Miercuri, 4 iulie, încep concertele celei de-a șaptea ediții Bucharest Jazz Festival în Piața George Enescu. De miercuri, 4 iulie până duminică, 8 iulie, pe scena principală a festivalului din Piața George Enescu vor urca peste 50 de nume noi ale jazzului local și internațional și artiști de Grammy din America, Europa, America de Sud și Asia.

Bucharest Jazz Festival 2018Foto: Afis

Cu două concerte pe seară, programul din piața festivalului include concerte de loud jazz, standarde de jazz combinate cu muzică improvizată, ritmuri groove cu pasaje de folclor, imnuri hard bop cu ritmuri R&B, jazz afro-cubanez, chamber jazz și folk european.

Serile de festival încep la piața festivalului de la ora 20, excepție făcând ziua de sâmbătă, 7 iulie, rezervată concertului extraordinar Jan Garbarek Group featuring Trilok Gurtu, concert programat de la ora 21.00 în Piața George Enescu.

Respectând tradiția Bucharest Jazz Festival, piața festivalului se deschide cu un concert live susținut de un big band în colaborare cu voci ale jazzului românesc. În 2018, Bucharest Jazz Orchestra featuring Blue Noise cântă în prima zi de concerte în Piața George Enescu. Prezenți pentru prima dată la Bucharest Jazz Festival, timișorenii JazzyBIT și basarabenii Alex Calancea Band concertează în primele două zile la piața festivalului. Două vedete ale jazzului autohton, celebrii Mircea Tiberian și Teodora Enache vor prezenta pe scena din Piața George Enescu două colaborări internaționale. Concertul satiră a utopiei comuniste de joi, 5 iulie al jazzman-ului Mircea Tiberian îi aduce la București pe Claudio Puntin, Daniel Erdmann, Chris Dahlgren și Tilo Weber. Muzica cinematică, marcată de căutările spirituale ale cântăreței Teodora Enache poate fi ascultată vineri, 6 iulie, în concertul susținut de artista româncă alături de brazilianul Joca Perpignan, grecul Apostolos Sideris, elvețianul Manu Koch, basarabeanul Alex Arcuș și Călin Grigoriu.

Weekendul 6-8 iulie este rezervat la Bucharest Jazz Festival jazzului scandinav, jazzului new yorkez implicat social și jazzului afro-cubanez. Unul dintre cei mai influenți contrabasiști ai lumii, suedezul Lars Danielsson aduce jazzul melodic cultivat cu ritmuri de groove în concertul de vineri, 7 iulie, de la ora 21.30. Un artist unic în muzica contemporană, saxofonistul norvegian Jan Garbarek prezintă sâmbătă, 7 iulie, la București, un concert de neratat alături de percuționistul indian Trilok Gurtu. În ultima zi de festival, noua voce a jazzului american, Jazzmeia Horn cântă live muzica albumului său de debut, A Social Call, nominalizat la premiile Grammy. Bucharest Jazz Festival se închide cu un concert inedit la pian și tobe, susținut de artistul cubanez Gonzalo Rubalcaba, premiat de patru ori la titlurile Grammy, care urcă pe scena festivalului alături de bateristul Pedrito Martinez, cunoscut pentru colaborările sale cu Paul Simon, Brice Springsteen și Sting.

În paralel cu concertele din Piața George Enescu, programul Bucharest Jazz Festival include și evenimentele conexe de la clubul festivalului. În perioada 3-8 iulie, clubul festivalului de la ARCUB găzduiește evenimente de zi (conferințe, ateliere) și evenimente de noapte (etapele concursului New Jazz Performers, urmate de live jam sessions).