Institutul Cultural Român și Ambasada României în Regatul Unit lansează la Londra, pe 14 martie 2018, în prezența doamnei Liliana Țuroiu, președinte ICR, un elaborat website în limba engleză, care spune extraordinara poveste a Marii Uniri pentru publicul anglofon de pretutindeni.

Website Centenarul Marii UniriFoto: ICR Londra

Inițiat și creat de echipa ICR Londra în colaborare cu mai mulți parteneri, site-ul poartă titlul The Making of United Romania și are motto-ul The greatest Romanian story ever told / Cea mai frumoasă poveste românească spusă vreodată.

Portalul este structurat în nouă secţiuni:

Românii și Marele Război

1918: Annus Mirabilis

O pace câștigată

România Mare, unită și democratică

Argumentele Marii Uniri

Personalitățile Marii Uniri

Femeile care au făcut istorie

Sprijin internațional pentru România unită

Centenarul în rețeaua ICR

Informația de primă mână, autentificată de solide referințe istorice, este prezentată într-un mod atractiv și mai ales accesibil pentru persoane care nu sunt familiarizate cu istoria și personalitățile României.

La evenimentul de pe 14 martie vor lua cuvântul doamna Liliana Țuroiu, președintele ICR, domnul Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, precum și domnul John Kampfner, președintele Creative Industries Federation, cu care ICR Londra va colabora pentru promovarea website-ului.

Portalul va fi prezentat de către Dorian Branea, directorul ICR Londra și coordonatorul proiectului, împreună cu dr Florin Nicolae Ardelean și dr Ioana Bonda de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, istoricii implicați în scrierea conținutului, Magda Stroe, manager de proiect, și Andreea Scridon, traducătoarea textelor.

Website-ul a beneficiat de doi prestigioși consultanți științifici: profesorul Ioan-Aurel Pop (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Academia Română) și profesorul Dennis Deletant (University College London, Georgetown University).

Evenimentul va cuprinde, de asemenea, și o expoziție de grafică a artistului Cristian Luchian, web designer-ul și dezvoltatorul site-ului, intitulată Drumul spre Marea Unire.

Website-ul va fi disponibil la adresa www.romaniancentenary.org începând cu data de 14 martie.