Muzeul Municipiului București vă invită să participați vineri, 18 mai 2018, începând cu ora 18.00, la vernisajul expoziției "Imaginile invizibilului", ce va avea loc la Palatul Suțu.

Vernisaj: Imaginile invizibiluluiFoto: Afis expozitie

Parte din proiectul 3rd International Meeting for Byzantine Iconography 2018, ce reunește participanți din Grecia, Italia și România, expoziția reprezintă o sinteză a particularităților canonului bizantin prezente în cele trei țări. Icoanele au fost realizate de participanți de toate vârstele, artiști și persoane ce au ales profesii variate, dar uniți în ideea de a căuta ceva dincolo de existența cotidiană.

Dimensiunile educaționale ale acestui proiect sunt evidente în special dacă observăm felul în care aceste cursuri se adresează unor categorii de vârstă care nu sunt vizate în mod frecvent de educația muzeală. Majoritatea participanților sunt adulți, cu vârste cuprinse între 30 și 77 de ani, dar și copii de 7-12 ani. Cursurile seminariilor de iconografie din cele trei țări au fost concepute în așa fel încât să acopere atât tehnicile artistice și procesul de pictare a unei icoane, cât și suportul teoretic. De asemenea, proiectul a oferit cursanților oportunitatea unor schimburi culturale cu alte țări, creând o perspectivă inedită. În calitate de profesor de iconografie în Kozani, Christina Mariaki a dorit să ofere studenților săi posibilitatea de a învăța și de a cunoaște oameni cu interese similare care studiau și ei același domeniu. Prin urmare, prima ediție a evenimentului a facilitat schimbul cultural și artistic între participanții cursurilor din Grecia și cei din Italia. Evenimentul fiind unul de succes, tendința firească de a organiza o a doua ediție a inclus și România în acest proiect interesant și ambițios. Inițiat în 2016, acest proiect intercultural este în procesul de a crea o comunitate unită de aceeași pasiune pentru artă și spiritualitate, formată din oameni care lucrează împreună pentru realizarea unui scop comun, dincolo de granițe naționale și culturale - se arata in comunicatul institutiei muzeale.

Vernisajul va fi urmat în ziua de sâmbătă, 19 mai 2018, de un atelier teoretic și practic ce va facilita schimbul de experiență între participanții din cele trei țări. Atelierul susținut de artistul și teologul Christina Matiaki se va axa pe noțiunile introductive pentru pictarea unei icoane. Sculptorii italieni din asociația culturală ARte’s Nel cuore del legno vor discuta despre ideea de a realiza icoane sculptate în lemn.

Participarea în cadrul atelierelor este liberă, pe bază de programare la adresa de email roxana.coman@muzeulbucurestiului.ro