Opera Comică pentru Copii prezinta prima premiera din acest an cu spectacolul ”Joc și Rock”, după opereta „Crai Nou” de Ciprian Porumbescu, în regia lui Cristian Mihăilescu, creatorul a numeroase producții de succes pe scena acestui teatru. Prima reprezentatie a spectacolului va avea loc vineri 2 februarie, de la ora 18.30, in Sala Mare si va fi urmata de alte doua reprezentatii in 3 si 4 februarie.

Premiera: Joc si RockFoto: Opera Comica

Una dintre primele operete românești, „Crai Nou” se bazează pe o poezie a lui Vasile Alecsandri care vorbește despre un mit: în nopțile cu lună nouă se împlinesc dorințele îndrăgostiților. Opereta este de fapt o farsă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt urmăriți de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Doichița și de Moș Corbu, ei reușesc să scape de urmăritori, dar să-i și păcălească, în așa fel încât Ispravnicul îi va logodi. Opereta folosește numeroase influențe folclorice românești, dar și genuri muzicale precum romanța, marșul și valsul. Din această combinație rezultă o compoziție veselă, senină, visătoare, caracteristici romantice potrivite cu peisajul din Bucovina în care se petrece acțiunea.

Premiera mondială a operetei „Crai Nou” a avut loc în luna februarie a anului 1882, la Brașov, și reprezintă una dintre lucrările cele mai importante ale compozitorului Ciprian Porumbescu, reprezentant al școlii muzicale românești.