Peste 60 de angajați ai Filarmonicii Banatul din Timișoara au declanșat, vineri, greva generală și nu vor urca pe scenă pentru a susține concertul de deschidere al noii stagiuni, ei fiind nemulțumiți de directorul instituției, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit reprezentanților Sindicatului Filarmonicii Banatul, peste 60 de angajați ai instituției au declanșat, vineri, greva generală, fiind nemulțumiți de comportamentul directorului, dar și că nu au fost respectate mai multe drepturi. Astfel, vineri seara, angajații nemulțumiți nu vor urca pe scenă pentru a susține concertul de deschidere al noii stagiuni.

„S-a ajuns în această situație în urma eșuării tuturor încercărilor de soluționare a conflictului de muncă, care există de foarte mult timp între noi și direcțiunea instituției noastre. Cei care suntem în grevă vom fi la concert și vom da lămuriri publicului și presei. Nu vom cânta, pentru că avem contractele suspendate. Suntem 65 de persoane, dintre care câteva sunt astăzi în concediu medical”, a arătat Sindicatul Filarmonicii Banatul.

În prezent, negocierea contractului colectiv de muncă a fost suspendată.

Ca urmare a declanșării grevei generale, directorul Filarmonicii Banatul, Ioan Gârboni, a anunțat, vineri, pe Facebook, că a fost anulat concertul simfonic pregătit.

„Astăzi (vineri - n.r.), 5 octombrie, deschidem o nouă stagiune a Filarmonicii Banatul Timișoara, cu o tristețe în suflet. Deși pe scenă se află un număr de colegi din orchestră și cor, nu putem, cel puțin azi să avem un concert simfonic demn de o deschidere de stagiune. Din 191 de angajați ai filarmonicii, o treime (62 persoane) au hotărât să declanșeze greva. Astfel, 42 de colegi din orchestră, nouă colegi din cor și cinci din personal auxiliar și administrativ sunt în grevă, dar și 15 colegi în concediu medical, (probabil răpuși de această gripă tomnatică), ne-au făcut să luăm decizia schimbării programului. Nedorind să improvizăm un concert ad hoc, nereprezentativ pentru noi, am hotărât împreună cu primăria să vă oferim un extraordinar recital al solistului nostru din această seară, Ștefan Horvath, concert maestru al Orchestrei din Bassel-Elveția, acompaniat la pian de solistul filarmonicii nostre, Dragoș Mihăilescu”, a scris Ioan Gârboni.

Pe de altă parte, primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a declarat vineri că o parte a angajaților Filarmonicii Banatul nu au dorit să reia negocierile privind încheierea contractului colectiv de muncă și a anunțat că va lua măsuri radicale pentru soluționarea problemei.

„În principiu, trebuie să fie foarte clar și pentru directorul Gârboni, și pentru ceilalți interpreți angajați, muzicieni, indiferent de postul pe care-l ocupă, că trebuie să acționăm cu respectarea legii și că un contract colectiv de muncă trebuie negociat. Domnul Gârboni a vrut să negocieze un contract colectiv de muncă și partea cealaltă a părăsit negocierile și n-a mai vrut asta. Se va face liniște acolo, vă spun eu, dacă pleacă și unii și alții, indiferent câți, dar se va face liniște. Noi nu putem continua cu o astfel de atmosferă într-o instituție culturală atât de importantă a orașului. Nu stăm nici în muzicienii respectivi și nici în directorul respectiv. Există pe planetă suficienți”, a declarat Robu.

Nicolae Robu crede că dacă directorul a refuzat să negocieze contractul colectiv de muncă, atunci angajații sunt îndreptățiți să protesteze, dar dacă directorul a spus că după ce își rezolvă problemele de sănătate reia negocierile, atunci consider că protestul este incorect.