Celebrul scriitor și dramaturg Eric-Emmanuel Schmitt se va afla la București, în perioada 24–26 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Național de Teatru (FNT), cu prilejul premierei spectacolului Copilul lui Noe (adaptare a romanului omonim, acum într-o nouă ediție, în traducerea Ilenei Cantuniari) și a lansării celui mai recent roman al său, Omul care vedea dincolo de chipuri, în traducerea Lilianei Donose-Samuelsson, informeaza editura Humanitas.

Eric-Emmanuel Schmitt: Foto Roberto FrankenbergFoto: Humanitas

Lansare de carte

Miercuri, 24 octombrie, ora 19, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu va avea loc lansarea romanului Omul care vedea dincolo de chipuri. La eveniment vor participa, alături de Eric-Emmanuel Schmitt, scriitoarea și jurnalista Ioana Bâldea Constantinescu, scriitorul și publicistul Cristian Pătrășconiu, și Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Întâlnirea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Omul care vedea dincolo de chipuri, de Eric-Emmanuel Schmitt

Omul care vedea dincolo de chipuri, de Eric-Emmanuel Schmitt

Foto: Coperta carte

Romanul Omul care vedea dincolo de chipuri, apărut recent în seria de autor „Eric-Emmanuel Schmitt“, la Editura Humanitas Fiction, este povestea lui Augustin, un tânăr jurnalist stagiar care, trăind la limita subzistenței, supraviețuiește unui atentat terorist din Charleroi. Pentru poliție, el devine un martor prețios. Când îi pun întrebări, oamenii legii nu bănuiesc însă că timidul Augustin are un dar care îi permite să vadă dincolo de limitele percepției și deducției dintr-o anchetă. Ajutat de vocile unor prezențe inefabile, protagonistul pornește pe un drum la capătul căruia va reuși să afle răspunsuri la marile întrebări neliniștitoare și să devină un adevărat erou.

Premieră

Festivalul Național de Teatru Joi, 25 octombrie, ora 18, Eric-Emmanuel Schmitt va asista la prima reprezentație a spectacolului Copilul lui Noe, selecționat în cadrul Festivalului Național de Teatru, o producție a Teatrului Metropolis. Adaptarea pentru scenă, traducerea și regia sunt semnate de Chris Simion-Mercurian, spectacolul bucurându-se de o distribuție excepțională: Marius Manole, Marian Râlea, Maia Morgenstern, Vlad Logigan, Alexandru Sinca și Carla Maria Teaha. Decorul este realizat de Maria Miu, iar costumele de Mirela Trăistaru.

La finalul reprezentației, publicul și reprezentanții presei sunt invitați să rămână în sală pentru a participa la un dialog cu Eric-Emmanuel Schmitt, Marina Constantinescu, directoarea Festivalului Național de Teatru, și cu întreaga echipă a spectacolului.

Romanul Copilul lui Noe face parte din seria de volume care alcătuiesc „Ciclul invizibilului“, ce s-a aflat luni întregi pe listele internaționale de bestselleruri. Acțiunea se petrece în Belgia anului 1942, într-un moment în care cel de-al Doilea Război Mondial nu își hotărâse încă învingătorii. Evreii sunt siliți să se ascundă sau să fugă, alternativa fiind lagărul nazist. Cei care nu reușesc să se salveze încearcă să-și pună copiii la adăpost. Micuțul Joseph este unul dintre acești copii. În internatul catolic unde este înscris pentru a i se pierde urma, Joseph îl întâlnește pe părintele Pons, un om a cărui misiune va fi să-l ajute pe Joseph să-și păstreze speranța și credința în existenta Binelui.

Regizoarea Chris Simion-Mercurian ne propune o poveste emoţionantă, o ţesătură cu tuşe fine ce sondează universul unui copil evreu forţat să se ascundă de invazia nazistă, care ne demonstrează că mai presus de orice religie sau etnie, există un îndemn care vorbeşte despre solidaritate şi solidarizare, despre asumarea unei reponsabilităţi pe care o avem față de semenii noştri.

„Eric-Emmanuel Schmitt este unul dintre autorii contemporani cu care rezonez cel mai bine. Faptul că a acceptat invitația de a vedea Copilul lui Noe este mai mult decât o onoare... este o BUCURIE. Cu atât mai mult cu cât în cariera mea acest spectacol a deschis un nou drum. Repetând în perioada chimio-terapiei, am descoperit că teatrul nu înseamnă numai pasiune, ci, in primul rând, iubire. Mulțumesc, FNT! Mulțumesc, Marina Constantinescu! Mulțumesc, Humanitas Fiction! Mulțumesc, Denisa Comănescu!“ – Chris Simion-Mercurian

„A fost pentru mine o bucurie și o onoare să-l întâlnesc pe Eric-Emmanuel Schmitt în decembrie 2015, când a venit pentru prima oară la București, la invitația Editurii Humanitas Fiction. L-am însoțit și m-a însoțit de-a lungul orelor unei conferințe la Ateneul Român, ale unei înregistrări pentru Nocturne, ale unor convorbiri în doi despre viață și moarte, iubire și despărțire, despre revelație și misterul teatrului. Am promis atunci că am să-l caut când voi vedea în România un spectacol important pe un text de-al lui. Mă bucur foarte mult că după aproape 3 ani, Copilul lui Noe ne oferă șansa să vedem împreună cu Eric-Emmanuel Schmitt, pe o scenă bucureșteană, un spectacol important realizat după un text de-al lui.“ – Marina Constantinescu

O a doua reprezentație în cadrul FNT este programată a doua zi, 26 octombrie, la ora 18.

Eric-Emmanuel Schmitt s-a născut pe 28 martie 1960 la Lyon. În 1983 absolvă cursurile prestigioasei École Normale Supérieure cu o diplomă în filozofie. Trei ani mai târziu obține titlul de doctor în filozofie. Debutează în 1991 cu o piesă de teatru, Noaptea de la Valognes. Îi urmează Vizitatorul, care îi aduce consacrarea și pentru care este distins cu trei premii Molière, Variațiuni enigmatice, Libertinul etc. În 1994 îi apare primul roman, Secta Egoiștilor, dar scrie în continuare piese de teatru care fac săli pline în Franța și în străinătate. În 2001 este recompensat de Academia Franceză cu Grand Prix du Théâtre pentru întreaga activitate. De același succes răsunător se bucură și romanele sale Evanghelia după Pilat (2000), Adolf H. Două vieți (2001), Pe când eram o operă de artă (2002), precum și eseul Viața mea cu Mozart (2005). Volumele care alcătuiesc „Ciclul invizibilului“ – Milarepa (1997), Domnul Ibrahim și florile din Coran (2001), Oscar și Tanti Roz (2002), Copilul lui Noe (2004), Luptătorul de sumo care nu se putea îngrășa (2009) și Cei zece copii pe care doamna Ming nu i-a avut niciodată (2012) – s-au aflat luni întregi pe listele de bestselleruri din numeroase țari. Eric-Emmanuel Schmitt este autorul a cinci volume de povestiri, Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri (2006), Visătoarea din Ostende (2007), Concert în memoria unui înger (2010), distins cu Premiul Goncourt pentru nuvelă, Cei doi domni din Bruxelles (2012) și La vengeance du pardon (2017). În 2008 publică romanul Ulysse from Bagdad, în 2011, Femeia în fața oglinzii, în 2013, Papagalii din Piața Arezzo, în 2014, dipticul Elixirul dragostei și Otrava iubirii, în 2015, Noaptea de foc, iar în 2016, Omul care vedea dincolo de chipuri. Lui Eric-Emmanuel Schmitt i s-au decernat peste 20 de premii și distincții literare, în 2001 primind titlul de Chevalier des Arts et des Lettres. Cărțile lui sunt traduse în peste 40 de limbi.

În seria de autor „Eric-Emmanuel Schmitt“, coordonată de Denisa Comănescu, au apărut: Milarepa, Domnul Ibrahim și florile din Coran, Oscar și Tanti Roz, Copilul lui Noe, Viața mea cu Mozart, Secta Egoiștilor, Evanghelia după Pilat, Cea mai frumoasă carte din lume și alte povestiri, Visătoarea din Ostende, Pe când eram o operă de artă, Concert în memoria unui înger, Cei doi domni din Bruxelles, Elixirul dragostei, Otrava iubirii, Femeia în fața oglinzii, Noaptea de foc, Adolf H. Două vieți și Omul care vedea dincolo de chipuri.