Sâmbătă 25 august, debutează la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia ediția a III-a a Festivalului “Armonii poetice”, un nou regal de poezie și muzică pe care nu trebuie să-l ratați.

Festivalul Armonii poeticeFoto: Asociatia Pro Valores

Potrivit Asociaţiei Culturale “Pro Valores”, prima manifestare va avea loc sâmbătă 25 august, de la ora 12, când în Lapidarium, actrița Lamia Beligan și Nicolae Szekely, la laută și chitară renascentistă, vă vor invita în spații poetico-muzicale din perioada Renașterii europene. În aceeași zi, dar de la ora 17 și în Sala Scoarțelor, creații de Mihai Eminescu, George Enescu și Dinu Lipatti, vor răsuna sub genericul “Coloane Culturale Românești”, în interpretări semnate de actorul Adrian Titieni și de pianistul Horia Maxim.

Lamia Beligan a absolvit Academia de Teatru și Film București, promotia 1990, clasa profesorului Ion Cojar. A debutat la Teatrul National din Craiova, cu rolul Honey din “Cui i-e frică de Virginia Woolf?” de Edward Albee. Acum este actrita a Teatrului National din Bucuresti. În 2017 – 2018 a obtinut mari succese în spectacolele: Vivien Leigh: Ultima Conferință de presă, Două pe față, două pe dos și Sinucigașul. A fost distinsă cu: Premiul Fundaţiei Silvia Popovici pentru cea mai bună actriţă a anului 1998; Leul de Argint pentru filmul “Hotel de lux” în regia lui Dan Piţa, rolul Marta, 1992; Premiul de interpretare pentru rolul Gwendolline din comedia muzicală după piesa "Bună seara, domnule Wild", la Festivalul Internaţional de la Liverpool, 1990; Medalia Meritul Cultural conferită de preşedintele României.

Nicolae Szekely a câştigat în 1987 locul I la Festivalul Naţional de Chitară Clasică de la Sinaia. După 1988 se stabileşte în Hunedoara. În anii 90 organizează festivalul „Zilele Chitarei Clasice”. Lutierul Gyorgy Lorinczi din Tg Mureş îi deschide apetitul pentru instrumente deosebite: vihuela şi lăuta, instrumente care îi acaparează întreaga pasiune pentru muzică. Este activ la festivalurile medievale din ţară şi participă la un master-class cu Hopkinson Smith, care îi dezvăluie din tainele tehnicii speciale a acestor instrumente. A susţinut recitaluri de muzică renascentistă la: Cetatea Neamţului, Castelul Corvinilor, Biserica Fortificată de la Biertan, Casa de Cultură a Studenților din București, Cetatea Râșnovului, Turnul Bastionului din Cluj, Biserica Evanghelică Mediaș. În anul 2017 a fost protagonistul Turneului National “Muzica Palatelor Romaniei”, ediția a V-a.

Adrian Titieni este recunoscut în egală măsură pentru rolurile pe care le-a jucat pe cele mai importante scene ale teatrului românesc, în regii semnate de adevărați maeștrii, cât și pentru filmografia de invidiat. De asemenea, este profesor universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale”, instituție pe care a și condus-o în calitate de rector. Dintre numeroasele premii cu care a fost onorat amintim: Premiul pentru cel mai bun actor de comedie la FESTCo 2008, Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul Internațional „GrandOff”, Varșovia (2010), Premiul pentru interpretarea masculină, în cadrul Premiilor Uniunii Cineaștilor din România (2011), Premiul Gopo pentru cea mai bună interpretare masculină pentru rolul doctorului Crișan din filmul lui Adrian Sitaru, “Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2012). În anul 2016 i s-a acodat Premiul Bayard pentru cel mai bun actor, pentru rolul tatălui din „Ilegitim”, de Adrian Sitaru, la Festivalul Internațional al Filmului Francofon din Namur (Belgia) și, de asemenea, a fost distins de Festivalul Național de Film de la Chicago cu Premiul “Silver Hugo” pentru cel mai bun actor, pentru rolul din filmul lui Cristian Mungiu, „Bacalaureat”.

Horia Maxim este „… un interpret captivant, cu un tuşeu superb şi o tehnică impecabilă, sobru, dar cu o sensibilitate voit „bine temperată”, cu o inteligenţă şi o claritate în exprimare regăsite în construcţia riguroasă şi fluentă, având şi anvergură şi strălucire şi poezie…” (Anca Florea – www.onlinegallery.ro) Considerat a fi unul dintre cei mai buni pianişti ai generaţiei sale, Horia Maxim este un muzician a cărui prezenţă constantă pe scena sălilor de concerte oferă una dintre cele mai importante referinţe despre talentul său artistic. Anvergura staturii sale de interpret este sugerată, nu mai puţin, de complexitatea expresiei muzicale demonstrate de acesta în abordarea unui repertoriu vast şi complex, atât ca solist concertist – colaborator, în peste cinci sute de concerte, al majorităţii orchestrelor simfonice din România – cât şi ca partener al unor importanţi interpreţi români şi străini (ex. “Maxim Quartet” – grup constituit în anul 2011), în recitaluri camerale susținute pe scene din ţară şi din Germania, Franța, Italia, Austria, Israel, Japonia.

Accesul se face pe bază de invitaţie, care poate fi obţinută scriind pe adresa: asociatiaprovalores@gmail.com.

A doua zi, duminica 26 august, de la ora 12, în Lapidarium va începe un spectacol inedit, cu titlul “Dans, dans, dans…”. Pe scenă se vor afla actrița Medeea Marinescu, violonceliștii Ella Bokor și Mircea Marian – componenții Duo Cello Jaya, dar și creațiile fotografice semnate de Alina Ușurelu. Ultima manifestare va avea loc în aceeași zi, de la ora 17, în sala Scoarțelor, când soprana Sorina Munteanu, pianista Viorela Ciucur și actorul Marius Bodochi, vor readuce în atenția spectatorilor creația poetică și muzicală de la 1918, spectacolul desfășurându-se sub titulatura “România 100”.