Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului” vă invită duminică, 28 octombrie 2018, de la ora 17, în Sala Scoarțelor la recitalul susținut pianista de origine română Axia Marinescu.

Pianista Axia MarinescuFoto: Palatele Brancovenesti

Considerată de publicația Opera Magazine, Paris « o pianistă carismatică, al cărei tușeu este divers și colorat », dar și « o artistă cu un adevărat temperament solistic » (Theodore Paraschivesco), Axia Marinescu este laureată a mai multor competiții naționale și internaționale. Pianista debutează la vârsta de 11 ani, alături de Orchestra Natională Radio din București și pe scena Ateneului Român.

Stabilită în Paris, din perioada studiilor, Axia Marinescu a susținut recitaluri și concerte cu orchestra în Europa și în Asia ți a fost invitată în cadrul unor prestigioase festivaluri de pian: Piano en Valois, L’esprit du Piano, Piano Classica etc. Recent, Axia Marinescu a realizat, în cadrul legendarului festival francez Piano aux Jacobins, un turneu de concerte și cursuri de măiestrie în China. Cu ocazia acestui turneu, pianista a devenit imaginea în China a mărcii istorice de piane Pleyel.

În septembrie 2018 Axia Marinescu a lansat, la casa de discuri Polymnie din Paris, albumul intitulat Introspecții, care cuprinde lucrări de Mozart, Brahms și Debussy. Discul se bucură de aprecierea criticilor și este difuzat de principalele canale franceze de radio.

Axia Marinescu a început studiul pianului la liceul de muzică George Enescu din București sub îndrumarea doamnei Ileana Busuioc. A continuat apoi studiile la Conservatorul din Lausanne (unde este admisa la doar 17 ani direct în clasa de Master), Școala Normală de Muzică din Paris și Conservatorul Regal din Bruxelles, pe care îl absolvă Magna cum laude. Axia Marinescu beneficiaza de sfaturile pretioase ale unor pedagogi și pianiști renumiți: Jacques Rouvier, Jean-Claude Vanden Eynden, Réna Shereshevskaya, Théodor Paraskivesco, Dominique Cornil, Gabriel Teclu etc.

Repertoriul său cuprinde o paletă vastă de lucrări, de la Rameau și Bach, până la muzica actuală, din care a interpretat, în repetate rânduri, inclusiv piese în primă audiție. Pianista activează și în domeniul muzicii de cameră avându-i ca parteneri pe Leontina Văduva, Viorica Cortez, cvartetul Enesco, Romain Zante, între alții.

Curiozitatea sa permanentă ți deschiderea către frumos, au condus-o pe Axia Marinescu spre studiul filosofiei. Pianista este licențiată în filosofie la Universitatea din Paris și a publicat, în ultimii ani, eseuri și articole de specialitate, în România, Franța și Germania.

Axia Marinescu este speaker TED și vorbește fluent 5 limbi străine.