​"Jurnal de România. Confesiuni despre credinţă", o expoziție-jurnal semnată de regizoarea Carmen Lidia Vidu, are vernisajul sâmbătă, începând cu ora 17:30, la galeria Cuhnie de la Centrul Cultural "Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului", din Mogoșoaia. Expoziția poate fi vizitată în perioada 19 mai – 14 iunie.

Expozitie multimedia Carmen Lidia ViduFoto: Hotnews

Evenimentul este organizat de Primăria Capitalei, iar curatorul expoziției este Ana Negoiţă.

"Romanian Diary. Confessions of Faith - Carmen Lidia Vidu":

Jurnal de România este spațiul de dialog pe care artista Carmen Lidia Vidu l-a deschis din nevoia de a-și cunoaște generația și, prin ea, România mai puțin turistică și mai puțin televizată. Este vorba de un proiect complex și de durată, care va cuprinde spectacole de teatru, scurtmetraje și expoziții. În acest moment proiectul conține două spectacole de teatru (Jurnal de România. Sfântu Gheorghe, http://jurnalderomaniasfantugheorghe.tumblr.com și Jurnal de România. Constanța, https://jurnalderomaniaconstanta.tumblr.com) și un scurtmetraj - Jurnal de România. Jurnal de musulman.

Romanian Diary. Confessions of Faith

Solo Exhibition. A personal documentation | Carmen Lidia Vidu

Curator | Ana Negoita

Opening 19th of May- 17h 30 | Cuhnia – Mogoșoaia Palace

19th of May – 14th of June 2018

"Expoziția trebuie imaginată asemenea unei opriri în proiectul amplu derulat de artistă: Jurnal de România. Este prima expoziție din acest șir de spectacole de teatru documentar, iar oprirea aceasta eu o văd ca pe o troiță. Căci tot dialogul intern al Cuhniei, înfățișat de către Carmen Lidia Vidu spune o poveste cu totul personală despre credință. Despre relația artistei cu Dumnezeu, adus din satul bunicilor – Socolari în palatului lui Brâncoveanu. Sunt povești personale despre oameni, vremuri, împrejurări care au întărit sau testat credința, despre cum ar putea fi mutați munții dacă am crede îndeajuns. Toate cele expuse au fost aduse de-acasă, încărcătura personală a “obiectelor” acestei expoziții este din prima linie genealogică, sunt ale familiei. Ruga bunicii, a vecinilor, drumul bunicului spre biserica satului, predica părintelui Cristian Barbosu, păretarele, vin cu accentul acela ardelenesc și se așeză, așa cum a imaginat Carmen, pe pereții vechii bucătării domnești. Aș vrea să priviți această expoziție ca și cum v-ați plimba prin Socolari, ca si cum acolo ați întâlni-o pe artistă și ați sta de vorbă cu ea despre credință. Dialogul acela s-a așezat pe simezele din Cuhnie!

Expoziția a fost gândită ca o instalație de obiecte și text, cu puternice valențe documentare, care împreună redau povestea spusă de Carmen Lidia Vidu, confesiunea ei despre credință. Fiecare obiect parte din traseul expozițional, decupat individual din contextul general al discursului artistic propus, nu reprezintă – in nuce – un obiect artistic de sine stătător. Însă, prin modul de asamblare în traiectoria spațiului expozițional, conferind fiecărui exponat o formă de limbaj, o voce, acestea primesc un tip de stabilitate vizuală artistică. Ele devin parte din discurs, sunt inseparabile de poveste, reprezintă de fapt, la nivel morfologic,verbele vizuale al acestei narațiuni despre credință." - Ana Negoiță