Joana Vasconcelos, una dintre cele mai cunoscute artiste plastice din Portugalia, a vorbit in timpul vizitei in Romania despre magia lui Constantin Brancusi si continua sursa de inspiratie pe care opera sa o reprezinta.

Aflata in Romania in perioada 23 - 27 ianuarie, artista portugheza a declarat: "Romania este o tara fantastica. Sunt in Romania pentru ca e important sa cunosti alte culturi, e important sa cunosti oameni, sa intalnesti artisti de pe alte meridiane. Si eu invat de la voi, de la cultura voastra, de la arta voastra. La randul meu, vreau sa va fac cunoscute arta si mestesugul meu. Doresc sa revin, in Romania, ca sa va arat ceea ce am facut eu, ca artist, in ultimii 25 de ani. Incerc sa aduc amprenta voastra artistica in lumea mea si eu sa va prezint, la randul meu, arta mea. E important sa dezvoltam legaturi unii cu altii. Prin deschiderea acestor porti de cultura, prin deschiderea noastra unii catre altii devenim, spiritual, mai bogati. Arta e o calatorie prin care ne imbogatim spiritual unii pe altii", potrivit unui comunicat de presa.

Joana Vasconcelos a reprezentat Portugalia in doua randuri la Bienala de la Venetia; e prima femeie si, in acelasi timp, cel mai tanar artist invitat sa-si prezinte opera in Palatul Versailles si Palatul National Ajuda.