După expozitiile “Moving Van Gogh”, Pablo Picasso si Salvador Dali, Castelul Cantacuzino va găzdui prima expozitie itinerantă de cahle pictate transilvănene. Cahlele sunt manufacturate de Teracota Medias - ultima fabrică de sobe presate si pictate manual din România. Vernisajul expozitiei va avea loc sâmbătă, 3 martie, la ora 15:30, la Castelul Cantacuzino, str. Zamora nr. 1, Busteni. La eveniment va fi prezentă o parte din mica echipă a fabricii, inclusiv tânăra sculptorită Costescu Nicoleta Iulia, absolventă a Universitătii Natională de Arte din Bucuresti.

Teracota, mon Amour, la Castelul CantacuzinoFoto: Afis expozitie

Expozitia „Teracota, mon amour!” este o colaborare intre Asociatia Imbold si Teracota Medias. Până acum, expozitia a fost expusă la Noaptea Albă a Galeriilor in Bucuresti si de Ziua Natională a României in cetatea Alba Iulia. Expozitia de la Castelul Cantacuzino este realizată in cadrul Alpin Film Festival si este disponibilă pentru vizitare in perioada 3 martie - 3 aprilie, urmând a fi relocată in Sibiu si Iasi.

Alături de piesele ceramice, „Teracota, mon amour!” expune si o sobă mobilă cu cahle pictate, lipită cu pământ galben si montată de unul dintre sobarii de la Teracota.

Titlul expozitiei este ales de Adrian Popescu, om de presă si de marketing si iubitor de cahle pictate.

Teracota la Acuarela

Teracota la Acuarela

Foto: Poster

Fabrica de teracotă din Mediaş a fost infiinţată in anul 1906 şi avea 25 de muncitori.

După 110 ani, fabrica are aproximativ acelasi număr de angajati si produce cahle manuale folosind aceleasi tehnici si materiale ca in 1906. Fiecare cahlă este turnată, finisată, glazurată si pictată manual. In arhiva fabricii este adunată o colectie amplă de cahle si mulaje de cahle transilvănene, inclusiv reproduceri după sobe rare de la Muzeul Astra din Sibiu.

O parte dintre acestea vor fi turnate, pictate si expuse la Castelul Cantacuzino in cadrul expozitiei itinerante Teracota, mon amour!, lansată in 2017 cu ocazia Noptii Albe a Galeriilor la Bucuresti.

ALPIN FILM FESTIVAL este un eveniment cultural internaţional de film, carte si fotografie, care işi propune să promoveze civilizatia montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive. ALPIN Film Festival este propus şi realizat de Asociaţia Secvente.