Scriitorul V. S. Naipaul, laureat al premiului Nobel pentru literatură pe 2001, celebru pentru cărțile sale despre traumele schimbărilor postcolonialismului, a murit sâmbătă, la vârsta de 85 de ani, a anunțat soția acestuia, lady Nadira Naipaul, potrivit Guardian, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Născut în Trinidad, de origine indiană din partea tatălui, Naipaul este celebru pentru cărți precum "A House for Mr Biswas" (1961) și "In A Free State", recompensată cu premiul Man Booker în 1971.

Vidiadhar Surajprasad Naipaul s-a stabilit în Marea Britanie și a studiat literatura engleză printr-o bursă la Oxford University.

Și-a petrecut mare parte din viață călătorind și, deși este considerat o figură centrală a culturii britanice, a devenit și un simbol al lipsei de rădăcini moderne.

A stârnit controverse în trecut, descriind țările postcoloniale drept "societăți realizate pe jumătate", în timp ce despre islamism a spus că a încercat să înrobească și să șteargă alte culturi.

Naipaul, care a devenit Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic în 1990, a combinat în cele peste 30 de cărţi pe care le-a scris ficțiunea, non-ficțiunea și elementele autobiografice.

În timpul unei călătorii în Argentina, în 1972, a început o aventură cu Margaret Gooding, o femeie căsătorită, cu trei copii. I-a vorbit despre această relație soției sale, Patricia, cu care se căsătorise în 1955, spunându-i că nu a fost niciodată satisfăcut de viața lor sexuală. În următorii 24 de ani, Naipaul a pendulat între cele două femei, Patricia murind în 1996, din cauza unui cancer.

În două luni de la decesul acesteia, Naipaul a încheiat relația cu Gooding și s-a și căsătorit cu o jurnalistă pakistaneză divorțată, Nadira Alvi, care era mai tânără decât el cu peste 20 de ani.

În limba română, au fost publicate, la Editura Polirom, "Măscăricii și, la Editura Art, "Jumătate de viață" și "Enigmatica sosire".