Turneul Vioara lui George Enescu s-a desfăşurat în această toamnă pe scenele din România, în perioada 12 septembrie - 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail au cântat în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și la București. Turneul se încheie pe 8 octombrie în fața publicului bucureștean, la Sala Radio. Programul recitalurilor a fost şi de această dată unul plin de plăcute surprize, din care nu au lipsit piesele de mare popularitate.

Vioara Enescu 2017: Foto Virgil OprinaFoto: Orchestrele si Corurile Radio

„În anul sărbătoririi centenarului Marii Uniri, turneul național „Vioara lui Enescu" și-a urmat cursul, însă ne-am simțit mai încărcați de emoție, gândindu-ne că făcând un arc peste timp, suntem continuatorii concertelor pe care maestrul Enescu le susținea în urmă cu un secol. Vioara pe care am privilegiul de a cânta reprezintă o piesă de artă și ca aspect și ca sunet. Este clar că acum aproape 300 de ani, când a fost făurită, sălile de concerte nu erau atât de mari ca astăzi. Însă, aceste viori magnifice au făcut față cu brio încă de la început, iar acum își dovedesc supremația și în marile săli actuale de concerte.”, declara Gabriel Croitoru.

A trecut peste un secol de când George Enescu străbătea ţara în timpul Primului Război Mondial alături de vioara sa, pentru a-şi duce muzica către cei bolnavi, răniți în război, oameni aflați în necazuri și nevoi. Din anul 2012, același instrument, grație altruismului lui Gabriel Croitoru, violonistul care a câștigat prin concurs dreptul de a cânta la „Catedrala”, cum este denumită celebra vioară construită de marele Guarneri del Gesu, continuă aceeași nobilă misiune – aceea de a duce muzica în întreaga țară, acolo unde este mai mare nevoie de ea.

Având acest ilustru exemplu, doi muzicieni români entuziaști, Gabriel Croitoru și Horia Mihail, cărora le era familiară experiența de a cânta pe mari scene ale lumii, în orașe mari, la București – la Sala Radio sau la Ateneu –, dar și în orașe mai mici ale țării, au descoperit că au puterea de a încerca să ducă muzica clasică mai departe, în locuri cât mai diferite, unde nimeni nu se gândește la ea sau nici nu a aflat de existența ei, dar unde poate face foarte mult bine, aşa cum făcea Enescu în urmă cu o sută de ani.

La finalul turneului, Gabriel Croitoru afirma: ”De la un turneu la altul, am perceput o schimbare în bine a felului în care publicul format în mare parte din oameni care nu se mai întâlniseră vreodată cu muzica clasică, ne primesc, semn că mesajul nostru a ajuns la inimile lor. În esență, noi nu ne adresăm doar cunoscătorilor, ci oricui este dornic să-și lărgească orizonturile muzicale și nu numai.”