Scriitorul francez François-Henri Désérable, câștigătorul Premiului Goncourt – Alegerea României 2017, se va afla în România, în perioada 30 octombrie - 2 noiembrie, pentru un turneu literar, cu romanul Un anume domn Piekielny, la Bucureşti şi Timişoara, la invitaţia Institutului Francez din România şi a Editurii Humanitas Fiction. Cu această ocazie, va fi lansată ediția în limba română a romanului Un anume domn Piekielny, apărută la Editura Humanitas Fiction, în colecția „Raftul Denisei“.

François-Henri Désérable - Un anume domn PiekielnyFoto: Humanitas

De asemenea, François-Henri Désérable va fi preşedintele de onoare francez al ediției de anul acesta a Premiului Goncourt – Alegerea României, organizată de Institutul Francez din România.

Roman prezent pe toate listele marilor premii literare franceze în 2017 (Goncourt, Renaudot, Femina, Médicis, Interallié, Grand Prix du roman de l’Académie française, Prix Jean Giono), Un anume domn Piekielny a obținut, în 2017, Premiul Goncourt – Alegerea României, iar în Franța a câștigat, în același an, Marele Premiu de literatură al orașului Saint-Étienne.

Programul evenimentelor:

Marţi 30 octombrie, 19.00, Sala Elvire Popesco a Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) - Dezbaterile de la Elvire: François-Henri Désérable în dialog cu Lidia Bodea, director general Editura Humanitas, şi cu scriitoarea Simona Sora despre importanţa scrisului şi locul autorilor literari în societatea contemporană. Discuţie în limbile română şi franceză, cu traducere simultană în ambele limbi, urmată de un dialog cu publicul şi de o sesiune de autografe.

Miercuri ,31 octombrie, 19.00, Librăria Humanitas Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38) - Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, apărută la Editura Humanitas Fiction în traducerea Adinei Diniţoiu. Vor vorbi: François-Henri Désérable, Marius Constantinescu, scriitor şi jurnalist, Mihaela Dedeoglu, jurnalist RFI, Adina Diniţoiu, critic literar. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction. Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză, cu traducere în limba română, și va cuprinde, de asemenea, o sesiune de întrebări şi răspunsuri precum și o sesiune de autografe.

Joi 1 noiembrie, 12.00, Atrium-ul Institutului Francez Bucureşti (Bd. Dacia 77) - Conferinţă de presă cu ocazia anunţării deciziei juriului „Premiul Goncourt – Alegerea României 2018“, în prezenţa Doamnei Michèle Ramis, Ambasadorul Franţei în România, şi a scriitorului François-Henri Désérable.

Joi, 1 noiembrie, 18.30, Librăria franceză Kyralina (Str. Biserica Amzei 10)

Întâlnire cu François-Henri Désérable în cadrul programului radio Le son des mots, realizat în parteneriat de Librăria Kyralina şi Radio România Internaţional. Discuția se va desfășura în limba franceză. Sesiune de autografe.

Vineri, 2 noiembrie, 18.30, Librăria „La Două Bufniţe“ din Timişoara (Piața Unirii 11)

Lansarea ediţiei în limba română a romanului Un anume domn Piekielny de François-Henri Désérable, în prezenţa autorului. François-Henri Désérable în dialog cu criticul literar Vasile Popovici și cu membri ai juriului Goncourt de la Timișoara. Discuția se va desfășura în limbile română şi franceză, cu traducere în limba română, și va fi urmată de o sesiune de autografe.

Publicarea romanului Un anume domn Piekielny coincide cu o altă apariție editorială importantă în colecția „Raftul Denisei“: Promisiunea zorilor de Romain Gary, roman autobiografic devenit celebru, publicat în 1960, a cărui figură dominantă este mama autorului, Mina Kacew. Una dintre cele mai frumoase cărți despre dragostea maternă și, mai ales, despre relația mamă-fiu, cu toate ambiguitățile și consecințele care decurg din preaplinul acesteia. Ecranizarea din 2017, regizată de Éric Barbier, îi are ca protagoniști pe Charlotte Gainsbourg și Pierre Niney. Filmul va rula în săptămâna 29 octombrie – 4 noiembrie la Cinema Elvire Popesco, prin amabilitatea Institutului Francez din Paris și a Institutului Francez din Romania, cu ocazia lansării celor două romane menționate. Programul proiecțiilor va fi actualizat în timp real pe elvirepopesco.ro

François-Henri Désérable se reîntoarce în romanul său, cu pasiune, pe urmele cele­bru­lui scriitor Romain Gary (Roman Kacew, pe numele său adevărat), al cărui roman auto­biografic Promisiunea zorilor l-a mar­cat, ire­mediabil, literar și biografic. Fascinat de un personaj misterios care apare în car­tea lui Gary, autorul (şi personajul) F.-H. Désérable pornește în căutarea adevăratei identități a domnului Piekielny, vecin de imobil (după spusele lui Gary) cu micul Roman Kacew, pe vremea când locuia în Vilnius, înainte de a emigra împreună cu mama sa, Mina. Cine era oare acest domn Piekielny, mărunt și modest, care semăna cu un „șoarec trist“?

Roman poetic și picaresc în egală măsură, ironic și livresc, autobio­grafic pe alocuri, Un anume domn Piekielny este o pledoarie seducă­toare pentru literatură, o mărturie care atestă puterea extraordinară a ficțiunii de a crea personaje vii, ce sar din pagină, abolind granița din­tre imaginar și real. Sfârșitul lui Piekielny într-o groapă comună unde au fost aruncați evrei uciși de naziști de­vine un simbol pentru mulți­mea acestor destine anonime întrerupte de atrocitățile istoriei.

François-Henri Désérable s-a născut în 1987 la Amiens și a locuit până în adolescență în Picardia. La cincisprezece ani pleacă în Statele Unite, în Minnesota, pentru a se dedica hocheiului pe gheață, sport pe care îl practică de la vârsta de cinci ani. La optsprezece ani devine jucător profesionist de hochei, se înscrie la drept și începe, în același timp, să scrie. Tu montreras ma tête au peuple, volum de povestiri care surprind ultimele clipe din viața victimelor ghilotinate în timpul Revoluției Franceze, vede lumina tiparului în 2013 și este salutat de critică și recompensat cu Prix de la Vocation. În 2015, François-Henri Désérable publică romanul Évariste, o biografie romanțată a lui Évariste Galois, copilul-minune al matematicii, ucis în duel în 1832, la vârsta de douăzeci de ani. În 2017 apare Un anume domn Piekielny (Un certain M. Piekielny), care devine imediat un succes de critică și de public.

„Un anume domn Piekielny e un roman în același timp foarte precis și nonșalant, riguros și fermecător. Îmi plac la nebunie cărțile în care bucuria evidentă de a conduce o anchetă incertă se transformă, pentru cititor, într-o revigorantă incursiune în Istorie și imaginar.“

Bernard Pivot, Le Journal du Dimanche

„Găsim în acest roman suculent reinventări permanente ale realității, un du-te-vino neîncetat între amintirile false și cele fidele – totul pen­tru a ajunge la esență: triumful literaturii.“

Christine Ferniot, Lire

„Între anchetă meticuloasă și întâlniri imaginare, romanul lui Désérable este de asemenea o impresionantă confesiune literară.“

Christine Bini, La Règle du Jeu