Uniunea franceză a producătorilor de cinema (UPC), formată din 200 de profesionişti, susţine Festivalul de la Cannes care a decis să pună capăt, începând cu această ediţie, a proiecţiilor în avanpremieră de presă pentru filmele din selecţie, relatează news.ro, care citează AFP.

Covorul rosu, CannesFoto: Iulia Blaga

Recent, Thierry Frémaux, selecţioner şi delegat general al Festivalului, a anunţat că jurnaliştii vor descoperi filmele în acelaşi timp cu premiera mondială din fiecare seară, şi nu în avans, cu scopul de a "reda întreaga atractivitate şi strălucirea serilor de gală".

Acest anunţ a suscitat şi temerile mai multor organizaţii de critici, îngrijorate de efectele acestor schimbări care vor afecta condiţiile lor de muncă.

Până acum, criticii puteau participa la trei proiecţii diferite în dimineaţa de dinaintea premierelor de gală. Acum, membrii sindicatului îşi pun problema timpului: "Când îşi vor scrie articolele?". Noua politică, spun ei, va face ca "unii jurnalişti să renunţe să realizeze interviuri, să le facă înainte de a vedea filmele ori, iar publicaţiile să reducă spaţiul alocat acoperirii festivalului, trimiţând mai puţin jurnalişti şi critici".

Într-o scrisoare adresată organizatorilor, Federaţia internaţională a criticilor de cinema (FIPRESCI) care reprezintă 52 de ţări, şi-a exprimat îngrijorarea privind anularea proiecţiilor pentru presă la Festivalul de la Cannes, la cinci zile după Sindicatul francez al criticilor.

Marţi, Uniunea producătorilor de cinema a anunţat că susţine această reformă "dorită de echipele filmelor, care vor să îşi prezinte personal creaţiile în cadrul unor adevărate premiere mondiale ce reunesc atât public cât şi profesionişti".

"Această măsură este justificată prin prisma ambiţiei producătorilor care aşteaptă cu nerăbdare prezentarea filmelor lor la Festivalul de la Cannes: să reprezinte emoţia colectivă şi sărbătoarea cinematografiei în diversitatea ei", se arată în comunicatul UPC.

Preşedintele FIPRESCI, Alin Tasciyan, a sugerat să se menţină vizionările în avanpremieră pentru presă însă cu embargo pentru publicarea articolelor de către critici.

Întrebat de AFP despre această propunere, Thierry Frémaux nu a vrut să comenteze.

Selecţia celei de-a 71-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes va fi anunţată pe 12 aprilie, la Paris.