Joi, 22 februarie, ora 18:00, scriitorul și istoricul Adrian Majuru, director al Muzeului Municipiului București, lansează a doua ediție a volumului său ”Destinul din oglindă” - micro-roman fantastic ilustrat apărut la Oscar Print. Lansarea are loc la Grand Hotel Continental (Calea Victoriei nr. 56, intrarea din Ion Câmpineanu), la etajul 4 (Sala Tonitza).

Destinul din oglinda, de Adrian MajuruFoto: Coperta carte

Invitații speciali ai autorului sunt actorii Irina Movilă și Marius Bodochi de la Teatrul Național București.

Sunt invitați deopotriva să participe toți cei interesați.

Istoricul și scriitorul Adrian Majuru (n. 1968), directorul Muzeului Muncipiului București, este cunoscut publicului pentru lucrările sale de istorie publicate în ultimii 15 ani, și este autorul unor volume de proză scurtă precum ”Șapte variațiuni pentru flautul fermecat” (Oscar Print, 2011), sau ”Legenda Khazară” (Caligraf, 2008). De asemenea, Adrian Majuru este autorul textului romanului grafic ”Tata Moșu.O poveste interbelică” (editura MMB, 2016), primul roman grafic exclusiv românesc (în sensul că subiectul romanului, autorul textului, ilustratorul și editura sunt românești). Prima ediție a micro-romanului fantastic ilustrat ”Destinul din oglindă” a fost publicată în anul 2005 de Editura Paralela 45, aceasta fiind și lucrarea de debut literar a autorului.

Bogdan Suceavă (Timpul, 2005) - ”Romanul lui A. Majuru recompune istoria Bucureștiului din ultimii 200 de ani, adică era (acum apusă), a unei capitale europene decente, când noblețea nu era o iluzie și grația nu era o raritate. Naratorul din romanul lui Adrian Majuru se disimulează în umbra fiecărei scene cu o discreție pe care i-o bănuim și autorului, ca și cum și-ar dori să nu îl simțim și să nu ne atingă, cu excepția acelor momente când își propune să puncteze ceva ce nu putea trecut cu vederea... (...) Efectul suprapunerii tuturor acestor tablouri într-o singură ședință de lectură e halucinant: cu toate momentele reamintite aproape simultan, Bucureștiul devine personaj, geografia ajunge să domine destinele. Și e un oraș al dezamăgirilor și tragediilor... Lumea lui Adrian Majuru e profund îndatorată nu doar minuțioasei documentări istorice (cu referințe la Ionescu-Gion și alți iconografi ai lumii bucureștene), ci și artei de a reciti în spirit și faptă pe Mateiu Caragiale.

Valentin Protopopescu (Ziua, 2005) - ”(...) Carte dificil de clasat, căci este un melanj savant de realitate și ficțiune, ”Destinul din oglindă” câștigă foarte mult prin ilustrațiile ingenios alese, ce întovărășesc inspirat alegațiile fanteziste și referirile istorice stricte ale autorului. Recunoscându-și modele și influențe precum «Portretul lui Dorian Gray» de Oscar Wilde, «Craii de Curtea Veche» de Mateiu Caragiale, «Peisaj pictat în ceai» de Milorad Pavic și «Enciclopedia morților» de Danilo Kiš, Adrian Majuru are inteligența să se înscrie într-o tradiție literară venerabilă și extrem de iubită de cititori. (...) Mi-a plăcut ”Destinul din oglindă”, pentru că e un exemplu de soluție literară inteligentă care trezește interesul nostru pentru destine relevante ale ultimului veac. (....) Adrian Majuru recurge la o soluție similară celei adoptate de Eduardo Galeano, dar pe care nu cred că am mai avut ocazia de a o vedea vreodată încercată în literatura română, și în nici un caz cu un mixaj atât de veridic de ficțiune și realitate, de iluzie și recurs la acuratețea documentului istoric.”

Mihaela Iacobescu (Observator Cultural, 2005) - „(...) Într-o manieră originală, cu o formulă stilistică pe alocuri poetică, impregnată de un parfum deosebit, care reușește să redea aerul vremurilor de altă dată, cartea ne invită la o lectură profitabilă dintr-o dublă perspectivă: cea a plăcerii resimțite la lectura ei și cea a informației acumulate. Nu trebuie omis nici elementul grafic, constituit dintr-o sumă de fotografii de epocă, unele alternând cu cele din contemporaneitate, care contribuie la crearea unui univers și a unei stări la care luăm parte – deși fără voia noastră - cu încântarea unui călător neobosit. Datorită acestui lucru, ”Destinul din oglindă”, este o prezență inedită în peisajul literar actual, ce nu poate trecută cu vederea”.