Duminică, 27 mai 2018, de la ora 11.00, la Sala Mică a TNB, Armand Goșu va susține conferința Ce vrea Putin? Agenda liderului de la Kremlin pentru noul mandat.

Afisul conferintei lui Armand GosuFoto: TNB

Despre conferință

Vladimir Putin tocmai și-a inaugurat al patrulea mandat de președinte al Federației Ruse la 7 mai, după ce a câștigat detașat, încă din primul tur, alegerile de la 18 martie, fixând un nou record privind numărul de voturi obținute.

Sunt două decenii de când Putin evoluează pe prima scenă, sub lumina reflectoarelor. În acest timp a produs sute de discursuri, a dat mii de ore de interviuri. În ciuda acestui fapt, pentru mulți Putin rămâne un mister. Scrutarea viitorului Rusiei rămâne un sport extrem.

Armand Goșu nu face parte din categoria celor care pretind că știu cum va arăta Rusia peste un an sau doi. El își propune să schițeze viitorul Rusiei pornind de la analiza trecutului ei recent și mai ales a prezentului.

Deci, ca să înțelegem Rusia de mâine, trebuie s-o cercetăm pe cea de astăzi, cu politica ei internă, regimul politic, sistemul de partide, ideologia, criza demografică și stabilizarea economică. Din radiografia Rusiei nu poate să lipsească politica ei externă și o inventariere a obiectivelor strategice și mijloacelor tactice ale Kremlinului.

În funcție de răspunsul la acestea și la alte întrebări, conferențiarul, împreună cu publicul present, va schița agenda președintelui Putin pentru acest al patrulea mandat prezidențial, de 6 ani.

Despre Armand Goșu

Istoric și ziarist, specializat în spațiul euro-asiatic, predă cursuri despre Rusia și URSS la Universitatea din București, acoperind două secole și jumătate de istorie a unui spațiu cultural și civilizațional fascinant, dar puțin cunoscut în România, în ciuda proximității. Este cercetător asociat la Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik e.V. (Consiliul german de politică externă), Berlin. În centrul preocupărilor sale se află Rusia, relațiile dintre România și Federația Rusă, politică estică a României în secolul XX, evoluțiile fostelor republici sovietice.

După absolvirea Facultății de Istorie din București a lucrat în cercetare la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, apoi la Institutul Român de Istorie Recentă. Are un doctorat în istoria politicii externe a Imperiului rus, în timpul războaielor anti-napoleoniene, susținut la Moscova, în 1998.

Ziarist de nevoie, pentru a supraviețui în perioada doctoratului în Rusia, Armand Goșu a ajuns corespondent la radio BBC, în biroul din Moscova. Treptat, din cauza practicării jurnalismului, interesul său se mută de la secolele XVIII-XIX spre ultimii ani ai URSS și evoluțiile de politică internă din Federația Rusă, din anii 1990 și 2000. A continuat în presă, fiind redactor șef adjunct (2005-2010) și redactor șef (2012-2014) al săptămânalului Revista 22, editat de Grupul pentru Dialog Social.

Timp de doi ani (2010-2011) a fost consilier al ministrului de Externe Teodor Baconschi pentru fostul spațiu sovietic.

Un bilet costa 16 lei.