Filmul Legiunea Straina, avand scenariul si regia semnate de Mircea Daneliuc va fi proiectat in avanpremiera joi, 31 ianuarie, ora 19,00 la Institutul Cultural Roman. Urmatoarea proiectie cu Legiunea straina va avea loc pe 8 februarie, la Cinema Studio, in cadrul galei dedicate celor mai bune filme ale anului 2007, clasament realizat de criticii si jurnalistii care scriu pe teme de cinema. Filmul lui Daneliuc va fi prezentat in finalul ceremoniei.

Legiunea straina (Castel Film, 2006), cel mai recent film al lui Mircea Daneliuc, este povestea tragicomica a trei tineri dintr-o localitate in care este declarata gripa aviara. Afacerile merg prost; oricit s-ar fura, nu ajuta la nimic. Dornici sa emigreze, intra in legatura cu afaceristul Maricel (interpretat de Rica Raducanu), care le poate facilita intrarea in Legiunea Straina.

Regizorul nu a recurs la o distributie formata din actori cunoscuti si cu multa experienta. Rolurile principale ale filmului au fost atribuite unor oameni care nu au mai avut de-a face cu cinematograful si care se comporta intr-un fel diferit, dupa cum declara insusi regizorul. In rolurile principale au fost distribuiti Oana Piecnita, Rica Raducanu, Catalin Paraschiv, Radu Iacoban, Radu Ciobanasu, Despina Stanescu, Nicodim Ungureanu. Mircea Daneliuc a lucrat la realizarea filmului si cu Gabriel Kosuth (director de imagine), Serban Porupca (scenograf), Nita Chivulescu (montaj).

Mircea Daneliuc, cineast si scriitor, este autorul unor filme de referinta, premiate la festivaluri nationale si internationale de prestigiu: Cursa, Editie speciala, Proba de microfon, Vinatoarea de vulpi Croaziera, Glissando, Iacob, Tusea si Junghiul, Patul conjugal, Senatorul Melcilor, Ambasadori, cautam patrie, Sistemul Nervos. Creatia sa literara cuprinde romanele Pisica rupta (Premiul ASPRO pentru debut, 1997), Marilene, Apa din cizme, Strigoi fara tara, Petru si Pavel, Ora Lanti (Premiul de proza al revistei Ateneu) precum si volumele de teatru Carlo Carlini – Iluzionism (Premiul National pentru Dramaturgie) si Femei in Ghips.