Istoric al artei specializat în opera lui da Vinci, Matthew Landrus susține că pictura cumpărată anul trecut la prețul record de 450,3 milioane de dolari, Salvador Mundi, este în mare parte opera lui Bernardino Luini, un ucenic în atelierele italiene renascentiste. Landrus crede că doar 20-30% din pictură i se poate atribui lui Leonardo da Vinci, scrieCNN.

Salvator MundiFoto: Wikipedia

,,Este o pictură marca Leonardo, la care au participat asistenți ucenici”, a spus acesta într-un interviu telefonic. ,,Consider că aportul lui Bernardino Luini este cel mai observabil în întreaga pictură.”

Landrus își va prezenta argumentele într-o ediție nouă a cărții sale publicate în 2006, ,,Leonardo da Vinci”, care trebuie să apară luna viitoare, în același timp în care ,,Salvador Mundi” va pleca spre sediul muzeului Luvru din Abu Dhabi.

În cartea sa, istoricul artei atribuie pictura ,,lui Leonardo și studioului”. Acesta susține că maestrul a oferit designul inițial și finisajul final, însă restul efortului este depus de asistenții de studio în realizarea operei de artă. După observațiile lui Landrus, stilul artistic indică spre Luini ca fiind ucenicul cu cea mai însemnată contribuție.

Nu toți criticii de artă sunt de acord cu Landrus. Martin Kemp, curator de pictură italiană la Galeria Națională din Londra, a trimis un email către CNN în care spune că Landrus înaintează ,,niște speculații fără rost care nu ar atrage atenția nimănui dacă pictura nu s-ar fi vândut la o asemenea sumă”.