Instituto Cervantes din București organizează marți, 20 martie, ora 19.00, în Sala Auditorium a Instituto Cervantes (Bd. Regina Elisabeta 38), un recital susținut de Duo Kitharsis care are în componența sa pe chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan. In program lucrări de J. Rodrigo, M. de Falla, S. Dragoi, A. Soler, C. Stefănescu-Pătrașcu. Intrarea este liberă în limita numărului de locuri disponibile. Accesul în sală se face pe baza unei solicitării de rezervare de loc trimisă la adres de mail cultbuc@cervantes.es. Rezervarea devine valabilă numai dacă solicitantul a primit în scris o confirmare de disponibilitate de locuri.

Duo KitharsisFoto: Instituto Cervantes

Duo Kitharsis a luat ființă la București, în anul 2009. După absolvirea cu succes a Facultății de Interpretare Muzicală din cadrul Universității Naționale de Muzică din Bucureşti, la clasa de chitară a Lect. Univ. Dr. Cătălin Ștefănescu-Pătraşcu, muzicienii îşi continuă studiile de Master în duo de chitare la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Stuttgart avându-i ca profesori pe Duo Kaltchev - Ivo şi Sofia Kaltchev.

Începând cu anul 2013, Duo Kitharsis studiază la Conservatoire de Strasbourg, la clasa unuia dintre cele mai celebre duo-uri de chitară din lume, Duo Melis - Alexis Muzurakis şi Susana Prieto. In iunie 2016, cei doi termina studiile de Master, fiind absolventi Academiei de Muzica si Universitatii din Strasbourg, cu mentiunea “Excelent”.

Duo Kitharsis a participat la diverse competiţii, obţinând următoarele distincţii:

*Premiul I la Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania, Ediţia a IX-a, Cluj-Napoca (România) în 2011.

*Premiul II la Concursul European de Chitară Clasică Enrico Mercatali, Ediţia a X-a, Gorizia (Italia) în 2013.

*Premiul Champagne Mailliard la Concursul European de Muzică de Cameră Ediţia XXVIII, Paris (Franţa) în 2014.

*Premiul I la Concursul “Drumul spre celebritate”, Ediţia a V-a, Bucureşti (România) în 2014.

*Premiul I la “Concorso di Esecuzione Musicale” , Citta di Piove di Sacco, Ediţia a VII-a, Padova (Italia) în 2014.

*Premiul I “Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale”, Ediţia a II-a, Castel Ritaldi (PG), (Italia) în 2014.

*Marele Premiu la Festivalul Internațional de Chitară Clasică, Ediția a IX-a, Olsztyn (Polonia) în 2014.

* Premiul II la Concursul Internațional de « Duo de Chitară » L.I.G.I.T.A., Ediția a XXV-a, Liechtenstein în 2016.

Cei doi muzicieni a susţinut concerte alături de artişti internaţionali de renume în diverse festivaluri de chitară, cum ar fi: Festivalul Internaţional de Chitară Transilvania (Cluj-Napoca, România), Terra Siculorum (Odorheiu Secuiesc, România) şi Hibernal de Chitară (București, România).

Pe lângă recitaluri susţinute pe unele dintre cele mai importante scene ale României, precum: Ateneul Român, Sala Radio, Palatul Șuţu, Palatul Cantacuzino, Palatul Mogosoaia, Castelul Peleş, ei au cântat şi într-unul dintre cele mai apreciate festivaluri de muzică clasică, Festivalul Internaţional “George Enescu”, în 2011.

În 2014, a III-a Ediție a turneului extraordinar “Muzica în Palatele României” i-a avut ca protagonişti pe Duo Kitharsis. Concertele s-au desfăşurat la Palatul Mogoşoaia, Castelul Peleş şi Palatul Marincu, dovedind un real succes în rândul publicului iubitor de muzică clasică.

Tot în 2014, Duo Kitharsis susține concertul anului din cadrul seriei “Nouveaux Talents” pe scena Auditoriumului - Cité de la musique et de la danse din Strasbourg, iar în 2015 debutează la Paris, la Hôtel de Soubise - Archives Nationales în cadrul sezonului de concerte organizate de către Asociatia “Jeunes Talents”, 2015 fiind și anul când înregistrează primul CD cu lucrări din creația compozitorilor Jean Philippe Rameau, Mauro Giuliani, Dusan Bogdanovici, Manuel de Falla și Astor Piazzolla. CD-ul care include atât lucrări original scrise pentru două chitare cât și transcripții proprii, s-a bucurat de un mare succes în rândul melomanilor.

Ei au cântat în premieră națională “Concertul pentru două chitare și orchestra” de Mario Castelnuovo Tedesco, cu Orchestra Națională Radio București și cu Filarmonica din Constanța. Duo Kitharsis a fost invitat să susţină concerte pe scenele internaţionale din Germania, Franţa, Italia şi Polonia.

Agenda culturala:

Marti, 20 martie, 19:00

Recital susținut de Duo Kitharsis, chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan. In program lucrări de J. Rodrigo, M. de Falla, S. Dragoi, A. Soler, C. Stefănescu-Pătrașcu.

Intrarea este liberă în limita numărului de locuri disponibile. Accesul în sală se face pe baza unei solicitări de rezervare de loc trimisă la adresa de mail cultbuc@cervantes.es. Rezervarea devine valabilă numai dacă solicitantul a primit în scris o confirmare a disponibilitatii de locuri.

Joi, 22 martie, 19:00 h

Conferencia. “Génesis de la identidad mexicana”, a cargo del Excmo. Sr. Guillermo Ordorica, Embajador de México en Rumanía.

Loc: Sala Auditorium a Instituto Cervantes

Conferinta va avea loc in limba spaniola

Intrarea libera in limita locurilor disponibile. Rezervari: cultbuc@cervantes.es

Luni, 26 martie , 19:00 h

Proiectia selectiei de scurtmetraje Riot Girls: españolas en corto, in cadrul seriei Espacio femenino: Nuevas apuestas para el futuro

Loc: Sala Auditorium a Instituto Cervantes

Cele 4 scurtmetraje vor rula in versiune originala in limba spaniola, cu subtitrare in limba engleza

Intrarea libera in limita locurilor disponibile. Rezervari: cultbuc@cervantes.es

Miercuri, 28 martie , 19:00 h.

“Gabriel García Márquez – omul si scriitorul”, intalnire cu traducatoarea Tudora Sandru Mehedinti, discutie in jurul celor 4 volume despre viața și opera lui GGM apărute în limba română

Loc: Sala Auditorium a Instituto Cervantes

Intrarea libera in limita locurilor disponibile. Rezervari: cultbuc@cervantes.es