Leipzig-Bucuresti-Lipscani: o poveste europeana - expozitie si lansare de carte in Germania

de D.S.     HotNews.ro
Luni, 5 martie 2018, 9:44 Actualitate | Cultură


Leipzig-Bucuresti-Lipscani: o poveste europeana
Foto: Afis
Muzeul Municipiului București anunță debutul și derularea unui proiect dedicat recuperării unor fragmente de istorie comună româno-germană, veche de peste patru sute de ani. Expoziția ”Leipzig-București-Lipscani: o poveste europeană” este organizată de Muzeul Municipiului București și găzduită de Primăria Orașului Leipzig, în perioada 6-15 martie, precum și de Centrul Comercial Promenaden Hauptbahnhof Leipzig în perioada 12 aprilie-6 mai 2018. În cadrul expoziției poate fi vizionat și un film documentar despre fenomenul Lipscani.

Inaugurarea are loc pe data de 6 martie, la ora 17:00, în holul Primăriei orașului Leipzig, în prezența dlui Burkhard Jung, Primarul general al acestui oraș și a dlui Ambasador al României în Republica Federală Germania, E.S. Dl. Emil Hurezeanu.
 
Această expoziție prezintă pentru prima oară publicului german istoria comerțului de lipscănie determinat de târgurile sezoniere care au fost organizate de municipalitatea orașului Leipzig încă din secolul al XVI-lea. În spațiul german nu se știe de existența în orașe din Muntenia și Oltenia a unor străzi istorice Lipscani, care au apărut datorită acestui comerț încă din secolul al XVII-lea.

Cartea ”Leipzig-București-Lipscani: o poveste europeană”, realizată de specialiști ai Muzeului Municipiului București MMB, va fi lansată în Germania pe data de 15 martie. Evenimentul va avea loc la Târgul de Carte de la Leipzig-2018, între orele 15.00 – 16.00, la Standul României, Hala 4, E501. Vor participa Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului București și editorul cărții împreună cu E.S. Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Germania. Moderator va fi Jan Cornelius, iar interpret Sorin Georgescu.
România este țară invitată de onoare la Târgul de Carte de la Leipzig-2018.

”Proiectul expozițional și editorial «Leipzig-București-Lipscani: o poveste europeană» dorește să ofere publicului povestea unei străzi germane din „micul Paris” și să descrie o realitate istorică: deși orașul București a fost ancorat cultural în spațiul francofon, abilitățile profesionale erau dependente cultural de filonul german. Acesta din urmă era cu mult mai vechi față de cel influența culturală franceză, devenită foarte prezentă în orașul românesc abia după 1830. În afară de povestea străzii Lipscani din București, care din spațiu al comerțului devine la 1900 city-ul bancar al României, ne dorim să completăm această narațiune cu istoria pe scurt a celor mai importanți comercianți din București, care și-au legat viața de Leipzig și, în oglindă, biografiile unor întreprinzători germani, care au ales Bucureștiul pentru proiectul lor de viață, precum familiile Gaiser, Storck sau Oppler.

București și Leipzig au apropiat economic România și Germania ca state moderne născute la mijlocul secolului al XIX-lea, iar această legătură a contribuit substanțial la consolidarea culoarelor de emigrație culturală și intelectuală, în ambele sensuri, încă din secolul al XVIII-lea. Aceasta este o poveste europeană de peste patru sute de ani vechime. O poveste care a legat două orașe prin tenacitatea unor oameni, care au avut un proiect de viață diferit”, a declarat Dr. Adrian Majuru.

Organizatorii invita publicul interesat să fie alături de români și germani deopotrivă, adăugând o nouă pagină de istorie, de această dată contemporană, frumoasei povești Leipzig-București-Lipscani!

Muzeul Municipiului București a realizat acest proiect cu sprijinul Primăriei Municipiului București pentru strângerea legăturilor cu orașul Leipzig și spațiul economic româno-german.


Citeste mai multe despre   
309 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Foarte interesant! (Luni, 5 martie 2018, 13:43)

  Habermas [utilizator]

  As adauga ca si filosofia Romaneasca este in esenta mult mai apropiata de spiritul German. In secolul XIX, si Germanii si Romanii au importat din Franta diverse tipuri de institutii, dar le-au adaptat locului, iar modurile in care adaptarile au fost facute in spatiul German si in spatiul Romanesc sunt foarte asemanatoare. La urma urmei, este aceeasi regiune, cu aceeasi clima si mediu natural (provincia floristica Central-Europeana care se intinde din Romania pana in sudul Suediei si nord-vestul Frantei), cu sub-diviziuni geografice-culturale care comunica usor intre ele, cu acelasi stil de mancare (greu, zdravan, mult, bun :) ), obiceiuri si proverbe asemanatoare, etc. Ca veni vorba, si Ungurii intra in acest spatiu cultural, ca le place sa recunoasca sau nu. Numai comparati proverbele si vedeti imediat, ca distractie.

  In plus, filonul German face de fapt parte din Romania, incepand cu continuum-ul teritorial al Daciei cu Germania Magna, apoi formarea Gotilor in zona Romaniei (cu centrul in Moldova; cultura Santana de Mures), migratia saxonilor (unii adevarati, altii numiti saxoni dar de fapt Germani de dialect Franconic) in Transilvania si in Moldova (la descalecare, in toata Moldova de vest, ulterior asimilati in populatia generala; ulterior in Bucovina prin Austria), si ulterior in Nordul Olteniei, in Banat, in Dobrogea si in Basarabia (via imperiul rus). Plus relatiile culturale ulterioare, Eminescu, Cantemir, evreii Ashkenazi, Business, Universitati, etc nu mai intru in detalii.

  Si ca opinie personala, practic Germania si Romania sunt doi piloni principali ai Europei Centrale, probabil principalii piloni (fara astia doi, Europa Centrala n-ar fi Europa Centrala). Un al treilea ar fi Polonia, dar ezit sa consider Polonia pilon esential (adica, daca ar lipsi, oare chiar Europa Centrala s-ar schimba major? Nu prea cred).


Abonare la comentarii cu RSS

Buchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version