Vernisaj expoziție Iosif Király, la MNAC

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 23 aprilie 2018, 9:52 Actualitate | Cultură


Iosif Kiraly: Fumul
Foto: MNAC
Joi, 26 aprilie, de la ora 19:00, are loc vernisajul expoziției 'Uși Închise, Plicuri Deschise. Iosif Király – Lucrări timpurii, 1975 – 2000' ce va fi gazduita de Muzeul Național de Artă Contemporană Bucuresti. Potrivit curatorului Ruxandra Demetrescu expozitia propune prezentarea activității artistice timpurii a artistului Iosif Király sub semnul recuperării și al unei revizitări critice.

Expoziția „Uși Închise, Plicuri Deschise. Iosif Király – Lucrări timpurii, 1975 – 2000” propune prezentarea activității artistice timpurii a lui Iosif Király sub semnul recuperării și al unei revizitări critice. Conform mărturiei artistului, titlul face trimitere la faptul că majoritatea acțiunilor și lucrărilor prezentate în această expoziție s-au realizat nu în spații publice, ci în spații private, cu ușile închise sau în orice caz fără spectatori. Marea majoritate a lucrărilor nu a fost expusă la vremea respectivă, ele fiind asumate și destinate încă de atunci unui public din alt loc sau din alt timp. Plicurile însă – mărturie tangibilă a mail-art-ului – constituiau o deschidere spre lumea „adevărată”, pe care artistul doar și-o putea imagina și o cunoștea doar indirect. În același timp, spre sfârșitul anilor ’80, plicurile au început să fie urmărite de Securitate, deschise și/sau oprite din drumul lor înainte de a ajunge la destinatar. Iată de ce mail-art constituie un reper semnificativ, un pol important al expoziției, prezentat într-un spațiu distinct. Sunt expuse fotografii, desene și obiecte realizate într-un interval cronologic ce se încadrează în istoria recentă: anii 1970 și 1980 (cu câteva prelungiri semnificative în ultimul deceniu din secolul trecut). Din perspectiva de acum, anii de după 1990 constituie o prelungire și încheiere a paradigmei începute în 1975, fiind în același timp anii de deschidere și pătrundere reală în contextul artistic internațional și orientarea spre teme care aveau să domine creația lui Király până astăzi (timpul, memoria, arhiva etc.) sau spre activități de educator și inițiator de proiecte.

Expozitia gazduita la etajul 2 al Muzeului Național de Artă Contemporană Bucuresti va ramane deschisa publicului pana in data de 30.09.2018.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

316 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by