Actriţa Simona Măicănescu deschide, în 23 februarie, seria permanentă de teatru a ICR Londra în anul 2018 cu „Febra”, un monolog dramatic de mare forţă, plin de emoţie, dar şi de umor. Scris de faimosul actor şi dramaturg american Wallace Shawn şi regizat de suedezul Lars Norén, spectacolul examinează problema inegalității sociale, într-o lume în care unora propria bogăție li se pare de la sine înțeleasă, iar sărăcia e întotdeauna ghinionul altora.

Simona Maicanescu in FebraFoto: ICR Londra

Simona Măicănescu joacă rolul unei femei înstărite din New York, care începe să pună la îndoială fundamentele morale pe care și-a construit stilul de viață și modul de gândire. Călătorind dintr-o țară în alta, dă mereu peste un paradox din ce în ce mai greu de explicat: unii au totul, iar alții – nimic. Spectacolul este produs de Le Nouvel Olympia - CDN de Tours şi Théâtre de l’Espace – Scène Nationale de Besançon / Apocryphe Tendance, iar design-ul de lumini îi aparţine lui Radu Barbu. Spectacolul este jucat în limba engleză.

“Febra este o încercare de sublinia evidențele pentru ca evidențele să poată fi, în sfârșit, sesizate. În opinia mea, nedreptatea este cauza nemulțumirii pe care o resimte toată lumea. Nedreptatea este brutală, este stridentă şi ne înconjoară pretutindeni, nu este deloc ascunsă, însă este atât de greu de suportat, încât chiar şi cei mai curajoşi dintre noi îşi întorc privirile.” (Wallace Shawn)

Actriţa Simona Măicănescu a lucrat cu regizori români cunoscuți, precum Silviu Purcărete, Lucian Pintilie, Tompa Gábor sau Andrei Șerban. În 1994 a fost invitată să joace la Teatrul Odeon din Paris. A decis, apoi, să se mute în Franța și a continuat să joace în franceză, engleză şi română. „Febra” este primul său one-woman show.

Wallace Shawn are o carieră impresionantă ca actor de teatru, televiziune și film, dar a devenit recunoscut şi pentru scenariile și piesele sale. Consacrarea lui internațională a venit odată cu colaborarea cu Woody Allen sau André Gregory. Pentru „Febra” a primit cel de-al doilea premiu OBIE (Off- Broadway Theatre Awards).

Lars Norén este considerat cel mai important dramaturg suedez după Strindberg. Piesele sale sunt extrem de apreciate și produse de numeroase teatre din Europa. Din 1993, a început să pună în scenă piese de Shakespeare, Eschil, Ibsen și Cehov, dar și propriile texte. „Febra” reprezintă prima sa semnătura ca regizor pe textul unui alt dramaturg contemporan.