Institutul Cervantes din București organizează, pe 28 martie, la ora 19,00, o seară literară dedicată scriitorului Gabriel García Márquez, pornind de la titlurile memorialistice publicate de Editura RAO de-a lungul timpului.

Gabriel García MárquezFoto: Daniel Mordzinski

Evenimentul prilejuiește un dialog între Tudora Șandru Mehedinți, traducătoarea cărților lui Márquez, scriitoarea Simona Vasilache și hispanistul Horia Barna, pe marginea câtorva volume de memorii cum ar fi: Gabo. Scrisori și amintiri, scrisă de Plinio Apuleyo Mendoza, Călătoria spre obârșie, semnată de Dasso Saldívar, dar și Călătorind prin Europa de Est, o serie de cronici realizate de Márquez în urma călătoriei sale în țările socialiste de dincolo de Cortina de Fier.

Iată în continuare, câteva cuvinte despre cele trei titluri:

„Mă stânjenește – mi-a spus odată -, faima mă intimidează, iar consacrarea mi se pare că seamănă mult cu moartea. Nu, nu căuta să plăsmuiască alegorii ale omenirii, în Un veac de singurătate. Scopul lui era mult mai modest și mai simplu: Am vrut doar să las o mărturie poetică și plină de înțelegere despre lumea copilăriei mele, petrecute într-o casă mare și tristă și (…) cu nenumărate rude care n-au făcut niciodată deosbirea între fericire și demență și nu și-au pierdut în veci candoarea.” În Gabo. Scrisori și amintiri, autorul rememorează momentele petrecute alături de cel mai bun prieten al său. Romancierul idolatrizat de milioane de cititori se eliberează de povara propriului mit și redevine, simplu, Gabo. Plinio Apuleyo Mendoza realizează un portret emoționant și surprinzător al scriitorului columbian, de la începuturile sale ca ziarist până la consacrarea definitivă adusă de Premiul Nobel în Literatură.

Călătoria spre obârșie, semnată de Dasso Saldívar, este cea mai completă, riguroasă, bine documentată şi valoroasă lucrare de acest gen dintre numeroasele biografii dedicate reprezentantului emblematic al „realismului magic“ latinoamerican, rod a douăzeci de ani de cercetare aprofundată a vieţii şi operei sale, în temeiul consultării arhivelor bibliotecilor din diferite ţări şi a sute de interviuri cu familia, rudele, prietenii, colegii, criticii şi, lucru de nepreţuit, cu însuşi scriitorul.

Călătorind prin Europa de Est, o serie de cronici, este rezultatul călătoriei făcute de Gabriel García Márquez în 1957, timp de mai multe luni, dincolo de Cortina de Fier, în ţările socialiste din Europa: Germania de Est, Polonia, Cehoslovacia, URSS şi Ungaria, în calitate de corespondent al ziarului El Espectador. Scriitorul este însoţit de prietenul său, ziaristul Plinio Apuleyo Mendoza şi sora acestuia, Soledad. Ca simpatizant al mişcării socialiste, scriitorul a dorit să vadă aceste locuri pentru a putea constata cu propriii ochi cum se petrecea reconstrucţia în aceste ţări după cel de-Al Doilea Război Mondial şi cum se trăia într-un sistem comunist, idealizat de partizanii ideilor de stânga.

Vă așteptăm, prin urmare, în Bulevardul Elisabeta numărul 38, la o seară specială, o întâlnire cu profesioniști ai cuvântului și iubitori ai cărților lui Gabriel García Márquez.