Festivalul Tânăr de la Sibiu, ajuns la a patra ediție, va avea loc în perioada 2 - 11 noiembrie 2018, la Teatrul Gong, iar programul său cuprinde peste 40 de spectacole susținute de unele dintre cele mai importante trupe din Marea Britanie, Polonia, Italia, Bolivia, Germania, Franța, Japonia, Suedia, Canada, România.

Festivalul Tanar de la SibiuFoto: Poster

„Cea de-a IV-a ediție a Festivalului Tânăr de la Sibiu face o cronică provocatoare asupra lumii din jurul nostru și propune un program captivant dedicat atât copiilor, cât și adolescenților, reunind, totodată, întreaga familie pentru o experiență ce dă energie. Proiectele noastre sunt un catalizator pentru regenerare urbană și prin faptul că oferă o alternativă educațională și de incluziune socială”, transmite Adrian Tibu, manager al Teatrului Gong și al festivalului.

Festivalul are ca menire și construirea unui public nou pentru teatrele dramatice. „Din păcate, sistemul în care funcționăm ca societate are foarte multe goluri și nu putem fi în vârful piramidei când baza acesteia se clatină. Construim împreună o lume mai bună în care să trăim. Probabil că din acest motiv munca noastră e cu atât mai complexă și poate cu atât mai importantă cu cât fiecare vârstă are specificul ei, iar publicul nostru este foarte segmentat, cu nevoi precise și diferite. În același timp, ne interesează să discutăm despre probleme actuale, iar teatrul de mâine e teatrul acestor tineri, care dacă se obișnuiesc și azi se regăsesc în anumite proiecte pe care le promovăm, poate că o să vină și mâine la teatru. Construim practic un public nou și pentru teatrele dramatice”, mai spune Adrian Tibu.

Ediția de anul acesta va fi deschisă, pe 2 noiembrie, de la ora 11:00, cu „Grădina desfătărilor umane”, un performance de 15 minute susținut de până la 6 ori pe zi de trupa Mere Phantoms (Canada).

Purtând numele unei picturi din secolul al XVI-lea realizată de Hieronymus Bosch, „Grădina desfătărilor umane” reprezintă o instalație și un spectacol interactiv de lumini și umbre dedicate copiilor cu vârste de peste 5 ani. Spectatorii sunt ghidați de proiecții de umbre și indicii sonore care aduc la viață o sumedenie de imagini. Cu ajutorul unor baghete luminoase special concepute, ei trec dintr-o junglă tropicală luxuriantă într-un labirint urban. Mere Phantoms preia noțiunile de secol XVI cu privire la rai și iad și le supune unei interpretări moderne.

Trupa Mere Phantoms din Montreal va susține în aceeași zi, de la ora 14:00, un atelier cu durata de o oră și jumătate în care copiii vor descoperi, cu ajutorul hârtiei, teatrul de umbre. Evenimentul va avea loc la Casa Ille et Vilaine din Sibiu (strada Konrad Haas).

Atelierul va începe cu un scurt spectacol de umbre, apoi artiștii vor face mai multe demonstrații de tehnici de decupare a hârtiei pe care le folosesc în spectacol, ghidând participanții în proiectarea și procesul de creație al acestor elemente.

În prima zi a festivalului vor fi prezentate și spectacolele „Visul unei nopți de vară pentru copii autiști și famiile lor” (Flute Theatre, Marea Britanie), de la ora 16:00, recomandat copiilor cu vârste de peste 10 ani, și „Petrecere în ceasul cu cuc/ Party in der Kuckucksuhr” (Geraldino, Germania), dedicat copiilor cu vârste de peste 4 ani, de la ora 18:00.

Până la 15 copii diagnosticați cu tulburări de spectru autist vor lua parte la spectacolul trupei din Marea Britanie, alături de șapte actori, pe scenă, aşezaţi în cerc. Familiile și însoţitorii lor sunt încurajaţi să rămână la spectacol, să încerce jocuri senzoriale alături de actorii de pe scenă. În final, copiii participanţi vor pune în scenă piesa „Visul unei nopţi de vară” a lui William Shakespeare.

Cât privește „Petrecerea în ceasul cu cuc”, cântecele pentru copii compuse de Geraldino sunt pline de viață. El și trupa sa „Die Plomster” îi invită pe copii într-o călătorie în lumea muzicii, purtându-i de la genul rock la pop până la muzica folk. Concertul se adresează întregii familii şi surprinde cu cele mai frumoase cântece interactive, dansuri și povești captivante.

Festivalul îşi menține în program cele două mari categorii - KIDS (evenimente pentru categoria de vârstă 0 – 8 ani) şi TEENS (10+, adolescenţi și tineri) -, la care sunt adăugate conferințele pentru părinți, cadre didactice și adulții implicați în zona educației nonformale.

Biletele pentru ediția din acest an a festivalului vor fi puse în vânzare miercuri, 10 octombrie. Acestea vor putea fi achiziționate atât de la Agenția de Bilete de la sediul teatrului (miercuri – vineri de la 11:00 la 18:00, sâmbăta de la 10:00 la 18:00 și duminica de la 10:00 la 14:00), cât și online din platformele entertix.ro și myticket.ro.

Prețul unui bilet variază între 9 și 14 lei, în funcție de spectacol și locul în sală. Pentru biletele achiziționate online NU se percepe comision, se arata in comunicatul Teatrului Gong.