În seara zilei de 5 iulie 2018 a avut loc în Valencia (Spania) vernisajul expoziției ”CALL 20” la prestigioasa galerie de artă contemorană Luis Adelantado VLC. Artiștii expozanți sunt câștigătorii celei de a douăzecea ediții - și ultima - a competitiției internaționale ”CALL XX” pentru tineri artiști - organizată și jurizată de curatoarele Virginia Muir și Isabela Puig, alături de Olga Adelantado Alvarez. Dintre cei 10 câștigători face parte și țânărul artist român contemporan Cristian Raduță, ale cărui lucrări au fost prezentate în acest an în expoziții internaționale din Zagreb, Los Angeles și Beijing - dar și în București.

Cristian Raduta - Galeria Nicodim 2018 - The Extra MileFoto: Poster

Artiștii selecționați în această ediție sunt: Lluc Baños (născut la Barcelona, 1985) care are o abordare sculpturală articulată până la nivel de limbaj ce începe a fi construit de la percepția imaginii, artista franceză Noémie Boulon (Chartres, 1984) ce prezintă o serie de picturi, funcționând ca o alegorie a timpului, cu ciclurile și ramificările sale, madrilena Ana de Fontecha (Madrid, 1990) prezentă în expoziție cu o instalație din piese voluminoase de lemn, doctor în arte vizuale și sculptor Esther Gatón (Valladolid, 1988) ale cărei lucrări încapsulează referințe antropomorfice, Carmen Jiménez (Badajoz, 1990) cu o abordare picturală abstractă foarte personală. Artistul David Lerones (Pontevedra, 1983) reflectă cu mare sensibilitate situații cotidiene în fotografiile sale, iar artista Elisa Pardo (Madrid, 1988) expune o serie de lucrări inspirate de codurile ce stau la baza comunicării. Artistul italian Gianandrea Poletta (Venice, 1984) a expus recent la Palermo, în conexiune cu Manifesta 12, în timp ce Cristian Raduta (Bucharest, 1982) a prezentat luna trecută expoziția personală The Extra Mile la Galeria Nicodim din București*. Columbianul Daniel Salamanca (Bogotá, 1983), participă în expoziția din Valencia cu cel mai recent personal ”Aquel que observa la hora”.

În ultimii 20 de ani, galeria Luis Adelantado Valencia s-a implicat în selectarea, promovarea și prezentarea tinerilor artiști și a artei contemporane tinere - și va continua acest demers inclusiv prin organizarea de expoziții personale în cadrul proiectului “Boiler Room” pe care invită publicul iubitor de artă să-l urmărească îndeaproape.

Cu sediul situat în centru oraşului Valencia, galeria Luis Adelantado este descrisă de presa spaniolă ca "legendară" (El Pais, 2016) - "Fugind de centralismul artistic, Galeria Luis Adelantado a reuşit să se poziţioneze în "panteonul" galeriilor de artă contemporană" prin programul expoziţonal coordonat de directoarea galeriei - Olga Adelantado Alvarez, dar şi prin participări la prestigioasele Frieze New York (US), ARCO MAdrid (ES), ARTissima Torino (IT).