Pe 19 martie, la Paris, nouă personalităţi franceze şi ale diasporei româneşti au primit din partea Institutului Cultural Român Premiile de excelenţă în arte și cultură, distincţii onorifice de recunoaștere a transmiterii internaționale a valorilor culturale românești și a francofoniei. Vladimir Cosma, Viorica Cortez, George Banu, Doina Lemny, Dana Ciocârlie, Vasile Șirli, Jacques-François l’Oiseleur des Longchamps, Louis Monier și Jean-Yves Conrad sunt astfel primii laureaţi ai acestei distincţii iniţiate de Institutul Cultural Român pentru a marca, în anul Centenarului, contribuţia acestor personalităţi la prestigiul culturii române și al francofoniei, precum și la excelenţa programelor Institutului Cultural Român.

Premiu de excelenta in arta si culturaFoto: ICR

Ceremonia de decernare a Premiilor de excelenţă în arte și cultură a avut loc în frumoasa sală de concert a teatrului l’Athénée Louis-Jouvet, în deschiderea spectacolului « Voyage en Francophonie » organizat de Institutul cultural de la Paris cu ocazia Zilei Francofoniei și a 25 de ani de la aderarea țării noastre la Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), sub înaltul patronaj al Secretarei generale a Francofoniei, ES Doamna Michaëlle Jean și în parteneriat cu Ambasada României de la Paris.

In prezenţa a peste 500 de invitaţi – personalităţi diplomatice și culturale aflate în capitala franceză – și într-o atmosferă dominată de entuziasm și emoţie, Președintele Institutului Cultural Român, doamna Liliana Turoiu și Ambasadorul României în Franţa, domnul Luca Niculescu au decernat diploma de excelenţă a ICR și trofeul care acompaniază acest premiu, piese unicat din sticlă create de artistul român Ioan Nemţoi. Ambasadorul Luca Niculescu a primit, la rândul său, un premiu surpriză acordat de preşedintele Institutului Cultural Român pentru excelenta colaborare și susţinere a programelor ICR Paris.

Spectacolul « Voyage en Francophonie », susţinut de pianista franco-română Dana Ciocârlie, actorul Nicolas Vaude și Corul Mikrokosmos dirijat de Loïc Pierre, a fost conceput și produs pentru această ocazie de Institutul cultural român de la Paris și Agenţia Phares, în regia lui Hélène Thiebault. Spectacolul a condus publicul într-o călătorie muzicală și poetică prin lumi și culturi francofone, prezentând opere semnate de Chopin, Cioran, Cocteau, Constantinescu, Debussy, Ionesco, Laforgue, Ligeti, Luca, Monk, Rachmaninov, Rimbaud, Schumann, Senghor…

Seara a marcat și încheierea participării României la salonul de carte Livre Paris cu un stand naţional organizat de Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa de la Paris și CENNAC (Centrul naţional al cărţii). Au fost organizate peste 22 de evenimente – mese rotunde, dezbateri, prezentări, ateliere, la care au participat peste 50 de autori, critici, traducători editori. Aproape 30 de titluri semnate de autori români au fost traduse în ultimul an în Franţa.