Festivalul de pian "Moștenitorii României muzicale", la Sala Radio

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 15 octombrie 2018, 9:02 Actualitate | Cultură


Festival pian: Mostenitorii Romaniei muzicale
Foto: Afis
Florian Mitrea, Adela Liculescu, Mara Dobrescu: trei nume ale unor excepționali tineri pianiști români, care vor apărea pe scena Sălii Radio între 16 și 18 octombrie, în cadrul Festivalului de pian “Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical. La finalul recitalurilor lor, pianiștii Florian Mitrea și Mara Dobrescu vor oferi autografe pe discurile Following the river, respectiv, Soleils de nuit, apărute anul acesta. Pe 18 octombrie, va fi vernisată și o expoziție de desene realizate de elevi ai liceului Tonitza din București, după audiția uneia dintre lucrările care figurează în programul recitalului susținut de Mara Dobrescu.

Programul recitalurilor include atât muzică românească, dar și opusuri din repertoriul universal. Evenimentul este unul dintre proiectele prin care Radio România Muzical, onorează Centenarul Marii Uniri, dar și aniversarea Radio România 90, dincolo de emisiunile speciale concepute cu acest prilej.

Cei trei muzicieni aleși sunt nume cu adevărat rezonante pentru pianistica românească de astăzi, formați atât în țară, cât și peste hotare, cu o experiență internațională de cel mai înalt nivel.

Pianistul Florian Mitrea (29 ani) a lansat în ianuarie 2018 albumul “Following the river” cu un interesant concept repertorial care reunește lucrări scrise de compozitori din țările de pe malurile Dunării: printre ei, Sigismund Toduță, Paul Constantinescu și Radu Paladi. Florian Mitrea locuiește din anul 2008 în Marea Britanie, unde și-a și definitivat studiile și unde predă, la Academia Regală de Muzică din Londra. Florian Mitrea este câștigător al unor importante concursuri internaționale. Revine sporadic în România; anul acesta a concertat în luna iunie la Filarmonica bucureșteană și a primit premiul Constanța Erbiceanu pentru cel mai valoros competitor român din cadrul Concursului Enescu 2018. Florian Mitrea va cânta în cadrul Festivalului de pian organizat de Radio România Muzical pe 16 octombrie 2018, ora 19.00. În program lucrări de Ludwig van Beethoven, Franz Schubert, Sigismund Toduță, Franz Liszt, Radu Paladi și Paul Constantinescu.

Florian Mitrea: “România are o lungă tradiție de școală pianistică, cu rezultate apreciate la nivel internațional. Ideea unui festival pianistic așezat sub semnul Centenarului Marii Uniri este o recunoaștere a acestui fapt, și sunt cu totul onorat de invitația de a participa la acest eveniment. Radio România Muzical este un element esențial al unei normalități culturale și sociale. Își asumă cu responsabilitate rolul de a educa și cultiva publicul larg, dar în același timp nu se comportă ca o instituție-muzeu, înțepenită în tipare învechite, ci se re-inventează, căutând noi moduri de a atrage publicul către marea muzică. Centenarul să ne fie prilej de mobilizare națională pentru susținerea și protejarea reperelor culturale precum Radio România Muzical pentru încă o sută de ani.”

Adela Liculescu (25 ani) și-a definitivat studiile la Viena, oraș unde locuiește în prezent. Este laureata unor importante concursuri internaționale, cu o carieră în plină ascensiune. În 25 aprilie 2018, ea și-a lansat albumul de debut, realizat cu finanțarea obținută ca premiu la unul dintre concursurile internaționale la care a participat. Pe acest disc regăsim și selecțiuni din Suita op.10 de George Enescu, un omagiu adus de această pianistă țării sale natale. Adela Liculescu va susține un recital la Sala Radio pe 17 octombrie 2018, ora 19.00. În program lucrări de Christoph Willibald Gluck, Domenico Scarlatti, Franz Liszt, George Enescu, Enrique Granados și Igor Stravinski.
Adela Liculescu: “Mă bucur foarte mult să susțin un recital în cadrul festivalului "Moștenitorii României muzicale". Revin acasă, în România, de fiecare dată, cu mare plăcere și cânt cu mare drag pentru publicul atât de călduros de la București. Este prima data când voi canta la Sala Radio, așa că aștept concertul din 17 octombrie cu mare nerăbdare! Radio România Muzical mi-a fost aproape încă din anii de liceu, transmițând concerte pe care le-am cantat la București sau prin mai multe interviuri de-a lungul timpului. Sunt onorată să fiu invitată anul acesta în cadrul acestui festival organizat de Radio România Muzical!”

Mara Dobrescu este un nume rezonant românesc în peisajul cultural francez de astăzi. O prezență pianistică plină de rafinament și sensibilitate, interpretează cu precădere repertoriul francez și românesc, cu accent și pe creația contemporană. În ianuarie 2018, Mara Dobrescu a lansat discul “Soleils de nuit”, pe care a cântat și lucrări de Dinu Lipatti și George Enescu. Alături de pianistul Florian Mitrea, Mara Dobrescu va interpreta la Sala Radio, pe 18 octombrie, ora 19.00, o lucrare pentru două piane de George Enescu foarte rar abordată. În program se regăsesc și alte lucrări de George Enescu, alături de opusuri de Philippe Hersant, Claude Debussy, Frédéric Chopin și Dinu Lipatti.
Mara Dobrescu: “Sunt foarte bucuroasă și onorată să fiu invitată în cadrul acestui proiect « Moștenitorii României muzicale». Am ales un program « de suflet ». Pentru mine, care vin rar în țară, programul pe care îl « împărtășesc »  cu publicul este foarte important, este ca un dar, și acest dar este ceea ce ma face pe mine să vibrez! Evident, lucrările lui Enescu și Lipatti nu puteau lipsi din acest program, cu atât mai mult cu cât ele fac parte din ultimul meu disc înregistrat în Franța, intitulat « Soleils de nuit » (Label Paraty) , disc pe care publicul îl va putea descoperi în seara concertului. De asemenea, muzica lui Debussy, al cărui centenar îl sărbătorim anul acesta, va fi prezentă în acest program.

Fiecare concert pe care îl dau în țară,  mă aduce în mod direct la impresiile copilăriei mele…
Sunt  foarte interesată de modul în care copiii pot descoperi muzica clasică și imi place să cred că schimbul de idei între generații este esential. În acest sens, o mică surpriză va fi pregatită în foyerul Radiodifuziunii. Aștept cu mare nerăbdare întâlnirea cu publicul « de acasă» !

Festivalul este un prim eveniment dintr-o serie multianuală care își propune să-i aducă la Sala Radio pe “Moștenitorii României muzicale”.

Biletele pentru Festivalul de pian “Moștenitorii României muzicale” sunt disponibile în rețeaua www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la casa de bilete a Sălii Radio din str. General Berthelot nr. 60-64. Festivalul este inclus în stagiunea Orchestrelor și Corurilor Radio România; abonamentele sunt valabile. Recitalurile se desfășoară fără pauză și durează, cu aproximație, până la ora 20.30.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


158 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by