, deosebit de atractiv, au pregătit membrii Duo KITHARSIS, excepționalii chitariști Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan. Din anul 2009 ei s-au dedicat acestui tip de ansamblu, rar prezent pe scenele României, s-au perfecționat în Germania și Franța și au câtigat premii de invidiat la nouă competiții majore din Europa. Cei doi vor interpreta opusuri foarte cunoscute, dar în aranjamente inedite pentru duo de chitare. Veți putea asculta în veșminte noi creații de: Carol MIKULI, Bela BARTOK, Sabin DRĂGOI, Ciprian PORUMBESCU, Cătălin ŞTEFĂNESCU-PĂTRAŞCU, Grigoraș DINICU sau Iosif IVANOVICI.

Accentul expoziției adiacente va cădea pe tipărituri unicat: 24 Cântece poporale şi doine de Sabin Drăgoi, partitura care are dedicaţie autografă a compozitorului pentru Eugen Barbu. Tot de Sabin Drăgoi va fi expusă Suita de dansuri populare, premiată la Concursul de Compoziţie George Enescu, în anul 1923. Din 1918 dateaza ediția Dansurilor populare românești de Bela Bartok, apărute la Universal Edition, iar partitura lui Iosif Ivanovici – celebrul vals “Valurile Dunării”, va fi expusă într-o versiune din anul 1880, aparută la București și dedicată doamnei Emma Gebauer, soția lui Constantin Gebauer, om de afaceri și editor român, cunoscut pentru deschiderea și întreținerea primului magazin de instrumente muzicale din Principatele Române și a unei edituri de prestigiu specializate în comercializarea partiturilor muzicale.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro

Duo Kitharsis, alcătuit din Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan, a luat ființă la București, în anul 2009. După absolvirea cu succes a Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică Bucureşti, la clasa de chitară a Lect. Univ. Dr. Cătălin Ștefănescu-Pătraşcu, Duo Kitharsis îşi continuă studiile de Master în duo de chitare la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart, Germania, avându-i ca profesori pe Duo Kaltchev - Ivo şi Sofia Kaltchev. Începând cu anul 2013, Duo Kitharsis studiază la Conservatoire de Strasbourg, la clasa unuia dintre cele mai valoroase duo-uri de chitară din lume, Duo Melis - Alexis Muzurakis şi Susana Prieto. În iunie 2016, cei doi termină studiile de Master, fiind absolvenți ai Academiei de Muzica HEAR - Universitatea din Strasbourg, Franța.

Duo Kitharsis a participat la numeroase concursuri internaționale, obţinând următoarele distincţii: Premiul I la Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania, Ediţia a IX-a, Cluj-Napoca (România) în 2011, Premiul II la Concursul European de Chitară Clasică "Enrico Mercatali" Ediţia a X-a, Gorizia (Italia) în 2013, Premiul "Champagne Mailliard" la Concursul European de Muzică de Cameră Ediţia XXVIII, Paris (Franţa) în 2014, Premiul I la Concursul "Drumul spre celebritate", Ediţia a V-a, Palatul Mogoșoaia (România) în 2014, Premiul I la "Concorso di Esecuzione Musicale 'Citta di Piove di Sacco'" Ediţia a VII-a, Padova (Italia) în 2014, Premiul I la "Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale", Ediţia a II-a, Castel Ritaldi (PG), (Italia) în 2014, Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică, Ediția a IX-a, Olsztyn (Polonia) în 2014, Premiul II la Concursul Internațional de « Duo de Chitară » L.I.G.I.T.A., Ediția a XXV-a, Liechtenstein în 2016, Premiul I la Concursul Internațional de Muzică de Cameră "Ciutat d'Elx" Ediția a XX-a, Elche, Spania, în 2018.

Duo Kitharsis a fost invitat să susţină concerte în festivaluri importante, precum: Festivalul Internațional de Chitară "Joaquin Rodrigo" din Olsztyn, Polonia, Festivalul Internațional de Chitară "Ciutat d'Elx" Elche, Spania, Festivalul Internațional L.I.G.I.T.A, Liechtenstein, Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania (Cluj-Napoca, România), Terra Siculorum (Odorheiu Secuiesc, România), Hibernal de Chitară (București, România), Mogoșoaia ClasicFest, Festivalul Armonii Poetice etc.

Pe lângă recitaluri susţinute la Ateneul Român, Sala Radio, Palatul Șuţu, Palatul Cantacuzino, Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş, Palatul Marincu, ei au fost şi protagoniştii celei de-a III-a Ediție a turneului extraordinar "Muzica în Palatele României", dovedind un real succes în rândul publicului iubitor de muzică clasică.

Cei doi chitariști au cântat în premieră națională "Concertul pentru două chitare și orchestră" de Mario Castelnuovo Tedesco, cu Orchestra de Cameră Radio București și cu Filarmonica Teatrului "Oleg Danovsky" din Constanța. În anul 2015 Duo Kitharsis înregistrează primul CD cu lucrări originale de Mauro Giuliani, Dusan Bogdanovic, Astor Piazzolla și transcripții proprii după Jean Philippe Rameau și Manuel de Falla.

Cei doi muzicieni sunt invitaţi să susţină concerte pe scene internaţionale din Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Polonia, Liban, etc.