În Vinerea Mare am citit „Spovedania unui preot ateu”

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Vineri, 6 aprilie 2018, 23:23 Actualitate | Cultură


Coperta cartii Spovedania unui preot ateu
Foto: Curtea Veche
În Vinerea Mare am postit (oarecum) și am citit „Spovedania unui preot ateu“, de Ion Aion. E o carte subțire, cu idei mari. E o carte curajoasă, provocatoare, a unui avangardist al gândirii, scrisă într-un stil contemporan, pe alocuri savuros, aproape ireproșabil literar. E o carte care te face să gândești - mai ales că vine Învierea Domnului, care tuturor creștinilor le spune ceva despre suferință, despre căință, despre credință. Și tocmai credința este pilonul cărții, căci religiile în sine sunt considerate de autor simple „instrucțiuni de folosire“ ale acestei arme a omului, în frica sa de neant.

„Omul și Moartea stau față în față, fiecare cu ritualul sau, parcă ar fi un păun și o panteră“ scrie autorul, chiar în motto-ul cărții. E un anunț serios, cum serioasă e și tema, care, la drept vorbind, ne frământă pe toți. Registrul însă se schimbă chiar din prima frază a romanului (căci cartea este un roman, publicat de editura Curtea Veche, în 2017), când autorul precizează abrupt, colocvial, de-a dreptul umoristic: „Babele sunt moartea mea!“. 

Iar apoi urmează descrierea unor împărtășanii pe care le face, ca preot de țară, babelor satului. E o savuroasă familiarizare, din interiorul problemei, a cititorului cu sordida, ipocrita și uneori grețoasa lume a unor femei roase de mizerie, prea trecute pentru viață, prea încrâncenate pentru moarte. Și totuși aceasta le ia, rând pe rând, iar „părințelul“-cum este el numit în sat-, le ține slujbele și le însoțește la groapă, într-un ritual firesc, dar și grotesc. 

Pe lângă babele puturoase, lovite de căința de după preacurvie sau de logoreea dinaintea morții, în carte mai defilează groparul bețiv și doctorul cu nebănuite perversiuni sexuale. Mai defilează Lacomul și Filozoful, întrupări ale unei lamentabile confruntări între religie și ateism. Mai apar și alte personaje, „mai pure“, sau doar simpatice, din anturajul sau. 

Registrul este tragi-comic, atâta vreme cât story-ul se menține într-un cadru realist. El trece însă în absurd, odată cu diagnosticul letal pe care îl primește „părințelul“ de la doctor și exhibitiile pe care le face pentru a-și scuti familia, de a fi martora suferințelor lui, de acum predictibile și fără leac. 

Cartea este autobiografică, a unui autor preot care a debutat, practic, „spovedindu-se“ lumii. Spovedindu-se în scris, precum au făcut-o atâția alții „live”, în fața lui. Ion Aion este pseudonimul preotului buzoian Ilie Toader, care anul trecut a publicat cartea și renunțat la misiunea sa, stârnind reacții în mediul bisericesc: de la diplomata luare de poziție a BOR, până la „Sminteala fostului preot buzoian…“, cum a titrat ortodoxinfo.ro. 

Iată ce spune el, argumentându-și cartea și pasul făcut: „De mulți ani port haina preoției. Am slujit atâtea Învieri, an de an, și atâtea morți, mult mai multe, ori de câte ori s-a ivit prilejul. Am văzut atâtea nașteri și decese, atâtea vieți… atâtea suflete pe dinăuntru, din scaunul spovedaniei, acolo unde mii de oameni, de-a lungul vremii, mi-au arătat gândurile lor, îndoielile, neputințele, durerile, dar mai ales toate mizeriile ascunse în viscerele lumii. Când m-am hirotonit eram doar un copil. După primele spovedanii, m-am maturizat. După primele înmormântări, m-am abrutizat. După atâtea slujbe, m-am plictisit… de moarte… M-am săturat de studiul ăsta antropologic al omului religios. Cândva m-a fascinat…“

Dincolo de controversa pe care o stârnește problematica abordată, dincolo de acordul sau dezacordul față de adevărul exprimat tranșant, al lui Aion, cartea e incontestabil valoroasă literar. Epicul e alternat cu meditația filosofică, dialogurile sunt firești și introspecțiile „nebunești“.  

Finalul creează o distopie a Morții în lumea furnicilor viitorului, lansând, totodată și o provocare directă cititorului: „E momentul unei noi hotărâri“ și „Să începem împreună să mutăm lumea!“, spune Ion Aion (nume care înseamnă .Ion A lu‘ Ion, adică Neica Nimeni, dar și „veșnicie“, la vechii greci – dupa cum ni se explicitează într-o discuție a părințelului, cu prietenul său Andrei). 

Limbajul folosit de autor parcurge toate registrele: de la vulgar la poetic și filosofic, ca al unui scriitor versat și matur. Pe undeva, nu e de mirare, căci debutantul în literatură este „absolvent de teologie și de limbi clasice, profesor de greacă veche cu performanțe didactice de excepție, doctorand în studii literare și culturale“, după cum era prezentat de Radio România Cultural. 

Este un lucru pe care l-am aflat ulterior citirii cărții și care, de fapt nu are importanță, atâta vreme cât scriitura unui autor vorbește de la sine. Iar scriitura acestui autor „face toate paralele“, umbrind un munte de maculatură care apare pe la edituri.

3199 vizualizari

 • -3 (21 voturi)    
  Deci l-ai mai rastignit si tu o data, asta e tot. (Vineri, 6 aprilie 2018, 23:42)

  andipetre [utilizator]

  Asta ai realizat, natural, exact in vinerea mare.
 • -2 (22 voturi)    
  vive la révolution (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 0:36)

  ernest [utilizator]

  ca asa au început și occidentalii sa demoleze Biserica acu vreo 60 de ani și compendiu de boli mintale are citeva tomuri de mii de pagini in plus si organizațiile activiste de demolare a familiei (tradiționale ii zic ei) apar prin scoli sa promoveze copiilor alte opțiuni din acelea de diversitate intima ...mai vorbim peste vreo ani
  • -2 (10 voturi)    
   Pai (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 1:41)

   Landser [utilizator] i-a raspuns lui ernest

   biseicile ortodoxe trebuie demolate iar cele catolice si protestante se pot transfotma in muzee !Ceke wetice chiar merita pastrate dar cotetele astea din est tre demolate!
   • -3 (5 voturi)    
    alta idee (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 3:19)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Landser

    retardatii care urasc Estul trebuie bagati in lagare de munca; de acord?
 • +4 (10 voturi)    
  Lecturi (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 1:35)

  Setalcott [utilizator]

  Eu, de Vinerea Mare catolica, am citit CS Lewis -The Last Battle. De Miercurea Mare ortodoxa am vazut filmul The Lion, The Witch and the Wardrobe. Oare acest Saul din Tars in sens invers a vazut macar filmele Cronicile din Narnia?
  Vorba ceea, "I'm on Aslan's side even if there isn't any Aslan to lead it. I'm going to live as like a Narnian as I can even if there isn't any Narnia.” (CS Lewis - The Silver Chair)
  • 0 (0 voturi)    
   Basmele romanilor (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 15:07)

   Klima [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Citeste mai bine basmele lui Cezar Petrescu "Cocârț și bomba atomică" decat basmele lui CS Lewis si filmele facute dupa ele. Si poate o sa iesi din mintea copiilor!
 • -2 (16 voturi)    
  Omul n-avea HAR de preot (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 2:48)

  Sparafucile [utilizator]

  Si dupa un numar de ani fireste ca s-a plictisit . Harul l-ar fi facut sa-si simta UTILITATEA si sa reziste oboselii repetitiei . Ce , un doctor obstretician care asista , poate , mii de femei la nastere intr-o viata nu se plictiseste ? De singe , de mirosuri , de gemete , de tipete ? Dar rezista pentru ca simte ca are o MISIUNE , ca nu poate dezerta de la datorie cind atitia oameni au nevoie de el . Acel preot nu-si simtea utilitatea , isi practica meseria ca un functionar si in sinea lui o detesta . Nu-l putem condamna dar nici lăuda . Il putem doar compatimi . A fost omul nepotrivit la locul nepotrivit .
  • +4 (4 voturi)    
   Se poate sa fie cum spuneti dv... (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 15:15)

   paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

   Totusi , altii ar putea spune ca omul nu avea HAR de escroc ( vezi dexonline.ro/definitie/escroc)...
   Bine , io nu i-as lua in seama - sunt oameni de o moritate inferioara , pentru ca , spre deosebire de dv , nu aspira la sfintire , martiriu ( apud Sorin Lavric ) ...
   In cazul parintelului , se arata ce mult rau poate sa faca cititul ...
   Daca citesti , poti incepe sa gandesti ...
   Cand gandesti , incepi sa ai dileme ...
   Si ...
   • -3 (5 voturi)    
    Ia convinge-ne tu de ceva (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 16:20)

    Sparafucile [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

    Convinge-ne ca in 2000 de ani de crestinism , miliarde de oameni s-au lasat prostiti de niste escroci numai fiindca tu ai aparut prea tirziu si nu i-ai putut indrepta pe calea cea buna . Chiar ti se pare plauzibil ca perceptia ta sa fie cea corecta iar a lor cea gresita , desi ei au fost miliarde iar tu doar unul ? Tu poate ca esti convins de genialitatea ta dar pina nu primesti confirmari si de la altii ca ea chiar exista , intelept ar fi s-o lasi ceva mai moale .
    • +1 (1 vot)    
     Pai ... (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 22:27)

     paulbutoi [utilizator] i-a raspuns lui Sparafucile

     1. Viata e scurta si trece repede .
     La ce ( mi ) ar folosi sa incerc sa va conving de ceva ( orice ) ?
     2 . In chestiune , nu pare sa fie vorba de " prostire " .
     Oamenii chiar vor sa auda ca exista un "dupa " .
     Pentru ca asta ii linisteste .
     De aceea , unii considera ca religiile sunt o intalnire a cererii cu oferta .
     Si ca reprezinta o modalitate de a gestiona iluzii colective .
     3. Faptul ca exista opinii diferite de a dv nu ar trebui sa va nelinisteasca atat de mult .
     Puteti sa le ignorati ; argumentul numarului este foarte util .
     La asta foloseste Credinta .
     4.Opiniile diferite in chestiune nu sunt chiar noi - si in mod sigur eu nu am vreo contributie la aparitia / existenta lor .
     De exemplu , cu vreo 500 de ani inainte de Isus din Nazaret , a existat un tip - Budha - care era de parere ca ar fi intelept ca oamenii sa se preocupe in primul rand de existenta lor pamanteana ...
     5 . Io am recunoscut de la bun inceput superioritatea morala a persoanelor religioase ( in text " moritate " trebuia sa fie " moralitate " ) ) .
     Admit ca adresarea cu " tu " este autentic romaneasca ( " traditionala " , ar zice unii ) , dar pare cam nepoliticoasa ...
     Adica , dati un exemplu prost ...
     Smerenie se numeste , parca ...
     La o adica , ne-am putea ( macar )preface oleaca ...
 • -2 (8 voturi)    
  limba romana, saraca (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 3:18)

  srpc [utilizator]

  dupa cum ni se expliciteaza într-o discuție al părințelului, cu prietenul său Andrei
  - a parintelului, nu al parintelului
  - fara virgula dupa parintelului
  • +1 (1 vot)    
   dialog (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 12:31)

   rockdani [utilizator] i-a raspuns lui srpc

   Asa e...initial scrisesem dialog al parintelului, apoi mi sa parut prea formal si am inlocuit cu discutie, uitand acordul cu posesivul de dupa, Multumesc, se corecteaza.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version