Rijksmuseum din Amsterdam a anunțat marți că va restaura "Rondul de noapte" al lui Rembrandt sub ochii marelui public, lucrările urmând să fie transmise în direct pe internet, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest proiect inedit, în valoare de mai multe milioane de dolari, va începe în iulie 2019 și va permite iubitorilor artei să asiste la o muncă ce este de obicei efectuată departe de ochii curioșilor.

Delicatele lucrări de restaurare vor fi accesibile celor circa două milioane de oameni care vin în fiecare an să admire capodopera lui Rembrandt, un tablou care datează din 1642 și tronează în galeria de onoare a muzeului.

Restaurarea va putea fi urmărită pas cu pas online.

"Rondul de noapte este unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume și dorim să-l conservăm pentru generațiile următoare", a declarat directorul general al Rijksmuseum, Taco Dibbits.

Opera a fost restaurată pentru ultima oară acum 40 de ani, după ce a fost vandalizată în 1975 de un bărbat care suferea tulburări mentale.

De atunci, experții au constatat apariția unui văl alb pe anumite părți ale tabloului, și în special în zona afectată de loviturile de cuțit.

Rembrandt Van Rijn a primit în 1642 o comandă de la căpitanul miliției din Amsterdam, Frans Banninck Cocq, pentru un portret al ofițerilor miliției sale.