Teatrul EXCELSIOR prezintă în premieră, marți 6 și miercuri 7 martie, de la ora 19:00, spectacolul Amerika după Franz Kafka, versiunea scenică și regia Geirun Țino.

Amerika - regia Geirun TinoFoto: Teatrul Excelsior

Karl Rossmann, 17 ani, emigrant, un nou născut în „Țara făgăduinței”, căci America rămâne țara făgăduinței, nicidecum a împlinirilor, întâlnește la debarcare un compatriot, un pribegit, perdant al visului și experienței americane, care cu sarcasm îi proiectează filmul viitoarelor lui eșecuri. Un lanț dureros al visurilor rănite, al ocaziilor ratate, al nedreptăților și umilințelor de neocolit vor fi furibund descrise, jucate, insinuos induse, desenate, la figurat și la propriu, de compatriotul, întâmplător întâlnit, care-și câștigă traiul zilnic ca pictor de stradă. Flexibil în povestire și necruțător în mesaj, el se identifică cu toate personajele care vor fărâmița fără milă „visul american” al naivului imberb emigrant. Un spectacol de „teatru în teatru” în care Pictorul ambulant, în complicitate cu publicul, va preda unui expatriat - Karl Rossmann - dureroasa lecție a umilinței. - Geirun Țino

Regizor austriac de origine română, Geirun Țino a absolvit în 1974 regia de teatru la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București. Timp de peste zece ani a supravieţuit cenzurii politice şi a realizat peste treizeci de producții pe mai multe scene din țară. În perioada 1982 - 1984 a fost numit director artistic al Teatrului Municipal din Bacău. În 1985 a emigrat în Austria, stabilindu-se la Viena. După 1989 s-a reîntors cu plăcere în țară de fiecare dată când a fost invitat să monteze.

A înființat la Viena în 1989 Școala de teatru „Pygmalion” și în 1995 „Teatrul Pygmalion”. În 2012 a primit Medalia Crucea de Aur a orașului Viena pentru cultură și pentru forme teatrale noi, iar în 2014 Premiul pentru cel mai bun concept artistic austriac. În cariera sa artistică a montat în repetate rânduri Kafka, fiind preocupat de universul imaginat de marele scriitor.

Franz Kafka (1883 – 1924) este considerat unul dintre cei mai revoluționari autori ai secolului XX, iar Amerika” una dintre cele mai importante lucrări ale sale, alături de „Procesul”, „Metamarfoza” și „Castelul”. Începând cu 1912, Kafka a început să scrie un roman cu titlul „Dispărutul”, rămas neterminat. Fragmentele existente au fost publicate postum, în 1927, fiind reunite sub titlul „Amerika”.

Amerika după Franz Kafka, traducerea și dramatizarea Geirun Țino

Distribuţia:

Pictorul ambulant: Dragoș Spahiu

Karl Rossmann: Mihai Mitrea

Regia, scenografia și ilustrația muzicală: Geirun Țino