Marţi, 5 iunie, de la ora 19, galeria AnnArt invită iubitorii de artă la vernisajul expoziției Locus neminis II: seria de pictură şi instalaţie la care Maia Ştefana Oprea lucrează din 2017. Gândită și realizată cu participarea curatorială a Ralucăi Băloiu, expoziţia este a doua personală a artistei la AnnArt, după Stivuire care a avut loc în 2016. În deschiderea expoziţiei va vorbi Ion Bogdan Lefter.

Maia Stefana Oprea - Sessile Creature, 2018Foto: AnnArt Gallery

„Maia Ș. Oprea descoperă pădurea ca loc al expresiei interioare, al emoțiilor, al maternității. Cuiburile sale se bucură de o dinamică excepțională, ele sunt jurnale de stări, ritualuri zilnice ale maternității, ele adăpostesc idei, filosofii de viață sau citate din cărțile preferate. Artista accentuează propriul parcurs emoțional și intelectual al maternității ilustrate prin proiecții de cuiburi sau coconi multiplicați.

Maia Ștefana Oprea regăsește maternitatea integrată în natură, sub forma cuiburilor pentru păsări sau a coconilor de insecte. Departe de societate și de limitările ei, tânăra artistă privește reîntoarcerea către sine doar în cadrul naturii, precum Henry David Thoreau și-o imagina în „Walden”. Pictura Maiei Ș. Oprea este gestualistă, suporturile desenelor sale și instalațiile sunt alcătuite din materiale care provin dintr-o istorie personală. Preocuparea zilnică pentru maternitate se reflectă în conceptul expoziției, în reprezentare și în tehnica utilizată. Abordarea fragmentară și repetitivă a suprafețelor apare ca expresie a unor acumulări compulsive de stări cotidiene specifice maternității personale. Inserțiile de texte care provin din diferite lecturi, impresiile sau foile de jurnal completează lucrările Maiei Ș. Oprea și invită fiecare privitor la un parcurs al unui LOCUS NEMINIS.” (Raluca Băloiu, critic si istoric de artă)

Selecția aduce în prim-plan lucrări în ulei pe pânză, pe format mare, 200 x 200 cm, alături de piese mici, 90 x 20 cm care ne permit să sondăm direcția de evoluție a noului proiect al artistei.

Maia Ștefana Oprea este absolventă a Universității Naționale de Arte Plastice București, secția Pictură, susţinându-şi licența în 2012 și lucrarea de dizertaţie în 2015. A avut burse de studiu în Franța în cadrul École Nationale Superieure d’Art de Grenoble și la Haute École des Arts du Rhin, la Savannah College of Art and Design. M. Ş Oprea a susținut expoziții internaționale și naționale la ICR Veneția, ICR Londra, Liverpool, Savannah, Ruse, Monastir; a participat la bienale de pictură la Chișinău, Lyon, Belgrad. Are lucrări în colecții private din România, Slovacia, Austria, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Australia, Olanda, Franța, Germania, Italia, Bulgaria, Grecia, Macedonia, Tunisia; dar și în colecții publice, la Muzeul de Artă din Ploiești, în Colecția Asociației Abam, Muzeul de Artă din Monastir, Tunisia, în Colecția Galeriei Naționale de Artă din Ruse, Bulgaria, la Universitatea de Artă Kiss din Bhubaneswar, India și la Galeria de artă din Albania.

Expoziția Locus neminis II va fi prezentată la AnnArt în perioada 5 iunie-28 iulie 2018. Accesul public la expoziţie este gratuit, de luni până sâmbătă, între orele 11-19. Fondul de lucrări este disponibil pentru vânzare prin Galeria AnnArt.